Lethbridge, Alberta

Letbridge Alberta Lethbridge is de grootste stad in zuidelijk Alberta. Het wordt in tweeën gedeeld door de Oldman-rivier, waarvan de vallei is omgetoverd tot een van de grootste stadsparksystemen van Noord-Amerika. Lethbridge wordt gekenmerkt door het Lethbridge Viaduct, ook wel bekend als de High Level Bridge.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Lethbrigde Viaduct

Deze gigantische stalen brug over de Oldman-rivier, ontworpen door de Canadian Pacific Railway, werd na voltooiing in 1909 beschouwd als een nieuw wereldwonder. Het viaduct, ook wel bekend als de High Level Bridge, is het grootste bouwproject van de spoorwegen in Canada en is 1.623 meter lang en 96 meter hoog (gerekend vanaf de rivierbedding). Het is de grootste in zijn soort ter wereld en doet nog steeds dienst als spoorbrug. Het is dan ook niet gek dat de High Level Bridge de bekendste bezienswaardigheid van Lethbridge is.

Lethbridge Alberta

Helen Schuler Nature Centre

Als je meer te weten wilt komen over de plaatselijke fauna en flora kun je een bezoek brengen aan het Helen Schuler Nature Centre, gelegen naast de High Level Bridge. In het centrum zie je dieren van dichtbij en vertrekken leerzame wandelingen door de omgeving.

Lethbridge Alberta

Nikka Yuko Japanese Garden

Deze Japanse tuinen werden in 1967 geopend ter ere van Canada's eeuwfeest. De bijbehorende paviljoenen, huisjes, bruggen en poorten zijn door een Japanse kunstenaar in Japan vervaardigd en later in Lethbridge in elkaar gezet. De Nikka Yuko Japanese Gardens zijn elk jaar van half mei tot half oktober geopend.

Nikka Yuko Lethbridge Alberta

Fort Whoop Up

Fort Whoop Up stond oorspronkelijk bekend als Fort Hamilton en werd in 1869 gebouwd als handelspost. Het is geen klassiek 'fort', maar eerder een binnenplaats met een houten muur eromheen. Je vindt er goederen van de lokale Blackfoot-indianen. Maak een tour door het museum en kom meer te weten over de geschiedenis van dit belangrijke fort. In juli en augustus kun je meegaan met tochten in een paardenkoets en in de weekenden genieten van historische demonstraties en schietduels.

Fort Whoop Up Lethbridge Alberta

Indian Battle Park

Het Indian Battle Park maakt deel uit van het stadsparksysteem van Oldman River Valley. Het werd in 1960 opgericht ter nagedachtenis aan de Slag om de Belly-rivier, die in 1870 plaatsvond tussen de Blackfoot- en de Cree-stam. In het park liggen verschillende bezienswaardigheden, zoals Fort Whoop Up en de High Level Bridge.

Lethbridge Alberta

Feiten

Staat Alberta        
County Lethbridge
Oppervlakte 127 km²
Hoogte 929 meter    
Inwoners 84.500
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

De hoge ligging en de nabijheid van de Rocky Mountains zorgen voor een gematigd klimaat met koele zomers en milde winters. De winter van Lethbridge is de warmste in vergelijking met andere steden die deel uitmaken van de ‘Canadian Prairies’. In de zomer liggen de maxima rond de 25 graden en in het winter schommelt het kwik overdag rond het vriespunt. Van november tot en met maart vries het 's nachts; in deze periode kun je doorgaans sneeuw verwachten.

Geschiedenis

De Europese geschiedenis begon met handel in drank. John J. Healy en Alfred B. Hamilton startten een illegale whiskyhandelspost bij Fort Hamilton, vlak bij de plaats waar later Lethbridge zou ontstaan. In 1873 openden de eerste mijnen in de regio en een aantal jaar later (in 1882) richtte William Lethbridge de North Western Coal and Navigation Company op. Er ontstond een leefbare mijnwerkersstad, die Lethbridge werd gedoopt. Tegen de eeuwwisseling werkten er 150 mensen in de mijnen en werd er dagelijks driehonderd ton steenkool geproduceerd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bereikte de steenkoolproductie zijn piek. Na de oorlog namen olie en natuurlijke gassen een steeds belangrijkere plaats in en vervingen ze de steenkolenindustrie. In 1957 sloot de laatste mijn in Lethbridge. Tegenwoordig is de stad het commerciële, financiële en industriële centrum van Zuid-Alberta.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan