Mariposa, Californië

Mariposa Californie Mariposa is een geschikte uitvalbasis voor een bezoek aan Yosemite National Park. Het dankt zijn naam aan de eerste Spaanse kolonisten, die in een vallei een grote wolk vlinders zagen. Ze besloten de plek 'Arroyo de las Mariposas' ('Stroom van vlinders') te noemen, wat later afgekort werd tot Mariposa. Ten tijde van de California Gold Rush was Mariposa een waar mekka voor goudzoekers.

Bezienswaardigheden & activiteiten

California State Mining and Mineral Museum

Toen in 1848 de goudkoorts uitbrak, werd Mariposa een belangrijk centrum voor de mijnindustrie. In het California State Mining and Mineral Museum kom je alles te weten over de mineralen die Californië rijk is. Het museum beschikt over meer dan 13.000 mineralen, stenen, juwelen, fossielen en artefacten uit de gouden tijd van de regio. Het kopstuk van de collectie is de 'Fricot Nugget', een grote gekristalliseerde goudklomp van maar liefst 6 kilo. Het museum is de belangrijkste bezienswaardigheid van Mariposa.

Mariposa Californie

Mariposa Museum & History Center

Dit museum heeft een bijzondere verzameling van allerlei voorwerpen verzameld. Door middel van verschillende thema's leer je meer over de geschiedenis van Mariposa. Zo is er een aparte tentoonstelling over de Miwuk-indianen die oorspronkelijk in het gebied woonden en kun je voorwerpen bekijken van de eerste Chinese migranten die naar Mariposa trokken. Ook hier ontbreekt de mijngeschiedenis niet.

Indianen Mariposa

Mariposa zelf

De rijke geschiedenis van Mariposa is ook buiten de musea nog overal zichtbaar. Zo worden er regelmatig rondleidingen gegeven in het Mariposa County Courthouse uit 1854, dat geldt als het oudste gerechtsgebouw van Californië. Andere bezienswaardigheden in Mariposa zijn de Old Stone Jail en de St. Joseph's Catholic Church uit 1861.

Mariposa Courthouse

Goudzoeken

Zelfs na de California Gold Rush, die duurde van 1848 tot 1855, bevat de bodem van Mariposa County nog de nodige goudklompjes. Een populaire activiteit in de regio is dan ook 'panning', waarbij je ouderwets met een schop, een 'pan' en een vergiet aan het werk gaat.

Mariposa Californie

Annual Butterfly Festival

Elk jaar tijdens het eerste weekend van mei staat Mariposa in het teken van de vlinder, het diertje waar Mariposa haar naam aan dankt. Tijdens het weekend worden allerlei festiviteiten georganiseerd, zoals het vrijlaten van vlinders, een parade, livemuziek en andere familievriendelijke activiteiten. Een ander festival is het Storytelling Festival, dat jaarlijks plaatsvindt in  het weekend van maart.

Mariposa vlinders

Vervoer

Mariposa is gelegen aan Highway 140, de snelweg die naar Yosemite National Park leidt en het hele jaar door, dus ook in de winter, geopend is. Het openbaar in de regio wordt verzorgd door Yosemite Area Rapid Transit (YARTS). De bussen van YARTS rijden tussen Merced en Yosemite en stoppen tussendoor op verschillende plaatsen, onder andere in Mariposa.

Feiten

Staat Californië
County Mariposa
Oppervlakte 33 km²
Hoogte 594 meter
Inwoners 2.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan