12 dagen East USA

Door Luc Cortebeeck - 11-08-2013 01:24

 

12 dagen Oost-USA: New-York, Philadelphia, Washington (16-27 juli 2013)

Wij vertrokken van een offerte van Tioga Tours op basis van onze wensen en maakten van de voorgestelde vlieg-autoreis een vlieg-treinreis, een prima alternatief voor dit 3-stedenbezoek. De stations zijn supernet, de treinen zijn buitengewoon comfortabel en net in de gewone coach-class. De treintickets werden geboekt door Tioga evenals de vliegreis en de hotels. Prijs en kwaliteit waren heel goed. Voor de keuze van de hotels baseerden we ons op de beoordelingen van de sites van Tioga en Tripadvisor. (Wij voegden na de reis ook onze beoordelingen toe op de Tioga-site). Dat vormde de basisstructuur voor de reis. Voor het overige bereidden we de reis zelf voor op basis van een beetje ervaring van reizen voor beroepsdoeleinden en op basis van lectuur “100 x New York, de mooiste reisbestemmingen” van journaliste Jacqueline Goossens, Lannoo 2012; Capitool reisgids “New York”; Eyewitness Travel Guide “Philadelphia & the Pennsylvania Dutch Country”; Capitool reisgids “Washington, DC”. Dit, aangevuld met zoekwerk en reserveringen op internet, vermeed wachttijden, tijdverlies met zoeken en onnodige stress tijdens de reis.

Dag 1 NY: vliegreis naar Newark/New York.

Vroege namiddag: check-in hotel Double Tree Metropolitan. Rondrit op de topdeck van een Gray-Line bus downtown. Dit was een goede introductie en gaf een algemeen overzicht. Wij hadden dit ticket geboekt vooraf maar dit is echt niet nodig. Een ticket kan gekocht worden aan elke bushalte. Wie zijn ogen opentrekt ziet rijk en arm in NY, zowel op straat als in de behuizing.

Avondmaal in een Italiaans restaurant, OK maar geen melding waard.

 

Dag 2 NY: Voormiddag: (deel professioneel) bezoek aan United Nations Headquarters, zeker de moeite waard. Middag: lunch in Grieks restaurant ETHOS, 905 1st  Ave, East 51st Str. Heel goed, gespecialiseerd in verse vis (reservatie noodzakelijk).

Namiddag en avond: MoMa (Museum of Modern Art). Wij hadden vooraf langs internet Viator.com de bijzonder interessante New York City Pass gekocht en de voucher hier omgewisseld voor tickets, ook voor de andere musea en toegangen. We kozen voor Painting and Sculpture I and II op de 5e en 4e verdieping. Het museum is inderdaad van wereldniveau. Wandeling langs en kort bezoek bezoek aan Saint Thomas Church (5th Avenue) en Saint Patrick’s Cathedral (nu zowel buiten als binnen in restauratie), blijft echter prachtig, ook al omwille van de weerspiegeling van de gotiek in de glazen torengebouwen.  Rockefeller-center en eenvoudig avondmaal op het buitenterras Rockefeller Plaza (niet vooraf gereserveerd). Goede prijs-kwaliteitverhouding en heel aangename sfeer.

 

Dag 3 NY: Voormiddag: bezoek aan 9/11 Memorial. Reservering en tickets vooraf langs internet noodzakelijk, op het geboekte uur aanwezig zijn ook, wel gratis. Indrukwekkend. Dat kan ook gezegd worden van de 1776 feet (541m) hoge mooie nieuwe toren (architect Daniel Libeskind) van het “One World Trade Center”. 1776 staat symbool voor het jaar van de onafhankelijkheidsverklaring. Amerikaanse fierheid en/of overmoed na 9/11? Daarna even bekomen in Bill’s West Side Bar,  de benedenverdieping van het Marriott Hotel dat ook vernietigd werd op 9/11. Trinity Church, Wall Street, Bowling Green, Battery Park liggen dan vlakbij. Alhoewel het in onze New York Pass zat, kozen we niet voor een bootvaart naar Liberty Island wegens de drukte en minder de moeite waard, misten misschien wel Ellis Island, aankomstplaats van de Europese migranten, maar genoten vooral van de ferryvaart naar Staten Island (gratis). De ferry vaart mooi langs de genoemde eilanden, geeft een mooi totaalbeeld, ook van de skyline van New York. Het nieuwe One World Trade Center torent merkelijk hoger boven de andere torengebouwen). We lunchten op Staten Island in het Spaans restaurant en tapasbar Beso, 11 Schuyler Street, na de ferry-terminal, even naar rechts, voorbij het Richmond County Supreme Court, eerste straat links. Heel aangenaam en goed, wij hadden niet gereserveerd.

Namiddag: wegens de enorme hitte hebben we onze wandeling over de Brooklynbridge ingekort. We kwamen nog even langs de City Hall.

Avond: vlugge hap in restaurant “The National, Bar & Dining Rooms”, 557 Lexington Ave, naast het hotel en aan te bevelen, wel lawaaierig, maar dat is klassiek in Amerikaanse restaurants, de mensen hebben elkaar veel te vertellen, blijkbaar.

We hadden vooraf langs Viator.com geboekt (en kregen goede plaatsen toegewezen) voor de musical “The Lion King” op Broadway, prachtige muziek en enscenering. We keerden terug per riksja door het nachtelijke NY-verkeer. Avontuurlijk, soms wat “risky” en duur.

 

Dag 4 NY: Voormiddag: Bezoek Observatory Platform Empire State Building, (omzeggens geen wachtlijn met de New York City Pass). Het schitterende panorama blijft een voltreffer. Langs de prachtige NY Public Library wandelen we naar de Grand Central Terminal, een architectonisch hoogstandje en bovendien kraaknet. We lunchten er in de bekende Grand Central Oysterbar (onderaan het station, in de gewelfde zalen) en genoten er van de lekkere vis. We hadden niet gereserveerd.

Namiddag: Kunstnamiddag in Guggenheim (New York City Pass), mooie ervaring in een prachtig gebouw, onmiddellijk met de lift naar boven en zo zachtjes afdalen, zaal per zaal. Mooie hedendaagse kunst, beheersbaar qua omvang).

Vlakbij, het Central Park en dan afzakken naar het Metropolitan Museum of Art. Wij kozen voor “the European Paintings 1250-1800” en meer bepaald voor de Vlaamse en Nederlandse schilderkunst met Van Dijck, Rubens, Bruegel, Van der Weyden, Memling, Rembrandt, Hals… . Een goede keuze. Zoals overal in de VS helpt het personeel je heel graag op weg.

Avondmaal in een door het hotel aanbevolen Italiaans restaurant. Was goed.

 

Dag 5 PHI: Voormiddag: vertrek in Pennsylvania station met Amtrak trein naar Philadelphia.  Check-in hotel Palomar rond de middag.

Middag: lunch in brasserie Devon, Rittenhouse Square, gespecialiseerd in vis. Heel goed, s’avonds zeker reserveren.

Namiddag: wandeling langs de City Hall, Academy of Fine Art en bezoek aan het prachtige gebouw van Macy’s, een winkelgebouw met een reuzengroot orgel, merkwaardig.

Avond:  ook weer aan te bevelen, wel een beetje lawaaierig op zijn Amerikaans: Brasserie Parc, Rittenhouse Square, reserveren nodig.

 

Dag 6 PHI: Voormiddag: naar Independance Visitors Center, na wat zoeken langs het overvloedige commerciële aanbod, toch ook de desk gevonden voor (gratis) tickets en reservaties voor Liberty Hall. We verkregen nog tickets voor de vroege namiddag. Bezoek aan the National Constitution Center. Je kan je bewegen tussen de levensgrote beelden van alle ondertekenaars van de Grondwet. De geschiedenis van de VS wordt zeer origineel uitgelegd in het eigentijds museum en ook de 360° video vertoning met een live- vertelster in het midden van het arenatheater is meer dan de moeite waard.

Middag: lunch in “The Bourse”, Independance Mall. Het beursgebouw uit 1891 is gerestaureerd en omgebouwd tot een winkel- en restaurantcomplex.  Lunch aankopen in een van de restaurantjes en eten in de prachtige middenruimte. Leuk en goed en interessant tussen een zeer “mixed” publiek.

Namiddag: De rondleiding in de Liberty Hall door een vrouwelijke sheriff van de National Park Service was een ware belevenis, deels inhoudelijk, deels door haar acteurskwaliteiten. Opvallend hoe de Amerikaanse kinderen meezeggen: “No taxation… without representation”, aanleiding tot de onafhankelijkheidsverklaring (1776), gevolgd door oorlog met de Engelsen. De confederatie met 13 staten bleek niet te werken en in 1787 werd in Philadelphia de grondwet van de Verenigde Staten onderhandeld en ondertekend, beginnend met “We the people…”. “Vrijheid” werd en wordt hoog in het vaandel gevoerd, in het National Constitutional Center konden we in de voormiddag zien hoe later de slavernij werd afgeschaft na de burgeroorlog, hoe vrouwenrechten werden ingevoerd en hoe Martin Luther King de laatste stoot gaf tot gelijke behandeling van blank en zwart. De Vietnamoorlog komt in het vizier en ook Watergate. De verheerlijking van de basisideeën is er en terecht, maar armoede en ongelijkheid worden toch wat verdrongen en je voelt bijna waarom de “Obama Health Care Reform” door sommigen wordt aanzien als een aanslag op de vrijheid (ten koste van gelijkheid en gelijkwaardigheid). Wij zijn bijzonder tevreden dat we Philadelphia meegenomen hebben, om het heden te begrijpen moet je voldoende de geschiedenis kennen en begrijpen.

We wandelen nog naar Penn’s Landing, door de oude stad naar Elfrteh’s Alley en het huis van Betsy Ross, die volgens de overlevering de eerste Amerikaanse vlag ’s nachts maakte, zeker is dat ze gedurende minstens 50 jaar Amerikaanse vlaggen vervaardigde.

Avondmaal: wegens goede ervaring vorige dag, Brasserie Parc.

 

Dag 7 Wa: Voormiddag: We ontbijten in het alweer prachtige station 30th Street in Philadelphia. We rijden met de trein langs heel wat industriële archeologie en typische Amerikaanse gemeenten en steden, langs heel wat natuur en veel water naar Union Station in Washington. We bezoeken dit mooie bouwwerk en lunchen in het station, keuze te over.

Namiddag: check-in en voorbereiding voor professionele uitnodiging s’avonds.

 

Dag 8 Wa: Voormiddag: Interessante rondleiding door het Capitool (gratis, maar vooraf gereserveerd langs internet). Op onze vraag zegt de gids dat het bezoek niet bij het standbeeld van Pater Damiaan langskomt. Aan het einde biedt hij ons aan met hem het standbeeld te gaan bekijken.

Middag: We lunchen in het restaurant van het Capitool. Amerikaanse keuken maar wel OK.

Namiddag: Langs een onderaardse gang komen we bij “The Library of Congress”, ook al een pareltje.

Arlington Cemetery: gelijkaardige ervaring als bij massabegraafplaatsen in de Westhoek, Henry-Chapelle of in Normandië. Alleen hier gebeuren nog dagelijks uitvaarten van Amerikaanse militairen. We bezochten de graven van de Kennedy’s.

Eén probleem in Washington. Iets kunnen drinken tijdens hete dagen. Een kiosk in de buurt van het indrukwekkende en mooi eenvoudige Vietnam Memorial bracht redding. Het Lincoln-memorial blijft sterk en we slaan de steen herinnerend aan de “I have a dream-speech” van Martin Luther King niet over. We stappen via het Korean Memorial naar het splinternieuwe Martin Luther King Monument en bekijken over het Tidal Bassin het Jefferson Monument.

’s Avonds hebben we een professioneel diner.

 

Dag 9 Wa: Voormiddag en middag: professioneel.

Namiddag: wandeling om en rond ‘The White House”.

Avondmaal in ons hotel, restaurant “The Federalist”, in het hotel. Goede prijs-kwaliteit.

 

Dag 10 Wa: Voormiddag en middag ILO en IMF, in professioneel verband.

Namiddag: Bezoek National Air and Space Museum. Het is een klassieker geworden, maar blijft toch een topper om de geschiedenis van lucht- en ruimtevaart te bekijken. De IMAX filmen en ook het planetarium zijn heel goed. Gratis toegang, vooraf reserveren niet nodig, wel onmiddellijk ter plaatse tickets kopen voor een volgende vertoning IMAX.

Avond: Restaurant B Too van Belgische topchef Bart Vandaele (partner van journaliste Greet De Keyser) 14th Street NW, between N and Rhode Island Ave. Hij combineert op perfecte wijze de Belgische keuken met enkele Amerikaanse verwachtingen zonder te veel toegevingen en gaat daarbij niet uit de bocht. Een sterke aanrader, zeker reserveren.

 

Dag 11 Wa: Voormiddag National Gallery of Art. Gratis, reserveren niet nodig. In de West Building zochten en vonden we onder meer “Ginevra de’ Benci” van Leonardo da Vinci, mooier dan de Mona Lisa en de “Alba Madonna” van Rafaël en natuurlijk de 17e eeuwse Vlaamse en Nederlandse kunst.

Middag: voortreffelijke lunch in ‘The Garden Café” in het museum.

Namiddag: top beeldhouwwerken onder meer van Bernini, Rodin en Degas. De zalen met impressionistische schilderijen zijn van topniveau. Ook hedendaagse werken in de East Building spraken ons sterk aan.

Avondmaal in restaurant The Federalist.

 

Dag 12 Wa: Voormiddag: bezoek met vrienden aan Mount Vernon, de woning en domein van George Washington, gelegen aan de Potomac, 50 minuten rijden.

Middag: we genoten van de “jumbo crabcakes” bij “Clyde’s of Georgetown” 14th Street NW, between N and Rhode Island Ave.

Dan werd het tijd om naar Dulles luchthaven te rijden en terug te keren

 

We zagen niet enkel rijk maar ook arm. We praatten met veel mensen van alle kleuren over hun leven in de VS. We zagen hoe oude mensen er blijven werken. We zagen ook het verschil in productiviteit in vergelijking met onze landen (veel lager) en hoorden ook hoe mensen onderbetaald werden. Zelfs tijdens de zomerdagen stonden in de namiddag op meerdere squares de armen aan te schuiven bij de gaarkeukens, aangevoerd met bestelwagentjes door charitatieve organisaties. We zagen ook de tussenstraatjes, tussen de bekende avenues en streets en zagen de vuilnisbakken, de rattenvallen en ook in die buurten wonen mensen.
Het was op alle gebied een geslaagde en verrijkende reis, het reilen en zeilen van de VS blijft veel invloed hebben op Europa, ook al onderschatten we de invloeden van China, de Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse en Arabische wereld niet. Dank aan het team van Tioga Tours.

Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan