Boothbay Harbor, Maine

Boothbay Harbor Maine Boothbay Harbor is een typische havenstad op een schiereiland in de Golf van Maine. Het plaatsje aan zee is erg geliefd onder toeristen, voornamelijk tijdens de zomermaanden. Boothbay Harbor staat onder andere bekend als een goede locatie om te wandelen, kajakken en walvissen te spotten. Het stadje beschikt over de grootste pleziervaarthaven ten noorden van Boston en wordt ook wel aangeduid als de 'Boating Capital of New England'. Populaire attracties zijn walvisspotten, het Maine State Aquarium en de vuurtorens.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Rondvaarten

Een van de populaire activiteiten in Boothbay Harbor is een boottocht door de baai en omliggende wateren. Er bevinden zich verschillende eilandjes in de buurt, waaronder Cabbage Island, dat veel bezocht wordt.

Boothbay Harbor, Maine

Walvisspotten

Als een 'hot spot' voor walvissen vind je in Boothbay Harbor talloze organisaties die walviscruises aanbieden. Met name in de zomermaanden is de kans om een walvis van dichtbij te zien groot. Aan boord bevindt zich een gids, die je meer vertelt over de fauna en flora in de omgeving. Vaak worden er ook andere dieren, zoals zeehonden gespot.

Boothbay Harbor Maine

Maine State Aquarium

De belangrijkste bezienswaardigheid in het Maine State Aquarium is een groot aquarium waarin de rotsachtige kust van Maine is nagebootst. Door ramen kun je zien hoe deze kust er onder water uitziet en welke regionale vissen en ongewervelde diersoorten er zoal rondzwemmen. Erg geliefd zijn de 'touch tanks', waar je onder andere roggen en haaien kunt aanraken. Er worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder een rondleiding achter de schermen.

Maine State Aquarium, Boothbay Harbor Maine

Boothbay Harbor Opera House

Het Opera House in Boothbay Harbor biedt al sinds 1894 een podium aan acteurs en muzikanten vanuit de hele wereld. Met meer dan 100 evenementen per jaar is er bijna altijd wel iets te doen. Het programma variëreert van concerten tot toneelstukken, cabaret en lezingen. Het theater is tegenwoordig opgenomen als monument. Naast het Opera House kun je ook een bezoek brengen aan het Carousel Music Theater, waarbij obers de bediening afwisselen met muzikale optredens en cabaret.

Burnt Island Light House

Burnt Island is een eiland van ongeveer twee hectare dat vanuit Boothbay Harbor alleen per boot bereikbaar is. De vuurtoren en zijn omringende gebouwen zijn zorgvuldig gerestaureerd en vormen in de zomermaanden een populaire locatie voor rondleidingen. Een andere vuurtoren in Boothbay Harbor is het Ram Island Light House. Een andere populaire vuurtoren om te bezoeken is Hendricks Head Lighthouse, op ongeveer een kwartier rijden vanaf Boothbay.

Burnt Island Lighthouse, Boothbay Harbor Maine

Boothbay Railway Village

In het Boothbay Railway Village maak je een reis terug in de tijd, toen treinen en auto's op stoom tot de dagelijkse orde van de dag behoorden. Het museum geeft je een goede indruk van de ontwikkeling van auto's, beginnend met paardrijtuigen tot gestroomlijne bolides uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Een hoogtepunt is een ritje in een trein, die wordt voortgetrokken door een authentieke stoomlocomotief. 

Boothbay Region Historical Society

In het Elizabeth F. Reed House uit 1874 vind je zeven kamers die je kennis laten maken met de geschiedenis van de Boothbay-regio. Je kunt er historische artefacten, foto's, kaarten en andere snuisterijen bekijken. Het museum bezit daarnaast over een uitgebreid archief met kranten, kasboeken en familieverhalen- en stambomen.

Festivals

Elk jaar aan het eind van juni vinden in Boothbay Harbor de Windjammer Days plaats, een festival dat voornamelijk in het teken staat van zeilschepen ('windjammers'). Tot de festiviteiten behoren onder andere een grote parade, een golftoernooi, zeilbootraces, een vuurwerkshow, concerten, kunsttentoonstellingen en diverse progamma's en spelletjes voor kinderen. In december wordt steevast het Harbor Lights Festival georganiseerd, waarbij je onder andere kunt genieten van een parade met mooi verlichte boten.

Windjammer Days, Boothbay Harbor Maine

Omgeving

Maine Maritime Museum

In Bath, vlak bij Boothbay Harbour, ligt een museum waar je alles te weten komt over de maritieme geschiedenis van de omgeving. Je kunt er diverse tentoonstellingen bezoeken, een wandeling maken over een historische scheepswerf met gebouwen uit de negentiende eeuw en een kijkje nemen in huis van de voormalige eigenaar van de scheepswerf.

Feiten

Staat Maine
County Lincoln
Oppervlakte 24 km²
Hoogte 13 meter
Inwoners   2.300
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Geschiedenis

Het huidige Boothbay Harbor behoorde oorspronkelijk tot Cape Newagen, waar een vissersnederzetting door Britten gesticht was. In 1666 kocht Henry Curtis het land op van opperhoofd Mowhotiwormet. Het lot was de kleine nederzetting niet goed gezind: het werd tot twee keer toe totaal verwoest, waarna het voor veertig jaar verlaten werd. 

In 1730 kwam er weer leven in de brouwerij en werd een nieuw stadje onder de naam Townsend gesticht. Het stadje doorstond verschillende oorlogen, vooral dankzij de diepe en beschermende haven. In 1842 werd Townsend omgedoopt tot Boothbay. De haven bleef zich verder ontwikkelen als een centraal punt voor de visserij. Steeds meer bedrijven vestigden zich rondom de haven, waardoor het belang van de haven bleef toenemen. Het ging zelfs zo goed met de haven, dat op 16 februari 1889 besloten werd het havengebied af te scheiden van Boothbay om er een aparte gemeenschap van te maken. Het nieuwe dorpje werd toepasselijk Boothbay Harbor genoemd.

Naast de visserij werd het toerisme door de jaren heen steeds belangrijker. Elke zomer komen veel toeristen naar Boothbay Harbor, die met name getrokken worden door de mogelijkheid om walvissen te spotten.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan