2013: Bomaanslagen tijdens de marathon in Boston

Patriots’ day, de feestdag waarop enkele staten in Amerika de slagen van Lexington en Concord, en daarmee het begin van de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, herdenken. Elk jaar op de derde maandag in april denken verschillende staten terug aan deze historische gebeurtenis die een cruciale rol heeft gespeeld in de onafhankelijkheid van hun land. In de levendige stad Boston in Massachusetts staat deze dag vooral in het teken van de Boston Marathon en het spelen van de lokale trots, de Red Sox, in het beroemde stadion Fenway Park. Maar wat op 15 april 2013 een feestelijke dag had moeten worden in Boston, veranderde in een donkere dag in de Amerikaanse geschiedenis dat vele Amerikaanse levens van het ene op het andere moment compleet veranderde.

Terroristische aanslag

De Boston Marathon begint jaarlijks op de derde maandag in april in het dorpje Hopkinton en vervolgt zijn weg naar het centrum van Boston. Het is een drukbezocht evenement en jaarlijks starten er rond de 30.000 deelnemers, zo ook in 2013. Maar wat begon als een feestelijke dag veranderde in een nachtmerrie toen er plotseling een enorme ontploffing plaats vond dicht bij de finish van de marathon, in de beroemde straat Boylston Street. Toen enkele seconden later ook een tweede ontploffing plaats vond had men al snel door wat er gebeurde, de Boston Marathon was het doelwit geworden van een bomaanslag. Terwijl de wedstrijd werd stilgelegd, vulde Boylston Street zich met rook en ontstond er enorme chaos in de menigte. De ontploffingen werden veroorzaakt door zelfgemaakte snelkookpanbommen die gevuld waren met scherpe voorwerpen, waardoor er in totaal drie toeschouwers zijn overleden en meer dan 260 toeschouwers verwondingen opliepen of zelfs ledematen verloren.

Boston

De daders

De aanslag op de Boston Marathon werd meteen opgepakt door het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI), die aan de hand van camerabeelden rondom Boylston Street al snel beelden wist te bemachtigen van de mogelijke daders, de zogeheten Tsarnaev broers. Enkele dagen later doken de twee broers op in het dorpje Watertown, vlak naast Boston, toen ze een politieagent van de Massachusetts Institute of Technology neerschoten en daarna een student ontvoerden en zijn auto stalen. De broers vertelden deze student dat zij achter de aanslag op de Boston Marathon zaten en gaven aan richting New York te gaan om op het beroemde Times Square dezelfde soort bommen te plaatsen. De student wist al snel te ontsnappen en sloeg direct alarm. Toen zijn auto herkend werd door de politie ontstond er een dodelijke schietpartij tussen de politie en de Tsarnaev broers. Terwijl een van de broers overleed, wist de ander te ontkomen en ontstond er een enorme klopjacht in en rondom Boston, waarbij alle inwoners van de stad werden verzocht binnen te blijven en zelfs het Amerikaanse leger ingeschakeld werd. Enkele uren later werd ook de tweede broer gevonden en kwam de klopjacht op de Tsarnaev broers ten einde. Tijdens de verhoringen van de FBI is gebleken dat de Tsarnaev broers de aanslag pleegden uit verdediging van de Islam en uit wraak op de Verenigde Staten voor de oorlogen in Afghanistan en Irak. De aanslag op de Boston Marathon heeft een enorm impact gehad op de stad en heeft de feestelijke dag Patriots’ day voor altijd getekend.

2013: Begin Black Lives Matter-beweging2013: Klokkenluider Edward Snowden (en de NSA)

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan