Victoria (rustdag)

Door - 26-05-2016 05:55

Bijtijds zijn we vanmorgen met buslijn 14 vanaf Helmcken Road/Island Highway naar Down Town Victoria gegaan. De voettocht van de camping naar de dichtstbijzijnde bushalte was 10 minuten; de bustocht zelf naar het centrum van de stad het dubbele aantal. Ondanks deze geringe tijdspanne slaagt José die voor mij in de bus zit, er toch in om een geanimeerd gesprek te voeren met haar Canadese buurman, die trots vertelt ooit in Amsterdam te zijn geweest tijdens een Europese trip met een jongenskoor. De goede man geeft José nog een paar sight seeing tips die we vooral niet moeten missen.

Op Douglas Street, de lange hoofdstraat die vernoemd is naar James Douglas, de 1e gouverneur van Vancouver Island, stappen we uit. Ons eerste doel is vervolgens het parlementsgebouw dat uitziet op de haven van Victoria. Het gebouw wordt 's avonds verlicht door 3.333 lampjes, verwijzend naar de 3.333 edelstenen in de kroon van de Britse koningin Victoria, van wie een standbeeld staat voor het gebouw. We lopen door naar de haven en drinken onze onafscheidelijke kop cappuccino, dit keer zelfs bij een Italiaanse koffieshop maar dan wel zonder verdovende middelen...

De haven bruist van de activiteiten. Boten vol toeristen gaan en komen van de Whale Watching of van een rondvaart door de haven. Ook zien we met enige regelmaat een of meer watervliegtuigjes opstijgen en dalen die toeristen vergasten op een blik op Victoria van boven. Kennelijk is dat een lucratieve business want ik zie op een gegeven moment wel zeven van zulke vliegtuigjes afgemeerd liggen aan de kade. 

Wij blijven liever met onze benen op de grond en kiezen opnieuw voor een hop on, hop off bustour van 90 minuten langs de meest bezienswaardige plekjes van Victoria. Dit keer nemen we plaats in de bekende rode dubbeldekker, zoals er zovelen in London rondrijden. De bus heeft een half open dak en dus zoeken we een plekje in de zon en de frisse wind. De sight seeing begint bij het parlementsgebouw tegenover het al even imposante Hotel The Empress, waarin een overnachting naar onze schatting toch zeker enkele honderden dollars zal kosten.
 
We passeren het statige standbeeld van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook, die ook Vancouver Island heeft ontdekt. Achter het standbeeld zit een merkwaardig uitgedoste man met een blauwe gitaar te spelen op een muurtje. Tussen zijn benen heeft hij een houten doos geklemd met daarop teksten als Jesus Saves. Try Jesus...Rock. De teksten die hij zingt, hebben zover ik dat kan beluisteren een nauwelijks evangeliserend gehalte. Hij is een van de vele typische mensen die je in een stad als Victoria tegenkomt. Veel straatmuzikanten, en vooral bedelaars die plastic flessen en blikjes verzamelen voor 25 dollarcent per stuk en zich zo enig inkomen vergaren. Het gevolg is wel dat alle afvalbakken, tot die op de campgrounds toe, aan een inspectie worden onderworpen of daar toevallig nog iets van hun gading in zit.
 
Voor ons die in een bus gezeten dat alles aanschouwen, heeft het wel iets beschamends. Zeker ook als we in een straat in een van de buitenwijken een compleet dorp van zelfgemaakte tenten zien staan. Het zijn de 'vluchtelingenkampen' van Victoria, waar mensen huizen die verder geen onderdak of inkomen hebben. Het zijn de paria's van deze stad. En je vraagt je af of daar nu niets aan te doen is.....
 
Op onze rondrit komen we ook weer in Chinatown. Volgens onze buschauffeur is het de oudste Canadese Chinese wijk, en de op een na oudste Chinese wijk (alleen die van San Francisco was er eerder) van de wereld! We nemen maar aan dat het waar is. Bij Mile O weet de chauffeur te vertellen dat hier het startpunt ligt van de Trans Canada Highway 1, die dwars door Canada loopt en maar liefst 8.030 km lang is. De weg die wij voor het allergrootste deel hebben gereden, verbindt de Atlantische kust met de Pacific.
 
In Beacon Hill Park zien we de langste totempaal (ruim 38 meter hoog). Dit typisch Brits uitziende park doorkruisen we later op de dag als we op zoek zijn naar de bushalte. Het is een prachtig park met vijvers, mooie wandelpaden en met vooral veel rust. Behalve het parlementsgebouw heeft Victoria, zo zien we onderweg, nog enkele historische gebouwen, waaronder Christ Church. Deze kathedraal, gebouwd in 1896 in gotische stijl, is de zetel van de bisschop van Brits Columbia. Verder is ook Craigdarroch Castle noemenswaardig. Dit kasteel is in 1898 gebouwd door de Schotse baron Robert Dunsmuir die zijn vermogen heeft verworven door de winning van steenkool.
 
In de Old Town staan ook vele hotels en winkels die daar zijn geopend tijdens de goldrush in de jaren 1850-1890. Leuk is ook dat de tocht voor een groot deel langs de kust gaat, onder meer ook langs de 'Goudkust' van Victoria waar de rijken hun optrekjes hebben staan. De beaches van Victoria zijn mooi en ruim en overal vrij toegankelijk. Gestopt wordt er even bij het 'vakantiehuisje' van de eigenaar van The Butchart Gardens waar jaarlijks meer dan een miljoen mensen op af komen. Deze man heeft voor zijn huis maar liefst 14 miljoen dollar neergeteld. Als we dan nog eens op ons laten inwerken dat we eerder dat krottendorp van daklozen, junkies en bedelaars zijn gepasseerd, dan is het aanblik van dit huis extra schrijnend. 
 
Om vijf uur stoppen we met onze Tour de Victoria en keren terug naar het centrum om daar onze buslijn 14 weer te pakken naar de campground. Onderweg stappen we nog een keer uit om boodschappen te doen bij Save On Foods. Het gemak van een dagkaart, waarvan de prijs hetzelfde is als van twee enkele ritten, bewijst hier zijn nut. Eenmaal uitgestapt, lopen we weer 10 minuten naar de campground en komen redelijk uitgeteld bij de camper aan. Het is dan in inmiddels zeven uur. Aangezien we vrij laat hebben geluncht, schrappen we de avondmaaltijd. Een keertje vasten kan geen kwaad, dunkt ons en dus houden we het bij een kop thee. Morgen gaan we opnieuw naar Victoria, want onze busticket voor de hop on, hop off-bus is immers 24 uur geldig....
 
 
 
 
 

Reacties

Heleen 26-05-2016 11:43 {{button-38858}}

Goedemorgen ,

Hier in NY is het zonnetje nog niet op ( denk ik ) wel wordt het lichter als ik recht omhoog naar het kleine stukje lucht kijk dat we kunnen zien vanuit onze hotelkamer .misschien heb ik het mis , maar dat laat ik maar even in het midden .
Grappig dat jullie ook de hop on bus gedaan hebben .wij gaan vandaag hetzelfde doen . Deels om mij te ontlasten, deels om enig beeld van deze immens grote stad te krijgen .
Het is altijd weer een handige manier wanneer je voor het eerst in een stad bent , om de eerste indrukken tot je te nemen .morgen doen we het zelfde , maar nog meer met de intense logistiek praktische gedachte , alles op een rijtje hebbend, de specifieke dingen van deze stad te bezoeken . Waarschijnlijk pakken we dit vandaag al zo aan , maar dat hangt een beetje van mijn conditie af .
Leuk hoor dat je nu een oaar dagen de dingen wat meer kunnen bekijken. Is voor je hoofd iets rustiger lijkt me , vooral voor Wim .
Ja joh , het zit er voor jullie bijna op .de koek is bijna opgegeten.
Zo leuk om elkaar dit allemaal te delen .we hebben dan haast een hele dag nodig hoor . 😜
Vanochtend ook al een mail naar Hugo gestuurd met een verzoek over een bep. Foto , want ja , je kunt toch beter maar je tijd goed gebruiken als je door het tjdsverschil zo van de leg bent 😳
Voor vandaag lekker op de bus verder hoppen , wij gaan hetzelfde hier doen .
Fijne dag weer .
X heleen
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan