Opengebarsten aarde

Door M.J. van Wamel - 29-07-2016 08:11

De wekker gaat onmenselijk vroeg. We moeten op weg naar onze volgende bestemming. De lange dagen beginnen hun tol te eisen. We zijn allemaal behoorlijk moe. Maar het vooruitzicht dat we weer een spectaculair natuurverschijnsel zullen zien, geeft nieuwe energie! We vertrekken via de Fruita Valley van Capital Reef in oostelijke richting. Hier zijn de rotsen meer zandkleurig. Na het groene lint van de bomen langs de rivier volgen eerst steenmassa's gevolgd door grote lege vlakten met aan de horizon, en soms langs de weg, rotsformaties. Aan steen geen gebrek in dit deel! Tijd voor de passagiers om de verloren slaap in te halen. Behalve voor de chauffeur dus...

Na een toch lange reis komen we aan bij de noordingang van het Canyonlands NP. Dit gedeelte heet "Islands in the Sky". Later zal deze naam betekenis krijgen. De toegangsweg naar het bezoekerscentrum is lang. De eerste indrukken zijn veel belovend. We zien wat tafelbergen en ravijnen. Benieuwd wat er nog komen gaat!

De weg in het park zelf kent enkele afslagen en daarbij uitzichtpunten. Het eerste punt dient zich aan en belooft met een korte wandeling een spectaculair uitzicht door een boog van steen in de diepte van de Canyon. Deze tocht van een halve mijl enkele reis staat te boek als 'moderate'. Ofwel: gemiddeld in inspanning. Maar voor mij...? Het wordt uiteindelijk een heus gezinsgebeuren. Een operatie om mij te helpen dat punt te bereiken. Het is me gelukt! De inspanning werd beloond met een niet te vergeten uitzicht, wat op je netvlies gebrand blijft staan.

Vervolgens hebben we nog een aantal punten bekeken. Als laatste de 'Grand Overlook viewpoint', op het einde van de noordelijke weg door het park. Je rijdt eigenlijk over een relatief vlakke bovenkant, waarnaast de scheuren in de aardkorst zich openbaren. Niet zomaar scheuren. Nee, enorme gapende gebieden die in de verte weer opduiken als eilanden in de lucht. Vandaar de naam dus. In een rood-bruin kleurenpalet. Een wonderbaarlijk, oeroud, verwoestend openbarsten van de aarde. De volgende foto's spreken boekdelen, al is de werkelijkheid nog indrukwekkender!

Zoals altijd kleurt de avondzon het geheel in warme tinten. Een toetje in een extra dimensie! Nog een uurtje rest ons tot het hotel in Moab. Klaar voor vandaag, uitrusten voor morgen.

Reacties

Ferry en Ankie 29-07-2016 18:24 {{button-41039}}

Jeetje wat prachtig. Geen idee van het bestaan van zoveel natuurschoon. Gezin krijgt zo een extra dimensie als je zo op elkaar aangewezen bent. Maar dat is jullie wel toevertrouwd.nog een volle week genieten x

Liefs Ferry en Ankie

Mark en Maud 29-07-2016 19:24 {{button-41043}}

Hé Van Wamel, doe es effe rustig aan met al die verslagen. Ik (Maud) kan het niet bijhouden. Waar haal je de tijd vandaan tijdens deze rondreis?! Maar het is GEWELDIG om te lezen en PRACHTIG met de foto's erbij!!!! Dus graag nog even een weekje doorploeteren met typen en foto's maken, hihihi.
Wat fijn dat jullie zo'n goed team vormen en daarom met z'n viertjes kunnen genieten van het uitzicht door de boog heen. Keifijn, zeggen we op z'n Nimweegs maar ook toepasselijk bij al die mooie stenen die al voorbij zijn gekomen :-)
Veel liefs, Mark en Maud

Erni 03-08-2016 21:14 {{button-41407}}

Super hoor ! Dat heb je toch maar mooi voor elkaar gekregen samen met vrouw en kinderen !
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan