Sport in Amerika en Canada: Lacrosse

Lacrosse is de grootste zomersport van Canada en een van de snelstgroeiende sporten op Amerikaanse universiteiten – al kan het qua populariteit nog lang niet op tegen De Grote Vier (American Football, honkbal, basketbal en ijshockey).

Het spel

Het doel

Het doel van het spel is om een rubberen bal, ongeveer ter grootte van een tennisbal, met behulp van een net op een stick (de crosse) in het doel van de tegenstander te krijgen. Ieder doelpunt levert 1 punt op. Het team met de meeste punten wint. Ieder team bestaat uit tien spelers: drie aanvallers, drie middenvelders, drie verdedigers (te herkennen aan hun langere crosse) en een keeper.

De regels

De regels tussen mannen- en vrouwenlacrosse verschillen enorm. Waar mannen bepantserd met borstplaten en helmen het veld betreden, lopen vrouwen ogenschijnlijk onbeschermd rond. Dat komt doordat vrouwenlacrosse een non-contactsport is, waarbij geduw en getrek uit den boze is. Bij de heren is contact juist wel toegestaan, al zijn er bij hen ook strenge regels wanneer spelers elkaar een beuk mogen uitdelen. De enorme hits die je bij American Football ziet, zul je bij lacrosse daarom niet tegenkomen.

Lacrosse

Wedstrijden

Lacrossewedstrijden zijn op tv of live soms moeilijk te volgen. Door de grootte van de bal en het feit dat spelers soms de bal proberen te verstoppen lijkt het van een afstandje vaak alsof je kijkt naar twintig mannen of vrouwen die samen een zeer behendige en onzichtbare vlinder proberen te vangen. Maar schijn bedriegt: het tempo van een lacrossewedstrijd is moordend en wordt ook hoog gehouden doordat er doorlopend mag worden gewisseld. Af en toe wordt er, zeker bij herenlacrosse, een aardige beuk uitgedeeld. De score kan ook aardig oplopen; het gebeurt geregeld dat beide teams vaker dan tien keer het doel treffen.

Geschiedenis

Een van de oudste sporten

Hoewel lacrosse in opkomst is en als een tamelijk nieuwe sport wordt gezien, is het eigenlijk een van de oudste sporten van het continent. Historische bronnen laten zien dat inheemse Amerikaanse volkeren zo’n drieduizend jaar geleden al een variant van lacrosse speelden. De sport kreeg een Franse naam doordat Franse ontdekkingsreizigers op het fenomeen stuitten. Zij verspreidden de sport verder over hun eigen continent. Een van de hoogtepunten was de toevoeging aan de Olympische Spelen van 1904 en 1908.

Imago

Ondanks deze geschiedenis heeft lacrosse moeite om het imago van de sport van zich af te schudden: het wordt in de VS gezien als een sport voor rich white kids, die voornamelijk leeft in studentensferen. Er zijn wel initiatieven om dit te veranderen, maar het zal nog enkele jaren duren voordat de gemiddelde Amerikaan anders naar lacrosse kijkt dan wij hier in Nederland over een gemiddeld studentencorps denken.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan