Fort Henry, Kingston

kingston fort henry Fort Henry National Historic Site, kortweg ‘Fort Henry’, is een fort in Kingston, Ontario. Fort Henry ligt dicht bij de grens met de Verenigde Staten. Het werd gebouwd tussen 1812 en 1814 in opdracht van het Britse leger en diende als verdedigingslinie tijdens de Amerikaans-Britse Oorlog. Fort Henry is tegenwoordig een levendig historisch museum; een bezoek waard voor jong en oud.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Verken het fort

Door Fort Henry worden Frans- of Engelstalige rondleidingen georganiseerd. De rondleidingen duren 50 minuten en voeren je langs de hoogtepunten van Fort Henry

Dagprogramma’s

Van mei tot september worden er in Fort Henry zogenaamde dagprogramma’s georganiseerd. Je leert dan hoe het Engelse garnizoen vroeger in Fort Henry leefde en je kunt deelnemen aan allerlei activiteiten. Er zijn schietdemonstraties met antieke militaire wapens, die je (tegen betaling) zelf ter hand mag nemen. ’s Ochtends wordt de ‘Reveille’ gespeeld en wordt de vlag gehesen. Tijdens de garnizoensparade, een optocht met trommels en artillerie, worden kanonschoten gelost. Wie een onvervulde heldendroom heeft, kan meedoen aan een korte legeroefening. Hiermee kun je een certificaat en ‘Fort Henry-shillings’ verdienen, die inwisselbaar zijn in de souvenirshop.

kingston fort henry

Museum

Het Fort Henry Museum herbergt een van de belangrijkste collecties Britse en Canadese militaire voorwerpen. Het museum vertelt het verhaal van het fort, dat een van de indrukwekkendste forten van Noord-Amerika is. In het levendige historische museum worden diverse shows opgevoerd. Ook vind je er originele artefacten uit de tijd van de Noord-Amerikaanse oorlog en moderne snufjes. Zo wordt in het Discovery Centre gebruikgemaakt van touch screens, waardoor de tentoonstellingen interactief worden.

kingston fort henry

Overige activiteiten

Soms zijn er speciale evenementen in Fort Henry, zoals de Fort Fright, waarbij het omgetoverd wordt tot spookkasteel. Tijdens het 1812-banket kun je snoepen van een typisch negentiende-eeuws banket. Bekijk voor actuele data de website van Fort Henry. Deze speciale evenementen zijn niet bij de normale toegangsprijs inbegrepen.

Bijzonderheden

Fort Henry heeft een bijzondere mascotte: geit David X. Hij is vernoemd naar de Royal Welsh Fusiliers, zij waren tussen 1842 en 1843 gelegerd in Fort Henry en hadden eveneens een geit. Je kunt David X voorbij zien komen tijdens een garnizoensparade.

Geschiedenis

Fort Henry werd gebouwd op Point Henry, in 1812, ten tijde van de oorlog tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Deze plek was van strategisch belang voor de Britten, omdat het dichtbij de scheepswerf van de Royal Navy lag. Het fort bleef tijdens de oorlog intact. Tussen 1826 en 1832 werd het Rideau-kanaal gegraven, waardoor Fort Henry een van de meest strategische plekken voor het transportsysteem van de Britten werd.

De Britten verlieten het fort in 1870, waarna het bezet werd door Canadese troepen tot 1891. Het fort raakte in verval tot Ronald L. Way in 1936 besloot er een museum van te maken. Fort Henry werd gerestaureerd en op 1 augustus 1938 geopend als levend historisch museum. Sinds 2007 staat het fort op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan