27 en 28 oktober

Door Heleen en Sijko - A long time ago
Maandag 27 oktober
Vandaag rijden we verder via de Outerbanks. Water, zand en luchten overheersen. We beklimmen enkele zandduinen. Drinken koffie in de zon. Later op de dag wordt het bewolkter.
We rijden over de zuidelijke baai-brug naar de Eastern Shore van de Chesapeake Bay. Een staaltje techniek. Als we een tunnel inrijden, zien we voor ons een boot over die plaats varen.
We gaan buiten eten, een heerlijke zelfgemaakte vissoep met de onvermijdelijke coleslaw. Het gaat nog net qua temperatuur. Daarna turen we met een verrekijker over een zoutmoeras. Als je langer kijkt, zie je steeds meer levende wezentjes in het slijk. Enorm veel krabben. Daar wordt hier crabcake van gemaakt. Wil ik ontzettend graag proberen.
Hoe gaat het intussen met de voorbereidingen van de marathon?
Sijko is, volgens schema, in rust. Aan het einde van de week is er een proefloopje gepland in Central Park. Zondag is het dan knallen geblazen…Wij arriveren volgens plan donderdag in New York. We moeten het daar rustig aan doen. Zeker de zaterdag voor de marathon.
 
Dinsdag 28 oktober
We zijn in Maryland en gaan vandaag de Eastern shore van de Chesapeake Bay verkennen. James Michener laat de roman Chesapeake Bay afspelen in het gebied rondom de Choptank rivier. Ik hoor ’s ochtens het gegak van ganzen. Die trekken met duizenden, miljoenen over dit gebied.
Het is een gebied met allemaal schiereilanden. Er zijn steeds baaien, sounds of rivieren die die schiereilanden vormen.
We willen langs een scenic byway naar Cambridge aan de Choptank rijden. Maarrr, Wubbo en Tjardie raden het al: de camper geeft problemen. Dit keer kunnen we niet op een ferry, die ons over de River Wicomico moet zetten. Wij denken dat de camper te breed is. De veerman denkt dat hij te hoog is. We keren weer om. Op zich geen straf, het was een mooi ritje. Via een andere route komen we in Cambridge. Het visitor centre ligt aan de rivier. Het blijkt steeds harder te zijn gaan waaien. Een hele koude wind.
Wij rijden Taylorsisland op. Daar gaan we op een aangeraden plaats eerst vis eten. Ik was eigenlijk uit op crabcake en fried oysters. Maar die blijken ze alleen ’s avonds te serveren. Het wordt rockfish. Smaakt heerlijk. De home made fries (patat) ook.
Ook hier dringt het slavernij verleden zich op. In dit gebied is Harriet Tubman als slavin geboren. Zij vlucht naar Pennsylvania. Maar, ze keert 14 of 17 maal terug naar Maryland om andere slaven te helpen vluchten. Als ‘conductor’ bij de Underground Railroad leidt ze meer dan 300 mensen naar de vrijheid. We bezoeken het Harriet Tubman museum. Daar laat de suppoost ons haar favoriete film over het leven van Harriet Tubman zien. Een tekenfilm. Het maakt op mij diepe indruk.
We rijden naar het volgende schiereiland. We moeten over een lange en hoge brug de Choptankriver over. Het waait enorm hard en de camper is een windvanger. We zijn blij als we aan de overzij zijn. In de plaats St.Michaels bezoeken we het Chesapeake Bay Marine Museum. Half een openlucht museum en half een binnen museum. We kunnen in een vuurtoren, in een plezierjacht, een skipjacker (schip waarmee oesters worden gevangen), een arkje en nog andere schepen.
Het boek van James Michener is vandaag tot leven gekomen. De rivieren zijn veel groter dan ik me had voorgesteld bij lezing van het boek. Het zijn echt enorme watervlaktes. Met dit winderige weer zien ze behoorlijk grimmig uit. Geen rivieren die je even met een roeibootje oversteekt.
Als we om 17.30 een camping gaan uitzoeken, blijken er bijna geen campings in dit waterrijke gebied te zijn. De campings die er wel zijn, zijn dicht. Het is hier off-season. Tot mijn spijt verlaten we de Chesapeake bay. Ik had hier nog wel wat langer willen blijven. Het leek me erg leuk een boottochtje over de Choptank te maken. We rijden naar Delaware, richting de Atlantische Oceaan.
Je kunt alleen reageren op dit bericht als je bent ingelogd.
Woensdag 29 december: online infodag met een special guest!
Meld je gratis aan
Kom naar onze corona-proof infodag op zaterdag 27 november in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!