Columbus Day

Op Columbus Day wordt de ontdekking van het Amerikaanse continent door Christopher Columbus op 12 oktober 1492 herdacht. De feestdag vindt jaarlijks plaats op de tweede maandag in oktober. De ontdekking van Amerika wordt ook gevierd in veel andere Noord- en Zuid-Amerikaanse landen, vaak onder de naam Dia de la Raza: dag van het ras. Hoewel Columbus Day een federale feestdag is, wordt deze niet overal in het land op dezelfde wijze gevierd. In sommige staten viert men deze dag überhaupt niet.

Geschiedenis

Voor zover bekend werd de aankomst van Christopher Columbus op San Salvador voor het eerst gevierd in 1792. Die dag vierde de Society of St. Tammany de driehonderdste verjaardag van de ontdekking. Dit gezelschap was een een belangrijke politieke organisatie uit New York, die ook wel bekend stond als de Columbian Order. Naar het schijnt werd pas honderd jaar later opnieuw aandacht besteed aan de aankomst van de ontdekkingsreiziger. President Benjamin Harrison riep de bevolking van de Verenigde Staten op om de ontdekking van Amerika te vieren en omschreef Columbus als een ‘pionier van vooruitgang en verlichting.’ De World Fair die in 1893 in Chicago werd gehouden ter ere van Columbus, had als officiële naam 'World’s Columbian Exposition'. Op aandringen van de katholieke organisatie the Knights of Columbus werd 12 oktober in 1907 een officiële feestdag in Colorado, waarna andere staten volgden. In 1934 riep president Roosevelt Columbus Day uit tot een nationale feestdag. Sinds 1971 is de tweede maandag in oktober de datum waarop Columbus Day gevierd wordt.

Columbus Day in Amerika

Omstreden viering

Columbus Day wordt niet zo grootschalig gevierd als sommige andere feestdagen in de Verenigde Staten. Dit heeft verschillende oorzaken. Ten eerste verschilt de status van de dag per staat en soms zelfs per county. In sommige steden, zoals New York, worden grote parades gehouden en zijn scholen en overheidsinstanties gesloten. Op andere plekken is Columbus Day een dag als vele andere. De status van Columbus Day is bovendien onafhankelijk: Californië schrapte de feestdag als gevolg van bezuinigingen en Tennessee heeft het verschoven naar de vrijdag na Thanksgiving, zodat een extra vrije dag wordt uitgespaard. De wankele status van Columbus Day heeft ook te maken met de persoon die die dag geëerd wordt: Columbus is omstreden omdat zijn ontdekking van het “nieuwe” continent veel leed heeft gebracht onder de oorspronkelijke bevolking van Amerika. In South Dakota viert men daarom op deze datum Native American Day. Andere Amerikaanse steden en dorpen gingen dit idee volgen sinds de jaren negentig. Lobbygroepen van Indianen voerden actie om ook andere staten hiertoe te zetten.

Op de plekken waar Columbus Day wel actief gevierd wordt, wonen vaak veel Italiaans-Amerikanen die Columbus zien als een landgenoot. Grote vieringen zoals in Denver worden vaak ontsierd door protestacties waarbij af en toe arrestaties voorkomen. Om deze reden is de parade in de stad Columbus, Ohio afgeschaft.

Columbus Day in Amerika
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan