2014: Rellen in Ferguson, Missouri

Wanneer de ongewapende, 18-jarige zwarte jongen Michael Brown wordt doodgeschoten door een witte politieagent leidt dat tot maandenlange onrust in Ferguson, een voorstad van St. Louis. Het schietincident leidt tot onbegrip, woede en machteloosheid. Naast vreedzame protesten zijn er gewelddadige demonstraties tegen de politie. Dat de agent die de jongen doodschoot niet wordt vervolgd, ontketent een discussie over de Amerikaanse burgerrechten en in hoeverre witte en zwarte Amerikanen gelijk worden behandeld. Het incident krijgt wereldwijde media-aandacht.

Het incident

De zwarte tiener Michael Brown steelt op 9 augustus 2014 rond het middaguur sigaren uit een buurtsupermarkt. Hij duwt de eigenaar omver en zet het op een lopen. Brown wordt vergezeld door zijn vriend Dorian Johnson. De 28-jarige agent Darren Wilson gaat op het incident af. Men neemt aan dat er een worsteling ontstond om het dienstwapen van Wilson, dat afgaat en Brown in zijn hand raakt. Brown vlucht en Wilson zou hem achtervolgen. Wanneer de tiener zich omdraait en mogelijk op de agent af loopt, vuurt deze zes tot tien kogels af. De ongewapende jongen sterft op straat. De beschrijving van het incident is gebaseerd op verklaringen van diverse getuigen.

Onrust

Het schietincident leidt tot onrust in Ferguson. Het verhaal doet al gauw de ronde dat de ongewapende Brown zijn handen omhoog hield ten teken van overgave. In de overwegend zwarte gemeenschap heerst ongeloof en boosheid over de dood van het onschuldige slachtoffer. Een week van onrust breekt aan. Er worden vreedzame protesten georganiseerd, andere demonstraties gaan gepaard met geweld en vernielingen. Autoruiten worden ingeslagen en winkels geplunderd. De demonstranten zijn gewelddadig tegenover de politie, die de menigte met traangas en rubberen kogels in bedwang probeert te houden. Men neemt aan dat de rellen in Ferguson hevig en langdurig zijn vanwege bestaande spanningen in de stad, waarvan veel inwoners van Afro-Amerikaanse afkomst zijn. De begrafenis van Michael Brown in St. Louis verloopt rustig en trekt duizenden meelevenden.

Excuses

Wanneer de politie van St. Louis via een videoboodschap excuses maakt, laaien de smeulende vuren opnieuw op. Het is inmiddels oktober en er komen vanuit heel Amerika demonstranten naar St. Louis om vier dagen lang te protesteren. Ze organiseren een protestmars, waaraan duizenden demonstranten deelnemen. Op 16 november 2014 start de Die in: demonstranten blokkeren de straat door op de grond te gaan liggen in silhouetten van krijt, als kritiek op het feit dat het slachtoffer vier uur op straat lag voor hij naar het mortuarium gebracht werd. Critici vinden dat vernederend.

Onderzoek

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het schietincident. Tijdens een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van aanklager McCulloch worden zestig getuigen gehoord. De uitspraak luidt na 25 dagen als volgt: Wilson zal niet worden aangeklaagd. De uitspraak leidt tot veel kritiek. Het ongewone proces, waarbij verslagen werden getranscribeerd en materialen openbaar gemaakt, zou de jury onder andere hebben beïnvloed. Ook zou McCulloch, wiens vader als politieagent gedood werd door een zwarte Amerikaan, niet onafhankelijk zijn geweest.

Een team van veertig FBI agenten doet buurtonderzoek om mogelijke getuigen op te sporen. Op 4 maart 2015 besluit de FBI dat agent Wilson tijdens het schietincident geen burgerrechten heeft geschonden. Hij zal niet worden vervolgd omdat men niet overtuigd is dat hij een misdaad pleegde die in strijd was met de burgerrechten. Bovendien spraken diverse getuigen elkaar tegen. Het verhaal dat Brown zijn handen omhoog hield ten teken van overgave, wordt als ongeloofwaardig beschouwd. Darren Wilson zou uit zelfbescherming hebben gehandeld.

Ondanks de oproep van de familie Brown en president Obama tot vreedzaam protest tegen de uitspraken, breken er opnieuw rellen uit in Ferguson. Politieagenten worden belaagd met flessen, stokken en stenen en uitgescholden.

Gevolgen

President Obama zegt in een toespraak dat er geen excuses zijn voor het geweld en vandalisme, maar dat hij begrijpt dat mensen boos zijn over de beslissing van de jury. Wetten zouden niet altijd “gelijk en eerlijk” worden toegepast in gekleurde gemeenschappen. Ook vraagt hij het Congres om 263 miljoen dollar vrij te maken zodat medewerkers van veiligheidsdiensten beter getraind en uitgerust kunnen worden. De president roept een adviescommissie in het leven die de werkwijze van de politie moet verbeteren.

2013: Klokkenluider Edward Snowden (en de NSA)2015: Legalisatie homohuwelijk

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan