1865: Abraham Lincoln vermoord

De Republikein Abraham Lincoln was al voordat hij verkozen werd tot president van de Verenigde Staten weinig geliefd in de Zuidelijke staten. De tegenstanders van de Unie beschouwden Lincoln –ten onrechte- als een abolitionist, een aanhanger van de anti-slavernij beweging die haar mening onder andere met harde acties verkondigde. Hoewel Lincoln zich niet had aangesloten bij de abolitionisten, was hij zeker geen voorstander van de slavernij. In de aanloop naar de verkiezingen was het afschaffen van de slavernij één van zijn belangrijkste speerpunten geworden. Nog voor zijn eerste ambtstermijn begon, was het land verdeeld in tweeën en leidden hevige spanningen tussen het Noorden en het Zuiden tot de Amerikaanse Burgeroorlog.

Lincoln tijdens de oorlog

Na de secessie van de Zuidelijke staten probeerde Lincoln als president het land weer tot een eenheid te bewegen. Hij beloofde de slavernij in de staten waar zij op dat moment legaal was niet aan te tasten, en zich enkel te richten op het voorkomen van verdere uitbreiding naar het westen. De Confederatie zag hier echter niets in en viel aan in South Carolina, waarop president Lincoln vrijwilligers begon te verzamelen voor een eigen leger.

Na anderhalf jaar oorlog leek het einde nog niet in zicht en probeerde Lincoln de strijd op politieke wijze te beslissen. Hij gaf de Zuidelijke staten acht dagen de tijd om de vrede te tekenen, anders zou hij door middel van de Emancipatieproclamatie alle slaven in het zuiden vrij verklaren. De Confederatie weigerde en de oorlog woedde voort, hoewel Lincoln nu wel enkele grote Europese mogendheden aan zijn kant had gekregen.

Gedurende de rest van de oorlog kwamen de rol van Lincoln en zijn regering in onder andere de Homestead Act, de Dakota oorlog en de Sand Creek Massacre zijn reputatie in het Zuiden niet ten goede. Tegen de tijd dat in 1865 de Burgeroorlog ten einde was en geconfedereerde generaal Robert E. Lee de overgave getekend had, was Lincoln onder veel aanhangers van de Confederatie een gehaat man.

Abraham Lincoln

De moord

Het originele plan van een groep samenzweerders tegen Lincoln was de president te kidnappen en uit te leveren in ruil voor geconfedereerde gevangenen. John Wilkes Booth, een bekend acteur en spion voor de Confederatie, veranderde als betrokkene bij dit plan echter van gedachten toen hij Lincoln zag spreken over stemrecht voor zwarten op 11 april 1865. Het idee dat voormalig slaven als normale burgers behandeld zouden worden stond Booth totaal niet aan en hij besloot de president persoonlijk om het leven te brengen. Drie dagen later werd Lincoln om kwart over tien ’s avonds in zijn hoofd geschoten, terwijl hij naast zijn vrouw in het Ford theater in Washington zat. De president raakte in coma en werd overgebracht naar een nabijgelegen woning. Booth wist te ontsnappen, maar werd elf dagen later alsnog buiten Washington doodgeschoten door een sergeant van het Noordelijke leger. Abraham Lincoln, 56 jaar en net een paar dagen in zijn tweede ambtstermijn als president van de Verenigde Staten, overleed de ochtend na de aanval in het theater, op 15 augustus 1865.

Abraham Lincoln vermoord

Begrafenis

De dood van Lincoln had flinke impact op Amerika, zowel in het noorden als in het zuiden. Naar schatting namen in totaal zo’n zeven miljoen Amerikanen afscheid van de vermoorde president, die met een speciale rouwtrein van Washington via diverse grote steden naar Springfield (Illinois) werd vervoerd. In Springfield werd Lincoln op 4 mei 1865 bijgezet in de familiegrafkelder op begraafplaats Oak Ridge. Abraham Lincoln was de eerste Amerikaanse president die tijdens zijn ambtstermijn werd vermoord.

begrafenis Abraham Lincoln
1865: Einde Amerikaanse Burgeroorlog1871: Grote brand van Chicago

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan