Sacramento, Californië

Sacramento Californie Wie vanuit Lake Tahoe naar San Francisco rijdt, komt door Sacramento, de hoofdstad van Californië. Vanuit de auto gezien lijkt het een kleine stad, met nauwelijks hoogbouw. De hoogbouw die er is bestaat voornamelijk uit regeringsgebouwen en telt niet meer dan dertig verdiepingen, vanwege de aardbevingen in deze streek. Leuke bezienswaardigheden in Sacramento zijn het California State Capitol en Old Sacramento.

Bezienswaardigheden & activiteiten

California State Capitol Museum

Het bekende gebouw met de grote koepel, dat dient als museum en als het hoofdkantoor van het bestuur van Californië. Naast het gebouw zelf kun je er ook tentoonstellingen bewonderen. Ook is er een kleine bioscoopzaal, waar korte films over de geschiedenis van het staatsgebouw getoond worden.

Sacramento Californie

Capitol Park

Een groot park dat het Capitol Museum omringt. Er staan meer dan duizend bomen, afkomstig uit de hele wereld. Daarnaast zijn er 155 standbeelden te bewonderen, onder andere van personen die veel betekend hebben voor Californië en zijn er verschillende gedenktekens opgericht.

sacramento bezienswaardigheden

Governor’s Mansion State Historic Park

Dit majestueuze huis aan 1526 "H" Street is de voormalige officiële verblijfplek van de gouverneur van Californië. Tegenwoordig dient het huis uit 1877 alleen nog als publiekstrekker en voor staatsaangelegenheden. Er worden dagelijks rondleidingen georganiseerd tussen 10:00 en 16:00, waar je voor een paar dollar per persoon aan kunt deelnemen. Je neemt dan een kijkje in de rijk gedecoreerde kamers.

sacramento bezienswaardigheden

William Land Park

Dit grote park is het thuis van de Sacramento Zoo. Ook zijn er sportvelden en is er een grote visvijver. Kinderen kunnen terecht in Fairytale Land, waar sprookjes uitgebeeld worden, en in Funderland, een klein pretpark. Er zijn picknicktafels en plaatsen waar je kunt barbecueën. Het park ligt aan 3800 S. Land Park Drive.

Bezienswaardigheden Sacramento

Old Sacramento

Old Sacramento is de oudste en grootste geheel bewaard gebleven historische binnenstad van Amerika. Het ligt pal aan de Sacramentorivier, die ongeveer tien meter lager stroomt en een breedte heeft van ongeveer vijftig meter. Houten planken vormen de steigers en stoepen voor de vele winkeltjes. Een aanrader is de snoepwinkel en er is ook een historische tabakswinkel waar nog allerlei soorten tabak in weckpotten worden bewaard. In dit district bevinden zich voornamelijk musea, waarvan het spoorwegmuseum het grootste is. Op het eind van H-Street bevond zich de eerste gevangenis van Sacramento, in een afgedankt zeilschip.

sacramento bezienswaardigheden

Theater

Sacramento biedt plaats aan veel verschillende theaters. Zo heb je het Sacramento Convention Center Complex, waar het Community Center Theatre en het Memorial Auditorium deel van uitmaken. Verder heb je het Wells Fargo Pavilion en bijvoorbeeld de McClatchy Main stage. Het Sacramento Ballet,  het Sacramento Philharmonic Orchestra en Sacramento Opera voeren regelmatig voorstellingen op in het Community Center Theatre. Het California Musical Theatre, het Summer Stock Theatre en het Music Circus trekken veel regisseurs, acteurs en andere artiesten aan, die samen met lokale theatermakers producties in het Wells Fargo Pavilion verzorgen.

sacramento bezienswaardigheden

Uitgaan

Sacramento heeft zowel in het oude centrum als in Midtown gezellige, bruine cafés, zoals Old Ironsides, en vooral in Midtown populaire cocktailbars. De Hilltop is een van de gezelligste bars in het Folsom disctrict. In de Torch Club wordt vooral blues, jazz en hiphop gedraaid, en op het kleine podium hebben beroemde namen gestaan. Een bekende discotheek is de Capital City Ballroom, een zaal die behoort bij een jarenvijftig-hotel.

sacramento bezienswaardigheden

Film

De beste bioscoop van de stad is het Crest Theater, maar ook het gebouw van Tower Records staat nog overeind, aan Land Park Drive in William Land Park. Het is een prachtig jarentwintig-gebouw, in art deco-stijl. Ook zijn er veel drive-in filmtheaters; tegenwoordig kun je via je radio de soundtrack horen.

Sacramento Californie

Musea

Een van de bekendste musea is het Crocker Art Museum, het oudste kunstmuseum ten westen van de Mississippi. Van 2007 tot 2010 is het museum enorm uitgebreid met een moderne vleugel, die mooi contrasteert met het oorspronkelijke Victoriaanse gedeelte. Daarnaast is het California Museum for History, Women, and the Arts interessant wanneer je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Californië. In Old Sacramento vind je het California State Railroad Museum, waar je onder andere oude stoomlocomotieven kunt bezichtigen. In het oude gedeelte van de stad ligt ook het Sacramento History Museum, waarin de geschiedenis van Sacramento van vóór de goudkoorts tot vandaag de dag wordt verteld. Elke eerste zaterdag van februari vindt jaarlijks de Museum Day plaats, een dag waarop veel musea gratis toegankelijk zijn.

Sacramento Californie

Vervoer

In Sacramento County rijden verschillende vervoersmaatschappijen. De Sacramento Regional Transit is de bekendste, maar biedt vaak geen vervoer in de weekenden.

Feiten

Staat Californië
County Sacramento
Oppervlakte 257 km²
Hoogte 8 meter
Inwoners 465.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Warm in de zomer, heel erg warm, en overal zie je dus airconditioning (AC in het Amerikaans). De stad ligt honderdzestig kilometer van zee en wordt daarvan gescheiden door het kustgebergte en de heuvels tussen de Napa Valley en Central Valley. Daardoor haalt de koele zeelucht uit de baai de stad doorgaans niet. In de winter wordt het echter niet erg koud; alleen bij hoge uitzondering daalt de temperatuur onder het vriespunt.

Sport

De Sacramento Kings is de basketbalclub van Sacramento. De Major Leage (NFL, eerste klasse) baseballploeg Oakland Raiders is ongekend populair. Er is een hockeyteam en voor wintersport is Lake Tahoe nabij.

Geschiedenis

Sacramento, ofwel ‘Sac’, is een unieke stad, ontstaan op de grond die aanvankelijk bewoond werd door de Nisenan- en Miwokindianen. Rond 1800 ontdekte de Spaanse ontdekkingsreiziger Gabriel Moraga de vallei en rivier. Een Spaanse schrijver, die deel uitmaakte van de expeditie van Moraga, schreef het volgende: ‘Overkappingen van eiken en populieren, waarvan velen wijnranken droegen, hingen over beide zijden van de blauwe stroom. Vogels kwetterden in de bomen en grote vissen schoten door het heldere water. De lucht was als champagne en de Spanjaarden dronken het in grote teugen, genoten van de schoonheid rondom, en riepen: "Dit is als het Heilige Sacrament!"’

Het gebied was aanvankelijk onderdeel van Alta California, behorend bij Nieuw Spanje dat later Mexico werd. In de negentiende eeuw groeide de onrust in de streek omdat kolonisten vanuit het oosten over de Rocky’s kwamen, en vanuit het noordwesten zelfs de Russen binnentrokken (om onder andere Fort Ross en Sebastopol te stichten). Gelukkig voor de Mexicaanse gouverneur Alvarado kwam de Zwitserse immigrant John Sutter net op tijd. Deze welbespraakte gentleman onderhield goede betrekkingen met de Indianen en werd benoemd tot vertegenwoordiger van Mexico (waarvoor hij wel snel nog even Mexicaans onderdaan gemaakt moest worden). Als tegenprestatie kreeg Sutter een gebied van 120 vierkante kilometer; hij koos de monding van de Sacramento River als vestigingsplaats. Hij noemde het gebied, waar hij de landbouw tot bloei bracht, New Helvetia (Nieuw Zwitserland). Dit was de eerste niet-Indiaanse nederzetting in de Centrale Vallei.

In 1847 hielp Sutter enkele immigranten die in de Sierra Nevada in moeilijkheden gekomen waren in een sneeuwstorm. Hierna kwam de immigrantenstroom op gang omdat het gerucht ging dat iedereen er welkom was. Minder dan een decennium nadat Sutter zijn fort had gebouwd, kwam de goudkoorts op gang door de vondst die James Marshall in 1848 deed en werd New Helvetia onder de voet gelopen door goudzoekers.

Marshalls goudvondst in Coloma, nu een spookstadje, veroorzaakte de grootste vrijwillige mensenstroom in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het Fort, dat Sutter wijselijk verkocht in de begintijd van de Goldrush, is dankzij vrijwilligers nog steeds te bezichtigen. Op 8 september 1905 werd Sutters Fort heropend voor het publiek. Al snel moedigde de Sacramento Union de Californiërs aan om spullen uit de pionierstijd naar het Fort te brengen, dat daarmee een museum werd voor heel Californië.

Natuurlijk werd niet iedereen rijk van het goud, maar er ontstond wel een heel verzorgingsnetwerk om de goudzoekers vertier te bieden, hun kleding te repareren, enzovoorts. Omdat er in die periode nog geen banken waren in Californië, werden kooplui met kluizen geronseld. Beveiligde transporten brachten het goud naar San Francisco, vanwaar het verder werd verscheept. Zodra vervoer per trein mogelijk was, werd dat transportmiddel ingezet voor het goudvervoer. De helft van alle goudzoekers kwamen per boot, via Kaap Hoorn of het Panamakanaal dat net was aangelegd. Duizenden kwamen van Hawaïi, Latijns Amerika, Europa en zelfs China. Schepen voeren via de baai naar Sacramento waar ze goederen, post en passagiers afzetten. Tussen 1852 en 1853 arriveerden er 410 zeilschepen en 247 stoomboten in het gebied dat nu nog bekend staat als ‘Old Sacramento’. Ook ‘wagon trains’ (karavanen van immigranten in huifkarren), postkoetsen, raderschepen zoals de ‘Delta King’ (die nu nog aan de kade van Oud Sacramento ligt), de telegraaf, Pony Express en uiteindelijk de First Continental Railroad brachten de mensen binnen die de stad in de beginjaren opbouwden.

Economie

De haven van Sacramento bracht altijd veel werk, met name tijdens de Vietnamoorlog. De laatste jaren wint Stockton het van Sacramento dankzij een dieper toegangskanaal tot de oceaan. Met het verdwijnen van de legerbases McClellan Air Force Base, Mather Air Force Base, en het Sacramento Army Depot, verdween veel werkgelegenheid. De agrarische gebieden rondom de stad leveren wat werk op, maar niet voldoende om de nog steeds groeiende populatie te voeden. De overheid is de grootste werkgever.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan