Nelson, British Columbia

Nelson BC Nelson wordt om vele redenen bejubeld. De New York Times bestempelde Nelson als 'the prettiest small town in Canada', en het voert de lijst ‘100 Best Art Towns in America’ aan. Met 350 historische gebouwen is het bovendien de 'Heritage Capital' van British Columbia; er zijn meer historische gebouwen per inwoner dan in elke andere stad in de provincie. Het erfgoed neemt, samen met kunst en cultuur, een belangrijke plek in de lokale samenleving in.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Downtown/Baker Street

Het oude centrum is voor een groot deel gerestaureerd en vormt het kloppende hart van de stad, met restaurantjes, cafeetjes en winkels. Als je meer informatie over de gebouwen wilt, kun je kiezen voor een zelfstandige stadswandeling. Je haalt de kaart en bijbehorende informatie op bij het toeristencentrum. Een soortgelijke wandeling is ook mogelijk in het Nelson Memorial Park Cemetery. De begraafplaats is zes hectare groot en telt 11.500 graven.

Downtown

Touchstones Nelson - Museum of Art and History

Dit museum bevindt zich in het postkantoor uit 1902, dat op zichzelf al een bezienswaardigheid is. Uiteenlopende exposities laten je kennismaken met de kunst en geschiedenis van de regio.

Rotary Lakeside park

Je vindt hier een mooi recreatiestrand en een brede promenade. Langs Kootenay Lake, tussen het Prestige Lakeside Resort en Rotary Park, rijdt de Streetcar No. 23, een historische tram. De tram rijdt van april tot oktober.

Nelson BC

Pulpit Rock Trail

Omdat Nelson omgeven wordt door bergen en aan het water ligt, zijn er talloze buitenactiviteiten mogelijk. Een populaire wandelroute is Pulpit Rock Trail. Nadat je in anderhalve kilometer driehonderd meter bent gestegen, heb je een fraai uitzicht op de stad en het meer.

Omgeving

Kokanee Creek Provincial Park

Het Kokanee Creek Provincial Park is een beschermd natuurgebied met drie kilometer zandstrand en circa tien kilometer wandelpaden. De korte Canyon Trail volgt de Kokanee Creek door een bos naar een uitkijkpunt boven een smalle kloof.

Balfour

Vanuit Balfour, gelegen op een half uur rijden ten noordwesten van Nelson, kun je de langste gratis boottocht ter wereld maken. De vaart over het mooie Kootenay Lake naar Kootenay Bay duurt een half uur. Van half juni tot begin september vertrekken de boten ongeveer eens per uur, buiten die maanden wordt er minder frequent gevaren.

Nelson BC

Ainsworth Hot Springs

Vijftien kilometer noordelijk van Balfour ligt een resort met een warmwaterbad in een hoefijzervormige grot. Het mineraalwater sijpelt uit het plafond en langs de wanden. Je staat tot aan je middel in het water, dat 42 graden warm is en de ruimte tot een natuurlijk stoombad maakt. Buiten vind je een verwarmd groot zwembad en een koudwaterbad.

Kaslo

Rijd je na Ainsworth Hot Springs nog verder richting het noorden, dan bereik je Kaslo, waar zich twee National Historic Sites bevinden. De eerste is Village Hall, een houten gebouw uit 1898. De tweede is de S.S. Moyie, ’s werelds oudste intacte raderstoomboot. De boot voer van 1889 tot 1957 over Kootenay Lake.

Vervoer

Nelson Transit System (BC Transit) heeft vier busroutes. Drie daarvan blijven binnen de grenzen van de stad, de vierde route gaat oostwaarts naar Balfour aan het Kootenay-meer.

Feiten

Provincie Southern Interior British Columbia
Regio Central Kootenay
Oppervlakte 12 km²
Hoogte 535 meter
Inwoners 10.000
Tijdzonde Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Vanaf november tot en met februari valt er veel sneeuw in Nelson. In december en januari kan dat een halve meter zijn. De temperatuur ligt in deze maanden overdag rond het vriespunt. 's Nachts kan het tot 7 graden vriezen. In maart wordt het zo'n 10 graden, in mei al 20. De zomer is heerlijk warm, met maxima van 28 graden in juli en augustus. Ook september is nog aangenaam, met temperaturen van om en nabij de 20 graden. De matige hoeveelheid regen valt van maart tot en met oktober redelijk verdeeld over de maanden: er is geen sprake van een regenseizoen.

Geschiedenis

Hoewel Nelson pas tegen het eind van de negentiende eeuw ontstond, gaat de menselijke geschiedenis veel verder terug. Archeologische vondsten duiden erop dat de oevers van het Kootenay-meer al tweeduizend jaar geleden bewoond werden. Aan deze bewoners dankt de regio haar naam: Kootenay is een indiaans woord, dat 'watermensen' betekent. Deze watermensen leefden in de winter in zogenaamde pits, die niet veel meer waren dan holen in de grond.

In 1876 werd de regio op de kaart gezet, met de ontdekking van goud in de veertien kilometer verderop gelegen Forty-nine Creek. Gelukzoekers overspoelden het gebied, maar vertrokken na een paar jaar net zo snel als ze gekomen waren. Na de ontdekking van zilver bij Toad Mountain kwam nog voor de eeuwwisseling een tweede toestroom op gang. Tijdens de winter van 1887-1888 hadden drie- tot vierhonderd mijnwerkers hun tenten opgezet langs Ward Creek (het huidige centrum van Nelson). Vanaf 1889 kwam de nederzetting bekend te staan onder de naam Nelson, naar de gouverneur-generaal van British Colombia. Met de opkomst van de houtkap als nieuwe industrie werden de tenten vervangen door huizen. Op den duur haalde de houtindustrie de mijnindustrie in als belangrijkste bron van inkomsten. In het historische centrum van Nelson vind je nog veel gebouwen die dateren uit het eind van de negentiende eeuw.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan