Sonoma en Napa

Door W.P. Gravesteijn - 23-06-2014 07:03

Vanmorgen lekker ontbeten met in de toaster geroosterde bagels( beagles voor de kenner) en een lekker vanille yoghurtjes met serials, thee, mocca koffie en een lekker glaasje jus.

Strak om 11h00 zijn we het kronkelpad weer afgereden. Daarna eerst een stukje door het Sonoma wijngebied, een erg mooie streek. Daarna over de highway 128, dit keer iets minder kronkels, naar de Napa valley, een ander beroemd wijngebied.

Daar  stond een bezoek aan een wijnkasteel op het programma. Het Castello di Amorosa. Een nazaat van een geemigreerde Toscaanse Italiaan heeft dertig jaar geleden van zijn grootvader een wijngoed gekocht in Napa valley. Hij wilde Toscaaans georienteerde wijnen gaan maken en heeft hiervoor diverse druivenrassen geplant. Vanaf begin deze eeuw is men er wijn gaanproduceren. Hij wilde de Toscaanse sfeer ook in het landgoed naar voren brengen. Een Toscaans kasteel moest de droom kompleet maken. De ongetwijfeld ruimschoots van pecunia voorziene man heeft boven op een immens complex aan wijnkelders een heus Toscaans kasteel laten bouwen. Het kasteel was voorzien van torens, een kapel met fresco's, een enorme ridderzaal, prachtig gedecoreerd, een martelkamer met authentieke Iron Maiden en een wapenkamer met allerlei wapentuig. Meestal leidt in Amerika dit soort zaken tot een over de top en smakeloods aftreksel van een Europees voorbeeld, maar in dit geval moet ik zeggen was het resultaat verbluffend. Vanaf de oprijlaan tussen wijnvelden en cipressen klopte het concept en waande je in een echt Europees kasteel, romanties, luxe, stijlvol.

We hadden een rondleiding met proeverij ( van de reserve wijn klasse, goedkoper kon ook, maar dit leek ons wel) met chocolade arrangement. Nadat we zelf lekker overal rondgewandeld hadden met zeer vriendelijk personeel en erg leuke items zijn we rondgeleid door het immense complex. Indrukwekkend, werkelijk. Maar na een uurtje daalden we af naar de kelders waar werkelijk een enorme hoeveelheid vaten, flessen (al dan niet achter slot en grendel) met ongetwijfeld heerlijk rood en wit was opgeslagen. Tot slot kwamen we in een leuke ruimte waar we mochten proeven. Je mocht zelf van een flinke kaart kiezen. De dames startten met Chardonnay, door de rondleider ook wel Poema P... genoemd. Was toch lekker, de pinot grigio daarentegen was al echt lekker. Maar toen kwamen er een aantal rode reseves langs, wat een verrukkelijke wijnen, zo heb ik ze nog niet vaak gehad. Lekker met het chocolade arrangement van wel twee bonbons. Tot slot nog een desertwijn van het niveau engeltje ov je tong, wat een godendrankje. We mochten de wijn een cijfer geven zodat je kon terugvinden wat je lekker vond.

Natuurlijk kon je ook wat flesjes kopen. De wijnen van dit kasteel zijn alleen ter plekke of via internet te kopen. Het instap modelletje kostte een mooie 25 dollar, mar we hebben een heerlijke rode gekocht voor een schappelijk prijsje. Voor het avondeten ook nog maar een verrukkelijke pinot noir ingeslagen.

Enigszins wankel in de benen zijn we verder gaan rijden door de wijnvallei, richting  Napa.  Het was erg druk op de weg met veel mensen die na een mooi weekend naar huis gingen. Gelukkig moesten wij de andere kant op naar de camping in Petaluma. Nog een extra rondje rond de camping gereden ( het wordt er tenslotte niet scherper op na wat proeverijtjes ). De camping was nagenoeg vol bezet, maar we hadden nog een mooi plekje , kompleet met picknickbank, schommelbank, fire pit en BBQ, wat wil je nog meer.? De camping ziet er leuk uit met veel activiteiten. Een hele vooruitgang t.o.v. De vorige, maar ja veel beroerder ging ook niet. We hebben lekker ribjes ed. Geschroeid, samen met een heerlijke Pinot noir toch weer aangenaam. Nog even de kleren uitroken bij het kampvuur en dan naar bed, even bijkomen van de uiters vervelende wegdekken in Californie. Morgen op pad naar een vuurtoren in Port Reyers.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan