Onderwijs in Canada: schooluniformen & dresscode

Hoewel veel Nederlandse jongeren het waarschijnlijk een verschrikkelijk idee vinden, is het dragen van schooluniformen in veel landen heel normaal. Zo is het in Engeland de gewoonste zaak van de wereld. In Canada is de kans dat je een groep jongeren of kinderen in schooluniform voorbij ziet komen, groter dan in Nederland. Het dragen van een schooluniform komt er vaker voor dan in Nederland, maar het is lang niet op alle scholen verplicht.

Schooluniformen

In Canada worden de meeste schooluniformen gedragen op privéscholen. Deze privéscholen vragen collegegeld en zijn een alternatief voor de gratis publieke scholen die voor iedere student toegankelijk zijn. Ouders, en kinderen, weten bij het kiezen van een dergelijke school dus dat zij gelijk ook zelf kiezen voor een uniform. Het uniform kan vaak door ouders besteld worden bij bepaalde bedrijven die uniformen leveren die door de scholen zijn vastgesteld. Vaak bestaat het uniform uit een rok voor de meisjes en een nette broek voor de jongens, met daarboven een blouse of overhemd en al dan niet een stropdas. Ook de sportkleding wordt op deze scholen vaak in de vorm van een uniform vastgesteld.

Op publieke scholen komt het minder vaak voor dat de leerlingen een uniform moeten dragen, maar het is wel mogelijk dat een publieke school de leerlingen een uniform verplicht stelt. De districten waar de scholen onder vallen, bepalen of de leerlingen een uniform moeten dragen, of zich aan een andere vorm van dresscode moeten houden.

Dresscode

Bijna alle scholen in Canada kennen een dresscode, ook de publieke scholen. De leerlingen hoeven dan dus geen uniform aan, maar moeten zich houden aan de voorschriften die de scholen aan hun kleding stellen, anders worden ze naar huis gestuurd. Kleding die te onthullend, provocerend of discriminerend wordt gevonden, wordt vaak verboden. Zo mogen de leerlingen vaak geen tanktops aan en zijn te korte broeken en rokjes uit den bozen. Ook kleding met discriminerende leuzen of tekens erop zijn vaak verboden. De dresscode is op elke school anders en wordt vaak door de directie van de scholen, vaak samen met een deel van de ouders, bepaald. In het Canadese (lokale) nieuws kun je af en toe lezen hoe leerlingen van scholen in opstand komen tegen dit soort dresscodes, omdat zij ze te streng of discriminerend vinden.

Discussie

Ouders die hun kinderen naar scholen sturen waar uniformen verplicht zijn, zijn vaak zelf ook voorstanders van het dragen van uniformen. De voorstanders geloven dat het dragen van uniformen ervoor zorgt dat de leerlingen minder afgeleid worden door het uiterlijk en zich zo beter op hun leerprestaties kunnen concentreren. Ook zouden uniformen discriminatie voor een deel kunnen voorkomen, omdat het minder goed aan kinderen te zien is of zij arm of rijk zijn, of dat zij een ‘goede’ of ‘slechte’ smaak hebben. Een ander veelvoorkomend argument is dat schooluniformen, hoewel de aankoop ervan aanvankelijk duurder is, op de lange termijn goedkoper is, omdat er minder kleding hoeft worden aangeschaft. Daarnaast zouden uniformen de samenhorigheid van de leerlingen versterken en worden ‘binnendringers’ op de scholen sneller opgemerkt.

Tegenstanders van uniformen kunnen gelukkig terecht op scholen waar uniformen niet verplicht zijn. Zij vinden dat leerlingen hun persoonlijkheid moeten kunnen uiten in hun kleding en vinden het discriminerend als alle kinderen dezelfde uniformen aan moeten. Daarnaast zijn er ouders die de redelijk dure uniformen niet nieuw aan kunnen schaffen, waardoor hun kinderen in tweedehands uniformen lopen en alsnog gepest kunnen worden om hun armoede. Verder geeft een uniform veel informatie over een kind. Een onbekende kan meteen zien waar een kind naar school gaat en welke route hij/zij ’s waarschijnlijk zal nemen naar school. Voor sommige mensen is ook dit een groot nadeel van het uniform.

Niet alleen het uniform heeft voor- en tegenstanders. Ook de dresscodes zijn vaak het onderwerp van discussies. Omdat de dresscodes overal verschillen, zijn er rond die codes vaak discussies of deze niet te streng of juist te soepel zijn. Toen een school in Toronto twee meisjes met gezichtspiercings naar huis stuurde, ontstond er een kleine ruzie tussen voor- en tegenstanders van het beleid. Op een andere Canadese school tekenden tientallen meiden een petitie tegen het verbod op korte broeken en tanktops, omdat zij de dresscode op hun school discriminerend vonden. Vaak is het zo dat niet het hebben van een dresscode in het algemeen wordt bestreden. Het idee dat leerlingen zicht niet te bloot of discriminerend mogen kleden, lijkt door de meeste Canadezen aangehangen te worden. De wijze waarop zij dat dan precies moeten doen, en waar de grens ligt tussen toonbare en aanstootgevende kleding, is echter vaak een discussiepunt.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan