San Luis Obispo, Californië

San Luis Obispo San Luis Obispo ligt prachtig tussen glooiende bergen, kust en wijngaarden. De stad noemt zichzelf niet voor niets 'the Happies City in America'. Elke donderdagavond is er in San Luis Obispo een Farmers Market; een straatfeest voor locals en toeristen, compleet met barbecues en entertainment. San Luis Obispo ligt halverwege San Francisco en Los Angeles, op de kruising van de Highways 1 en 101.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Farmers Market

Landbouw speelt een belangrijke rol in deze regio. Dat zie je terug aan de landwegen slingeren tussen ruim twintig wijnmakerijen ten zuiden van San Luis Obispo, waar je tegen betaling kunt deelnemen aan proeverijen. Nog beter is de Farmers Market, de grote boerenmarkt die elke donderdagavond wordt gehouden. De buurt rond Higuera Street wordt dan van 18:00 tot 21:00 afgesloten voor een waar straatfeest met live entertainment en een barbecue. Je kunt er ook verse etenswaren en handgemaakte producten kopen.

San Luis Obispo

Mission Plaza

Hier stichtten Spaanse kolonisten in 1772 de plaats San Luis Obispo. De Spanjaarden zagen het als een ideale nederzetting dankzij de vruchtbare aarde, aangename temperaturen en een schitterende ligging tussen kust en bergen. Het hart van San Luis Obispo werd de parochiekerk Mission San Luis Obispo de Tolosa. Het plein voor de kerk, Mission Plaza, is tegenwoordig een centrale ontmoetingsplaats waar ook festivals, markten en festiviteiten worden georganiseerd. Dwars door het plein loopt een beek en je vindt er gazons, bankjes en zorgvuldig onderhouden tuinen.

Mission San Luis Obispo Tolosa

Bubblegum Alley

Echt smakelijk of hygiënisch is het niet, maar Bubblegum Alley is zeker een grappige attractie om even naartoe te lopen. De muren langs deze 21 meter lange straat zijn namelijk volledig beplakt met duizenden kleurrijke kauwgums. Bubblegum Alley ligt aan Higuera Street, tussen Garden Street en Broad Street.

Bubblegum Alley, San Luis Obispo

Bishop Peak

San Luis Obispo heeft bijna vijftig kilometer aan wandelpaden. Een van de indrukwekkendste bestemmingen is Bishop Peak Nature Reserve. De stevige wandeling start op Patricia Avenue in San Luis Obispo en voert naar de top van Bishop Peak. Daar word je beloond met een mooi uitzicht over de stad en (op heldere dagen) de kust. De rondwandeling is in totaal 6,5 kilometer. Een minder inspannend alternatief is de Felsman Loop van 2,7 kilometer. Bishop Peak is met 475 meter de hoogste piek van de Nine Sisters; negen vulkanische pieken tussen San Luis Obispo en Morro Bay. De Sisters (ook 'Morros' genoemd) zijn oude vulkanische pluggen: gestolde lava in de pijp van een vulkaan.

San Luis Obispo

Omgeving

San Luis Obispo

Montaña de Oro State Park

Een half uur rijden ten oosten van San Luis Obispo ligt dit staatspark met ruige kliffen, zandstranden, beekjes, kloven en heuvels. Montaña de Oro betekent 'gouden berg', omdat er ieder voorjaar wilde bloemen bloeien die het park een gouden gloed geven. Natuurliefhebbers en wandelaars kunnen hier terecht op de vele paden. Bij het strand Spooner's Cove is een camping.

Ziplinen

Ontdek de avonturier in jezelf! Op twintig minuten rijden van San Luis Obispo ligt het Vista Lago Adventure Park. Je kunt een parcours afleggen tussen hoge palen met loopbruggen, touwen en wiebelbalken. Of waag je op een van de drie kabelbanen, waarvan er één pardoes over Lopez Lake zoeft. Ben jij nergens bang voor? Spring dan van de 14 meter hoge Quick Jump.

San Luis Obispo

Highway 1/Pacific Coast Highway

San Luis Obispo ligt aan Highway One. Vanaf de stad rijd je in twintig minuten naar het havenplaatsje Morro Bay, waar het mooiste stuk van Highway One/Pacific Coast Highway begint. Vanaf hier rijd je langs de kust naar onder andere San Simeon en San Francisco.

Big Sur in Californie aan Highway 1

Feiten

Staat Californië
County San Luis Obispo
Oppervlakte 33,5 km²
Hoogte 71 meter
Aantal inwoners 45.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

San Luis Obispo County ligt vlakbij de Grote Oceaan, wat betekent dat er in dit gebied een aangenaam mediterraans klimaat heerst. De zon schijnt er gemiddeld 315 dagen per jaar. In de zomer is het warm en zonnig en valt er weinig neerslag. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 25 en 28 graden Celsius. In de winter is het iets koeler en vochtiger, met gemiddelden tussen de 18 en 20 graden.

Geschiedenis

De vroegste bewoners van de regio waren de Chumashindianen. Zij trokken tussen de vijf- en tienduizend jaar geleden het gebied in en stichtten hier hun nederzettingen. De Chumash benutten de vele rijkdommen van de zee en leefden in een netwerk van dorpen vlak langs de kust. De Spanjaarden ontdekten het gebied al vroeg, maar de eerste missiepost werd pas in 1772 gesticht. Deze post werd Mission San Luis Obispo de Tolosa genoemd, naar de bisschop Sint Louis van Toulouse. San Luis Obispo County was een van de eerste counties van Californië en kreeg de huidige vorm toen in 1850 de staat Californië werd gesticht.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan