Kodiak Island, Alaska

Kodiak Alaska Kodiak Island is het grootste eiland van Alaska en bestaat voornamelijk uit een groene, bergachtige wildernis. Niet voor niets wordt het ook wel Emerald Island, Smaragdeiland genoemd. Twee derde van het eiland wordt gevormd door het Kodiak Island National Wildlife Refuge. Het noordoosten van Kodiak Island is het dichtstbevolkt. De grootste stad, Kodiak, draait voornamelijk om de visserij en minder om het toerisme. Bezoekers komen hier naartoe voor een kennismaking met het echte Alaska en om de vele, grote bruine beren te zien die er leven.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kodiak National Wildlife Interpretive Center

In dit leuke natuurcentrum in downtown Kodiak ontdek je van alles over de zalmen, het leefgebied van beren, verschillende vogelsoorten en hoe je die aan hun roep en kleuren kunt herkennen. Ook is er veel aandacht voor het immense Kodiak National Wildlife Refuge, dat twee derde van het eiland beslaat. In de zomermaanden is het centrum geopend tussen 09:00 en 17:00.

Kodiak Nationaal Wildlife Interpretive Center

Wildlife tours

Je kunt op verschillende manieren kennismaken met de rijke variëteit aan wildlife in Kodiak; of je nu gaat zeekajakken, een uitzichtpunt bezoekt of een flinke wandeling maakt. Ook worden er vanuit Kodiak excursies georganiseerd waaraan je kunt deelnemen, zoals walvisvaarten en bear-watching-tours. De meeste beer-excursies duren een halve dag en gaan per 'air taxi', sommige aanbieders vervoeren je per boot. In juli jagen de beren veelvuldig op (paaiende) zalmen en heb je grootste kans om ze te zien. Dat geldt ook voor walvissen. Niettemin is het zinvol om ook bij een bezoek tussen juni en eind augustus je ogen open te houden voor deze bijzondere dieren.

Wildlife tours

Bezoekerscentrum

Bezoek voor uitgebreide informatie over activiteiten in en rond Kodiak het Kodiak Visitor Information Center aan 100 Marine Way. Je vindt er onder andere brochures over wandelroutes en excursies. Dit bezoekerscentrum is van maandag tot en met vrijdag geopend van 08:00 tot 17:00.

Bezoekerscentrum Kodiak

Alutiiqq Museum

Maak kennis met de oorspronkelijke bewoners van Kodiak Island: de Alutiiq. In dit museum ga je tot 7500 jaar terug in de tijd. Oude speerpunten, kleitekeningen, kookgerei en kunstvoorwerpen vertellen je meer over de Alutiiq. Ook is er een uitgebreide fotocollectie. Het museum is gevestigd aan 215 Mission Road, en is tussen dinsdag en vrijdag geopend van 10:00 tot 16:00. Op zaterdag kun je het museum tussen 12:00 en 16:00 bezoeken (juni-augustus). De entreeprijs geldt alleen voor volwassen en en bedraagt ongeveer zeven dollar p.p. Dicht bij het Alutiqq Museum staat de Holy Resurrection Cathedral, een Russisch-Orthodoxe kerk die te herkennen is aan de prachtige blauwe, uivormige koepels.

Alutiiqq Museum

Maritime Museum & St. Paul Harbor

St. Paul Harbor is de grootste haven van Kodiak en tevens haar economische hart. St. Paul Harbor vind je in downtown Kodiak en is eenvoudig te herkennen aan de masten van dobberende vissersboten. Aan de oevers van St. Paul Harbor heeft het Maritime Museum haar werk gedaan. Dit “museum zonder muren” heeft displays langs de havenranden geplaatst die je meer leren over de visserij, de ontwikkeling daarvan en het belang van de visvangst voor de lokale economie. Je leest er alles over als je de Harbor Walkway volgt. Bij het bezoekerscentrum kun je een brochure vragen met meer informatie.

St. Paul Harbor

Abercrombie State Park & Military History Museum

Wiens historische interesse uitgaat naar de Tweede Wereldoorlog, kan een bezoek brengen aan dit bijzondere park en het Military History Museum aldaar. Het museum is gevestigd in een historische bunker, waar foto's, tanks, bommen, vlaggen, gasmaskers en andere (oorlogs)artefacten je meenemen naar de tijd dat de wereld in oorlog verkeerde. Bezoekers van Fort Abercrombie State Historic Park worden aangenaam verrast door de unieke combinatie van historie en natuur. Je loopt tussen de ruïnes van een kustdefensiesysteem dat stamt uit de Tweede Wereldoorlog, kijkt uit over steile kliffen, loopt door een dicht naaldbos en ziet weides vol wilde bloemen.

Abercrombie State Park

Baranov Museum

Meer dan de Alutiiq-cultuur staat hier de geschiedenis van Kodiak centraal. Wisselende en vaste tentoonstellingen leren je meer over de periode dat Alaska in Russisch bezit was en over de impact van de Tweede Wereldoorlog. Het museum is gevestigd in het 'Erskine House', ook wel Russian American Magazin genoemd. Dit is een 200 jaar oud pand dat tot nationaal historisch erfgoed is bekroond, het is het oudste Russische bouwwerk in Alaska. Het Baranov Museum is geopend van 10:00 tot 16:00, op maandag tot en met zaterdag (juni-augustus).

Alutiiqq Museum

Wandelen

Wandelen is een goede manier om Kodiak Island te verkennen. In het stadscentrum van Kodiak kun je de zes kilometer lange route langs Rezanof Road volgen. Voor populaire, toegankelijke wandelroutes buiten de stad kun je terecht in Fort Abercrombie State Historic Park (waar je verschillende routes kunt volgen) of in North End Park, waar twee routes zijn langs bos en strand (2 en 5 km). De route naar Pillar Mountain (8 km) voert je door een dicht bos naar hellingen vol wilde bloemen. Onderweg heb je prachtig uitzicht op Kodiak City en de haven. Voor meer informatie over (langere) wandelroutes en begeleide wandeltochten kun je in het Kodiak Visitor Information Centre een brochure ophalen.

Wandelen, Kodiak

Bergbeklimmen

Ben je avontuurlijk aangelegd en houd je van wandelen door de bergen? Dan is de Pyramid Mountain Trail (6,4 km) misschien iets voor je. Deze steile weg biedt je prachtige uitzichten en onderweg heb je grote kans om beren te zien. Het wandelpad naar de top is erg steil en alleen geschikt voor goed uitgeruste, ervaren wandelaars. Een makkelijkere route is de Old Womens Trail (9,6 km). Je maakt een flinke klim en hebt een mooi uitzicht over, onder andere, Chiniak Bay, Kodiak City en de haven.

Bergbeklimmen, Kodiak

Omgeving

Kodiak National Wildlife Refuge

Dit indrukwekkende natuurgebied bedekt tweederde van Kodiak Island. Naar schatting leven in dit gebied 3500 bruine beren, komen er ruim 200 vogelsoorten voor en broeden er honderden adelaren. Het Kodiak National Wildlife Refuge is rijk aan water, dat voortkomt uit diepe fjorden en gletsjervalleien. Het natuurschoon varieert van hoge bergen, dichte bossen en (alpen)weiden tot moerasland. In het wildernisgebied zijn geen wegen, je kunt het park dan ook alleen bezoeken per vliegtuigje of boot. Deze excursies vertrekken vanuit Kodiak. De beste plaats om deze excursie te regelen en om je goed voor te bereiden, is het Refuge Visitor Center aan 402 Center Street, in downtown Kodiak. Je vindt daar video's, tentoonstellingen en informatie over de trip.

Heb je het geld en de tijd er niet voor over om dit wildernisgebied te bezoeken, ga dan in elk geval naar het Kodiak National Wildlife Interpretive Center in downtown Kodiak. Ook daar ontdek je van alles over dit natuurgebied en leer je meer over de zalmen, de enorme beren en de vogels die in dit park leven, en hoe je die fladderaars aan hun roep en kleuren kunt herkennen.  

Kodiak National Wildlife Refuge, Kodiak

Natuur, flora & fauna

Fauna

Hoewel veel grote dieren in Noord-Amerika langzaam maar zeker aan de lijst met bedreigde diersoorten worden toegevoegd, is de bruine beer van Kodiak een succesverhaal als het gaat om wildlife-bescherming. De 'Kodiak-beer' is groot; zowel in lichaamsomvang als in populatie. Een volwassen mannetjesbeer kan ruim 450 kilo wegen. De Kodiak-beer is de grootste beersoort ter wereld, onder andere dankzij de vele zalmen die zwemmen in de wateren van Kodiak Island. Daarnaast eet het dier veel gras, planten en bessen. De meeste beren leven in het Kodiak National Wildlife Refuge, dat tweederde van het eiland bedekt. 

 

 
Fauna, Kodiak
Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan