Het 4 Staten monument en Mount Valley

Door Mattie de Viet - 14-09-2013 18:18

Hallo allemaal,
Hier zijn we nog een keer. We hebben nog even tijd om het volgende verslag op de blog te zetten voor we weer verder trekken naar Petrified Nat.Park.
Dan gaan we richting de Grand Canyon en de Bryce. Wanneer jullie weer wat van ons horen, is een verrassing!
Voor Ria, van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Ik probeer te bellen.
Of het lukt, geen idee? 

Goed weekend allemaal en een hartelijke nomaden groet van JaJaLeMa.

Vrijdag 13 september 2013:
Reis verslag van Cortez  via 4-statenpunt-naar Monument Valley.

We rijden na een benzineinfuus via de Hw 160 met mooi weer en 22 graden naar het 4 staten monument van Utah, Colorado, New Mexico en Arizona. Er glijdt een prairie-achtig landschap met af en toe merkwaardige zandsteenformaties aan ons voorbij. Deze dag staat in het teken van de Navajo Indianen. Het gebied waar we vandaag doorrijden in Noord-Oost Arizona, is het grootste Indianenreservaat van Amerika. Met een oppervlakte van  meer  dan 500.000 vierkante kilometer is het iets groter dan Nederland. Er wonen ongeveer 200.000 ‘native’s’, oorspronkelijke inwoners van wat nu Amerika heet’, en die Indianen genoemd worden.  Dan doen we dan in één dag, Ha,ha, iedereen die dit leest zal door hebben dat wij ons als echte toeristen gedragen,door ons scheurgedrag.  We hebben geen tijd voor details. Alleen voor de hoofdlijnen. We rijden  door de Montezuma mountains. We nemen een kijkje op het vier statenpunt, dat op ongeveer 1400 mtr hoogte ligt. Hier maken we fotó’s en bekijken we de inhoud van de  verschillende souvenirkraampjes. Natuurlijk wordt er weer het e.e.a. gekocht. Het is nog steeds heerlijk weer, lekker windje en zo’n 25 graden in de zon.

Na de koffie met  coockies waar Jan zo gek op is, rijden we richting Monument Valley (dal van de rotsen) over HW-41 naar Bluff. We zien het landschap langzaam veranderen van kleur. Van grijs naar geel, oranje en rood. Het landschap verandert ook van structuur, van prairie naar hoogvlakte. Op de hoogvlakte  krijgen we prachtige rode rotsformaties te zien . Het unieke landschap van Monument Valley, bekend van de vele filmdecors, is  beschermd gebied van de Navajo-Indianen.  Door Bluff rijden we verder over  HW-163 door Monument Valley. We zien bekende rotsformaties aan weerszijde van de HW.

Op Redlands View Point hebben we een 380 graden uitzicht op de hoogvlakte die onderbroken wordt door hier en daar gigantische rotsformaties. Doordat er een windje staat is de temperatuur aangenaam. Het is hier wel boven de 30 graden. Er is heel  weinig verkeer op de weg.

 Na een lunchpauze  en een blik op de sierraden die door de Indianenverkopers worden aangeboden, rijden we tot bij de ingang van het Tribal Monument Valley N.P. We kunnen erin door 5 dollar p.p. te betalen. Met onze parkpas mogen we er niet in. Er is geen visitors centrum voor de ingang, waar we onze info kunnen halen. Het is er pas na! Onze reiswijzer geeft hierover geen duidelijkheid. We besluiten het park niet in te gaan. We denken dat het aan ons uitzicht niet veel toevoegt met wat we nu zien. Ook de tijd speelt een rol. We moeten n.l. nog een paar 100 km  rijden, voor we weer een camping treffen.

We rijden de HW 163 af en draaien bij Kayenta de HW 59  op, richting het zuidoosten. De hoogvlakte verandert langzaam van kleur. We zien de Black Mesa (de naam zegt genoeg over de kleur), de Mesa Canyon en de Chinle Valley  aan ons voorbij glijden. We zien oneindige vlaktes met af en toe wat huisjes of een rommelige nederzetting met schamele en kapotte huisjes. Hier wonen alleen maar Indianen. Zo op het oog leven velen aan de rand van de westerse samenleving. We zien regelmatig een berg rotzooi of oude auto’s en andere machines in het land. De auto’s die we zien rijden zien vaak rood van de aarde. Ook zien we hier en daar paarden en koeien op de dorre vlaktes grazen. Soms  lopen  de koeien langs de weg. Bij Many Farms zetten we Apollo weer aan het infuus waarna we  de HW 161  op draaien en verder afzakken naar het zuiden richting Ganado We rijden tussen 1800 en 1900mtr hoogte.

Onderweg passeren we Chinle met Canyon de Chelly(rotskloof) als decor. Volgens info zeer interessant om te bezoeken  Met name vanwege de geschiedenis over de onmenselijke deportatie van de Indianen in 1864. Zoals eerder beschreven, we gaan voor de hoofdlijnen en niet voor de details omdat  ons de tijd daarvoor ontbreekt om deze bloederige details te gaan horen en zien. In Ganado draaien we HW 15 op, vervolgens HW 77 en het laatste stukje super High Way 40 naar Holbrock.Het landschap is eentonig en slaapverwekkend prairie gebied. Om 18.30 uur rijden we de KOA camping op in Holbrock. Apollo heeft vandaag 533 km gereden. We hebben nog steeds mooi weer. Eten doen we buiten met een aangename temperatuur.

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Carolien en Daan 15-09-2013 07:59 {{button-17811}}

Dit is waarschijnlijk wel de langste reisdag? leuk om jullie verhalen te lezen!
Groetjes!

Wytze en Greta 16-09-2013 19:40 {{button-17886}}

Zo luitjes, dat was een doortufdag zeg. Kilometervreters zijn jullie. Maar gelukkig zorgt Apollo ook goed voor zijn nomadenvolkje en jullie zorgen goed voor hem, zoals we hebben kunnen lezen.
Genieten jullie maar weer verder van jullie geweldige reis. Wij kijken l weer uit naar het volgende verhaal.

itie hobbel 16-09-2013 19:41 {{button-17887}}

Ha allemaal,
We zijn weer thuis en internet werkt hier beter.Bedankt voor alle verslagen Heel leuk .
Tot het volgende verslag
Groetjes Itie

Joke van vliet 17-09-2013 20:56 {{button-17943}}

Complimenten voor de schrijver(s) jullie kunnen wel een reisboek uitgeven . Ik lees het met plezier samen met de fotos krijg ik een goed beeld , vd reis , ik ga wel een ander reis uitzoeken (grapje)
Geniet er nog lekker van metelkaar . Wie weet kunnen we de film bekijken in Sierre.



Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan