Pincher Creek, Alberta

Pincher Creek Alberta Pincher Creek bevindt zich te midden van wat men ook wel de ‘ranching country’ noemt. Er zijn dan ook veel ranches in de omgeving te vinden. Pincher Creek ligt aan de rand van de Rocky Mountains en iets minder dan 60 kilometer ten zuiden van Waterton Lakes National Park, waardoor er veel mooie natuur in de omgeving te vinden is. In Pincher Creek zelf kun je een bezoek brengen aan Kootenai Brown Pioneer Village, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de inheemse volkeren en de eerste pioniers.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kootenai Brown Pioneer Village

Het Kootenai Brown Pioneer Village wordt druk bezocht door toeristen. Het werd genoemd naar George 'Kootenai' Brown, een stroper die beschouwd wordt als de stichter van Waterton Park. In dit unieke historische dorp, waar het leven rond 1890 uitgebeeld wordt, vind je een twintigtal gerestaureerde gebouwen, die authentiek ingericht zijn. Daarnaast beschikt het dorp over meer dan 18.000 historische artefacten. Je kunt op eigen gelegenheid door het dorpje wandelen, om je te wanen in vroegere tijden.

Pincher Creek, Kootenai Brown Pioneer Village

Lebel Mansion

Hoog op een heuvel die heel Pincher Creek overziet ligt Lebel Mansion, een indrukwekkende villa. De villa werd in 1905 gebouwd door Timothy Lebel en is door de jaren heen gebruikt als privéverblijf en ziekenhuis. Tegenwoordig doet het dienst als centrum voor lokale kunst. Elke maand staat een andere tentoonstelling centraal, die je gratis kunt bezoeken. Daarnaast worden er ook cursussen en workshops aangeboden waarmee je zelf aan de slag kunt met bijvoorbeeld pottenbakken, weven of schilderen. In november wordt jaarlijks een Annual Art and Craft Market georganiseerd.

Lebel Mansion

Heritage Acres

Aan de voet van de Rocky Mountains ligt het Heritage Acres Farm Museum, waar alles draait om de geschiedenis van het platteland. In het park kun je historische bouwwerken bekijken, waaronder een school, een General Store en een oude graanzuiger. Verder staan er ook enkele oldtimers en vinden er regelmatig evenementen plaats.

Pincher Creek, Heritage Acres

Three Rivers Rock and Fossil Museum

Ten noorden van de Oldman River Dam ligt het Three Rivers Rock and Fossil Museum, dat over een indrukwekkende collectie van meer dan 3.500 fossielen, stenen, mineralen en bijvoorbeeld koralen beschikt van over de hele wereld.

Pincher Creek, Three Rivers Rock and Fossil Museum

Buitenactiviteiten

Terwijl de wintermaanden in het teken staan van wintersporten als snowboarden en skieën, leent de omgeving van Pincher Creek zich in de zomer uitstekend voor zwemmen, windsurfen, bootvaren, golfen, waterskieën, kamperen, wandelen, fietsen en bijvoorbeeld paardrijden.

Pincher Creek, Buitenactiviteiten

Omgeving

Beauvais Lake Provincial Park

Het Beauvais Lake Provincial Park is een uitstekende locatie om te wandelen of een tochtje te maken over het Beauvais Lake. In de winter wordt het park druk bezocht door langlaufers. Ook natuurliefhebbers kunnen aan hun trekken komen: er komen namelijk veel bijzondere dieren en vogels voor.

Pincher Creek, Beauvais Lake Provincial Park

Writing-On-Stone Provincial Park

Als je meer te weten wilt komen over de vroegste inwoners van de regio, is een bezoek aan het Writing-On-Stone Provincial Park zeker het overwegen waard. In het park kun je meer dan vijftig prehistorische rotstekeningen bekijken die lange tijd geleden werden aangebracht door de Plains People. In totaal zijn meer dan duizend figuurtjes afgebeeld. Ook voorwerpen en ruïnes maken een belangrijk deel uit van het erfgoed. In het park vind je verder een geconstrueerd verblijf van de North West Mounted Police, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de regio.

Pincher Creek, Writing on Stone Provincial Park

Castle Mountain Resort

In de buurt van Pincher Creek ligt het skigebied Castle Mountain Resort. Het gebied bevat 78 skiroutes, die variëren van beginners- tot expertniveau. Het skiresort werd in 1965 geopend en wordt sindsdien druk bezocht door wintersportfanaten. 

Pincher Creek, Castle Mountain Resort

Feiten

Provincie Alberta
Regio Southern Alberta
Oppervlakte 10 km²
Hoogte 1.030 meter
Inwoners 3.700
Tijdzonde Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Pincher Creek kent aangename zomers, met temperaturen tussen de 20 en 26 graden in juni, juli en augustus.  In de winter vriest het meestal enkele graden en valt er veel sneeuw. De bergachtige omgeving is dan ook een populaire locatie voor wintersport.

In Pincher Creek heb je vaak te maken met een chinook: een droge en harde wind die typerend is voor de omgeving rond de Rocky Mountains. De wind 'valt' als het ware vanaf de bergen naar beneden, waardoor het erg hard kan waaien. De regio heeft hier op ingespeeld door veel windmolens te installeren.

Geschiedenis

Voor de komst van kolonisten werd de regio bewoond door verschillende inheemse stammen, waaronder de Blackfoot, Paigan en Kootenai. In 1868 kreeg het dorpje zijn huidige naam, nadat een groepje landontwikkelaars een 'pincher' (een voorwerp om de hoeven van paarden te trimmen) vond op de oevers van een 'creek' (beekje). In 1884 werd de eerste winkel in Pincher Creek geopend door James Schofield. Langzaam begonnen er meer winkels te komen en vanaf 1898 ontstond er een echt dorp.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan