Patriot Day

Patriot Day is een nationale herdenkingsdag in de Verenigde Staten. Deze dag is ingevoerd ter nagedachtenis van de 2996 slachtoffers die op 11 september 2001 om het leven kwamen bij de terroristische aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon, en aan allen die daarbij gewond raakten. Patriot Day vindt jaarlijks plaats op 11 september. Aanvankelijk werd deze herdenkingsdag ‘The Prayer and Remembrance Day for the Victims of the Terrorist Attacks on September 11, 2001’ genoemd. Verwar Patriot Day niet met Patriot’s Day, dan worden namelijk de veldslagen bij Lexington en Concord in 1775 herdacht, die worden gezien als het begin van de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Patriot's Day vindt plaats op de derde maandag in april.

Aanleiding: 11 september 2001

Op 11 september 2001 werd een serie van vier terroristische zelfmoordaanslagen gepleegd in de Verenigde Staten. Hiermee wilden leden van de militante groepering Al Qaeda de Verenigde Staten in het hart raken. Negentien terroristen wilden vier vliegtuigen kapen. Bij twee vliegtuigen, de American Airlines Flight 11 en United Airlines Flight 175, lukte dit. De terrorististen doorboorden de Twin Towers van het World Trade Center. Beide torens stortten binnen twee uur in, donkere rookwolken en volledige ontreddering achterlatend. Het derde vliegtuig kwam terecht in het Pentagon in Arlington. Het vierde toestel, United Airlines vlucht 93, stortte neer in een veld bij Shanksville, nadat passagiers hadden geprobeerd de controle van de jet te heroveren. Men neemt aan dat het vierde vliegtuig een belangrijk politiek centrum in Washington D.C. als doelwit had, zoals het Witte Huis of het Capitool. Bijna 3.000 mensen kwamen om bij deze aanslagen inclusief de 265 burgers en 19 kapers aan boord van de vier vliegtuigen.

Bush: War on Terror en Patriot Day

Osama Bin Laden, het hoofd van Al Qaeda, eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op. Als motieven voor de aanslagen noemde de groepering de Amerikaanse steun aan Israël, de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Saoedi-Arabië en de sancties tegen Irak. De aanslagen hadden een grote impact op de binnenlandse politiek van de Verenigde Staten, maar ook op de internationale politieke situatie. De Verenigde Staten reageerden op de aanslagen door de ‘War on Terror’ af te kondigen en Afghanistan binnen te vallen. Daar wilden ze de Taliban, die Al Qaeda steunde en beschermde, uitroeien. Veel landen verscherpten hun antiterrorismemaatregelen.

Op 25 oktober 2001 werd een voorstel aangenomen om 11 september van elk jaar uit te roepen tot Patriot Day. Op 18 december 2001 ondertekende toenmalig president George W. Bush de resolutie en zette hem om in een wet. Op 11 september 2002 werd Patriot Day voor het eerst gehouden.

Tradities

Tijdens Patriot Day roept de president zijn burgers op om de Amerikaanse vlag halfstok te hangen. Ook bij het Witte Huis en alle Amerikaanse overheidsgebouwen over de hele wereld moet de vlag halfstok hangen als teken van respect voor alle slachtoffers. De vlag moet daarnaast benadrukken dat Amerika ondanks deze vernietigende aanslagen een sterk land is gebleven en niet zwicht voor terrorisme. Er wordt een moment van stilte in acht genomen om 8:46, het tijdstip waarop het eerste vliegtuig in het World Trade Center vloog. Er zijn speciale kerkdiensten en gebedsbijeenkomsten. Nabestaanden van de slachtoffers leggen bloemen bij herdenkingsplaatsen zoals het National 9/11 Memorial in New York City. Ook is er bij het 9/11 Memorial een 'Tribute of Light'. Lichtstralen markeren de plaatsen waar ooit de Twin Towers stonden. Patriot Day is geen federale vrije dag, scholen en bedrijven zijn dus niet gesloten en het openbaar vervoer rijdt volgens normaal schema.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan