Christmas

In Canada wordt Kerstmis, net als in de rest van de westerse wereld, gevierd op 25 december. Christenen herdenken op deze dag de geboorte van Jezus Christus. Ook niet-gelovigen vieren Kerstmis, maar voor hen staat de feestdag in het teken van eten en Santa Claus. Aangezien Canada een multicultureel land is, wordt Kerstmis hier op veel verschillende manieren gevierd. De dag na Kerstmis, 26 december, staat bekend als Boxing Day, maar is niet voor elke Canadees een vrije dag.

Kersttradities in Canada

In het multiculturele Canada zijn diverse kersttradities. De Franstaligen vieren het feest anders dan de Engelsen. Voor de Franstaligen is kerstavond vaak belangrijker dan kerst zelf. Zij bezoeken dan de kerstmis die 's avonds plaatsvindt. Daarna komt de familie samen en geniet men van een traditioneel maal. Van oudsher staan vaak ‘la tourtière’ (een hartige taart met vlees) en suikertaart op het menu. Tegenwoordig worden na het diner vaak kerstcadeaus uitgepakt die zijn gebracht door Père Noël. In vroeger jaren ging het diner vaak de hele nacht door, omdat de maaltijd het begin van een feestseizoen symboliseerde dat pas zou eindigen op Driekoningen (6 januari).

Tourtiere in Canada

Kerstboom en kerstman

Veel Engelstalige Canadezen gebruiken kerstavond voor het koken van een uitgebreid kerstmaal voor de dag erna en het opzetten van de kerstboom, hoewel sommigen dit ook al eerder in december doen. Vervolgens bezoekt men vaak een kerst- of nachtmis. Na de dienst hangen kinderen sokken bij de open haard of een andere centrale plek. Deze vullen zij met koekjes voor de kerstman, die met een slede en rendieren over de daken vliegt. Kerstmis start met het uitpakken van cadeaus, waarna er een traditionele maaltijd op tafel komt. Deze bestaat vaak uit gebraden kip of kalkoen met pompoen, rapen, aardappels en cranberrysaus, met pruimpudding toe.

Christmas in Canada, verlichte huizen

Symbolen

Tijdens kerst zijn de huizen van veel Canadezen versierd met dennenappels, takken en bladeren van groenblijvende struiken en bomen, rode esdoornbladeren (het symbool van Canada), een (neppe) Canadese gans of een Mountie, een Canadese politieagent in traditioneel rood uniform. Deze traditionele versieringen worden vaak gecombineerd met moderne symbolen als klokken, sterren, sneeuwvlokken en kerstmannen.

Het openbare leven

De dag van kerstavond, 24 december, is geen feestdag in Canada. Winkels en bedrijven zijn gewoon geopend, maar sluiten soms wel eerder dan gebruikelijk. Het openbaar vervoer wordt aan het einde van de middag aangepast en rijdt ’s avonds een aangepaste dienstregeling of helemaal niet. Dit blijft zo gedurende 25 en 26 december. Vaak zijn ook bars en restaurants gesloten! Op 26 december, tweede kerstdag, trekken de Canadezen massaal naar de winkelcentra voor Boxing Day. Op deze belangrijkste en grootste winkeldag van het jaar worden veel artikelen tegen dumpprijzen verkocht.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan