Onderwijs in Amerika: High School

Wie wel eens een Amerikaanse romantische komedie heeft gezien, zal ongeveer wel weten hoe een Amerikaanse High School eruit ziet. Denk aan proms, footballwedstrijden, Halloween en grote parkeerplaatsen waarop leerlingen hun status kunnen bewijzen met de grootte van hun auto. In deze tekst over High Schools in Amerika lees je hoe het er op een Amerikaanse middelbare school aan toegaat. Achtergrondinformatie over het voortgezet onderwijs lees je in de tekst over Secondary Education in de VS.

(Senior) High School

Na de Elementary School gaan Amerikaanse schoolkinderen naar het voortgezet onderwijs. De opzet van Elementary Schools verschilt onderling, waardoor niet elke leerling hetzelfde pad volgt in het voortgezet onderwijs. Op sommige basisscholen gaan leerlingen na Grade 5 naar een Junior High School of na Grade 6 naar een gecombineerde Junior/Senior High School. Het komt ook voor dat leerlingen via een Middle School naar de High School gaan. De onderstaande afbeelding geeft aan welke paden een leerling kan afleggen.

Overzicht schoolsysteem in de Verenigde Staten

Van Freshman tot Senior

De leerjaren die leerlingen in hun schoolcarrière doorlopen, worden doorgenummerd en blijven 'groepen/klassen' (in het Engels: 'Grades') heten. Vanaf Grade 9 hebben High Schools alternatieve benamingen voor de groepen:

  • 9th Grade: Freshman (14-15 jaar)
  • 10th Grade: Sophomore (15-16 jaar)
  • 11th Grade: Junior (16-17 jaar)
  • 12th Grade: Senior (17-18 jaar)

Sport

Het verschilt van school tot school welke vakken verplicht zijn en welke keuzevakken er zijn. Engels en wiskunde zijn twee vakken die op vrijwel alle scholen verplicht zijn. Leerlingen kunnen kiezen uit een groot aantal keuzevakken, van sport en muziek tot vreemde talen. Amerikaanse High Schools staan erom bekend dat er erg veel aandacht wordt besteed aan sport en clubs tijdens en buiten schooltijden. De tijd die leerlingen steken in onderdelen buiten het verplichte lesprogramma kan dan ook uitlopen tot vele uren per dag. Onderlinge competities binnen scholen maar ook met andere High Schools zijn erg belangrijk. Sportevenementen rondom de High School zijn niet alleen voor leerlingen maar ook voor de rest van de gemeenschap grootste evenementen waar veel tijd en geld in wordt gestopt.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan