Owen Sound, Ontario

Owen Sound De kleine plaats Owen Sound ligt in een inham van de Georgian Bay. Het wordt gekenmerkt door een grote haven, culturele voorzieningen en diverse parken. In de buurt liggen mooie natuurgebieden en watervallen. 's Zomers is de baai een geliefde locatie om te vissen en varen, in de winter trekt het gebied veel wintersporters.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Harrison Park

Dit veertig hectare tellende park is een populaire plek om te wandelen, kamperen, picknicken, vogels te spotten en te varen. Er is een uitgebreid netwerk van wandelpaden, die onder andere langs bossen, velden en rivieren naar de Inglis Falls voeren, die buiten het park ligt. In Harrison Park vind je verder het Black History Cairn, een monument ter nagedachtenis aan de zwarte slaven uit de zuidelijke Amerikaanse staten die via de Underground Rail Road in Owen Sound een veilige haven vonden. Meer informatie over de ‘zwarte’ geschiedenis van Owen Sound krijg je door de Black History Driving Tour te rijden.

Owen Sound Ontario

Historische musea

In het Grey Roots Museum vind je, naast een interessante tentoonstelling over de African-Canadians in Owen Sound, uitgebreide informatie over de algemene geschiedenis van de regio. Neem ook zeker een kijkje in Heritage Village, met meer dan twintig historische gebouwen (geopend in de zomermaanden). Voor tentoonstellingen over het spoorweg- en scheepsvaartverleden breng je een bezoek aan het Owen Sound Marine and Rail Museum, gevestigd in een voormalig treinstation. Verder kom je in het Billy Bishop Home & Museum meer te weten over de Canadese luchtvaartgeschiedenis en over William Avery “Billy” Bishop, een beroemde Canadese piloot uit Owen Sound die tijdens de Eerste Wereldoorlog een recordaantal succesvolle operaties uitvoerde.

Owen Sound Ontario

Tom Thomson Art Gallery

In deze galerij vind je een grote collectie van kunstwerken en objecten die in verband staan met Tom Thomson. Thomson, die opgroeide in de regio van Owen Sound, behoort tot de bekendste kunstenaars uit Canada. Hij schilderde voornamelijk regionale landschappen in felle, intense kleuren. Naast werken van Thomson zijn er wisselende tentoonstellingen van andere (moderne) kunstenaars.

Art Gallery, Owen Sound Ontario

Watervallen

In (het gebied rondom) Owen Sound liggen mooie watervallen, waarvan de gemakkelijk bereikbare Inglis Falls het populairst is. De 18 meter hoge waterval vormt het hart van het Inglis Falls Conservation Area, een groot natuurgebied met kilometers aan wandelpaden. De Indian Falls (gelegen in het Indian Falls Conservation Area) is iets lastiger te bereiken: je dient eerst een steile wandeling van circa 15 minuten te maken. De waterval is op z’n mooist in de lente of de herfst. Andere watervallen in de buurt zijn de Jones Falls (in het Pottawatomi Conservation Area) en de Weavers Creek Falls, twee watervallen in één in het zuidwesten van Harrison Park. Kun je niet genoeg krijgen van watervallen? Rijd dan de 220 kilometer lange Waterfall Tour door Grey County.

Owen Sound, Indian Fall

Omgeving

Sauble Beach

Dertig kilometer ten westen van Owen Sound ligt het resortstadje Sauble Beach, dat voornamelijk geliefd is vanwege zijn elf kilometer lange zandstrand langs Lake Huron. In het noordelijke puntje van Sauble Beach begint het Sauble Falls Provincial Park met de trapsgewijze Sauble Falls. Het is een mooie locatie om te vissen, zwemmen, fotograferen en wildlife (waaronder herten, zwarte beren en vossen) te spotten. Een populaire wandeling is de Sauble Trail (2,5 km) door zandduinen en bos.

Sauble Beach, Owen Sound Ontario

Feiten

Provincie Ontario
County Grey
Oppervlakte 24 km²
Hoogte 307 meter
Inwoners 22.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Door de ligging bij Lake Huron heeft Owen Sound te maken met een vochtig landklimaat. In de koude winters ligt er vaak een pak sneeuw. De zomers zijn over het algemeen warm en vochtig, hoewel de temperaturen getemperd worden door de omliggende meren.

Geschiedenis

In 1815 werd het gebied, dat destijds bewoond werd door het Ojibway-volk, voor het eerst verkend door W.F. Owen en H.W. Bayfield. Ze noemden de inham in de Georgian Bay ‘Owen Sound Bay’ naar de broer van de ontdekker, admiraal Sir E.W.C. Rich Owen. Na verloop van tijd ontstond er een stad, die in eerste instantie Sydenham gedoopt werd. Tien jaar later veranderde de naam van de stad in Owen Sound.

Aangezien Owen Sound uitgroeide tot een belangrijke havenstad , werd het ook wel het ‘Chicago van het noorden’ genoemd. Owen Sound werd niet alleen vergeleken met Chicago: ‘Little Liverpool’ was een andere bijnaam voor de stad. De vergelijking met Liverpool kwam voort uit het zondige karaker van Owen Sound, waar zeelui werden onthaald met prostituees.

Toen de St. Lawrence Seaway werd geopend, hoefden de schepen geen tussenstop meer te maken in Owen Sound, maar konden direct doorvaren. Dit zorgde ervoor dat de werkzaamheden in de haven van Owen Sound verminderden. Tegenwoordig vormen landbouw en toerisme de belangrijkste bronnen van inkomst.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan