Mariposa Grove en Glacier Point

Door Gwenda en Pascal - California 2018 - 21-06-2018 07:25

Als opa en oma kwamen we vanochtend uit bed. Spierpijn! In kuiten, bovenbenen, voeten, schenen (het strekken van m’n voet doet zeer, van enkel tot halverwege scheenbeen). ‘Vandaag doen we het rustiger aan’, was ons voornemen. Yeah, right…

De Mariposa Grove stond voor vandaag op ons programma. Een stuk bos zuidelijk van Yosemite Valley, met een redelijke hoeveelheid Giant Sequoia’s. Lang voordat we Yosemite Valley inreden sloegen we af naar de Wawona Road. Het is in totaal ongeveer 50 km, maar je doet er ruim een uur over, omdat het een kronkelweg berg op en berg af is. Gelukkig wel breed genoeg. 

Daar aangekomen was er gelukkig voldoende parkeerruimte. De Mariposa Grove is de afgelopen anderhalf jaar dicht geweest vanwege een grote renovatie. Er is oa een nieuw Visitor Center gekomen, grotere parkeervoorziening aangelegd en er is gewerkt aan de gezondheid/het voortbestaan van de bomen. De Grove is nog geen week weer open; op vrijdag 15 juni werden de poorten voor het eerst weer geopend. Daar hebben we dus erg veel geluk mee!

Met een shuttle brengen ze je naar het startpunt van diverse wandelroutes. Je kunt diverse stukken route ‘aan elkaar plakken’, om zo je eigen afstand te bepalen. Het eerste stuk van de route was erg druk. Daar stonden dan ook twee ‘begrippen’ in Sequoia-land; de Grizzly Giant en de California Tunnel Tree. 

De Grizzly Giant is groot! Alle Sequoia’s zijn groot. Die dingen passen gewoon niet in 1 foto… Op je foto’s staat op een stam zonder top, of een in de lucht zwevende boomtop. En iedereen wil natuurlijk met die bomen op de foto, dus een foto zonder mensen is zeldzaam. 

We zijn onder de California Tunnel Tree doorgelopen om een verbindingspad naar een verder geleden route te nemen. Daar werd het rustiger en konden we meer van het bos genieten. Het is mooi hier! Onvoorstelbaar mooi! Veel dingen moeilijk op foto vast te leggen. Door de felle zon is er veel contrast tussen zonverlichte en schaduwdelen. Dat maakt geen mooie foto’s. 

Grote bomen hebben grote dennenappels…

We hebben een leuke route door het bos gewandeld. Even ergens gezeten om wat te eten. Met de shuttle weer terug naar de parkeerplaats en de auto weer opgezocht. We hebben bij het ophalen van de auto meteen een foto van de nummerplaat gemaakt. Dat kun je toch niet onthouden. Bovendien vragen ze af en toe bij het inchecken in een hotel om je nummerplaat. En het helpt je om, in een zee van auto’s, je huurauto terug te vinden. 

Op de terugweg even getankt. Hoeven we ons daar voorlopig ook geen zorgen om te maken. Omdat het nog redelijk vroeg was, besloten we om toch ook nog naar Glacier Point te rijden. Dat is een uitkijkpunt over Yosemite heen. Vanaf de Mariposa Grove ongeveer een uur en een kwartier rijden, op weg naar het hotel. Als je dan toch in de buurt bent, is het zonde om dat niet te doen. Weer een kronkelweg; vooral het laatste stuk was niet leuk. Slecht asfalt en de weg was inmiddels een stuk smaller geworden. Op het eind flink omhoog met een paar hele scherpe bochten. En dan redelijk ineens de parkeerplaats. Met een paar auto’s achter elkaar reden we die op. En wat hadden wij een geluk! Op het moment dat wij moesten stoppen (het reed voor ons niet meer door), wilde de auto die rechts van ons stond vertrekken! Omdat er niemand achter me stond, kon ik achteruit en hadden we dus direct een plekje! Heel fijn!

We dachten ‘een uitkijkpunt, paar foto’s maken en weer door’. Daar vergisten we ons in… Een uitkijkpunt ja, maar wat voor één…! Best ever…! 

Half Dome, pontificaal midden in beeld. Met rechts daarvan zowel Vernal Fall als Nevada Fall. Waar we dus gisteren op geklommen zijn. Vanuit Glacier Point kun je heel goed zien wat je gedaan hebt. And that’s impressive…

Het was ook niet één ‘vast’ uitkijkpunt. Het was heel breed naar links en rechts. Op een gegeven moment dwaalde Pascal steeds verder af naar links. Ik kwam uiteindelijk achter hem aan, met de vraag ‘Waar hij nou helemaal heen ging? Half Dome is de andere kant… oh’. Verder dan dat kwam ik niet. Vanaf de linkerkant nl kon je over heel Yosemite Valley kijken. In de verte Yosemite Fall zien. Zo prachtig mooi!!! Zo magnifiek groot!

Na ongeveer een uur pas weer verder gegaan, richting hotel. De uitkijk bij Tunnel View hebben we overgeslagen; die kon niet meer tippen aan wat we bij Glacier Point gezien hebben.

Al met al werd het toch nog een drukke dag; weer 10 km gelopen. Ach ja, toch minder dan de 18 van gisteren.

Morgenochtend gaan we voor de laatste keer Yosemite Valley in; naar Mirror Lake. Dat is een meer gelegen aan de voet van Half Dome. Een easy hike er naartoe en de mogelijkheid om om het meer heen te lopen. Nog geen idee of we dat gaan doen. We willen er morgen echt een rustig dagje van maken. Ook om alvast een beetje te kunnen opruimen ter voorbereiding op ons vertrek vrijdag, naar Mammoth Lakes. En ik heb een beetje vervelende blaar op mijn teen, half op de zijkant. Al 2 keer doorgeprikt. Dat wordt een pleister plakken morgen.

Vanavond nog een keertje 24 uur WIFI kopen, zodat we daar ook morgenavond nog gebruik van kunnen maken. Dan ik kan de reisverslagen van gisteren, vandaag en morgen nog plaatsen, voordat we hier vertrekken.

Groetjes en maar weer tot morgen.

 

Reacties

Rosie 25-06-2018 20:03 {{button-52519}}

Tot morgen!
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan