1932: Olympische Zomerspelen Los Angeles

De tiende Olympische Zomerspelen van 1932 in Los Angeles werden gekenmerkt door een economische crisis die zich in de jaren dertig van de vorige eeuw afspeelde. Het aantal atleten in 1932 was slechts de helft van het aantal dat deelnam aan de Spelen van 1928. Veel landen konden het zich simpelweg niet veroorloven om een delegatie naar Los Angeles te sturen omdat de reiskosten te hoog waren. Het waren ook de Spelen van de eerste fotofinish en een spectaculair zwemtoernooi.

Algemeen

Belangrijkste accommodaties

Memorial Colisseum (105.000 toeschouwers): openings- en slotceremonie, atletiek, American football, lacrosse, hockey, turnen, paardensport Olympic Swimming Stadium (10.000 toeschouwers): zwemmen Long Beach Marine Stadium (17.000 toeschouwers): roeien Riviera Country Club (9.500 toeschouwers): paardensport, vijfkamp (paardrijden)

Deelnemers

1408 sporters uit 37 landen

Top 3 medaillespiegel

  1. Verenigde Staten (41x goud, 32x zilver en 30x brons)
  2. Italië (12 – 12 – 12)
  3. Frankrijk (10 – 5 – 4)
Olympische ringen

Crisis

In 1929 zorgde een economische crisis voor wereldwijde beroering. Ondernemingen overal ter wereld gingen failliet, waardoor er talloze werknemers op straat kwamen te staan en geen inkomen meer hadden. Dit had een grote invloed op het openbare en particuliere leven. Delen van de wereldbevolking konden niet of amper aan voedsel komen, laat staan dat er veel geld aan sport werd besteed. De economische crisis had tot gevolg dat er in 1932 slechts 1.408 sporters uit 37 landen naar Los Angeles trokken, tegenover 2.883 sporters uit 46 landen die in 1928 deelnamen aan de Olympische Spelen in Amsterdam. Dankzij een gift van de voetbalbond konden er toch 24 Nederlandse atleten naar Los Angeles vertrekken.

Glamoureuze Spelen

In LA waren kosten noch moeite gespaard. Het in 1923 gebouwde Memorial Colisseum was grondig verbouwd en kon 40.000 toeschouwers meer herbergen dan voorheen. De capaciteit van 105.000 werd gehaald tijdens de openingsceremonie en ook tijdens de wedstrijden zat het stadion goed vol met een gemiddeld bezoekersaantal van 75.000. De Olympische Spelen kende in 1932 ook het eerste Olympische dorp. In dit dorp, waar overigens alleen mannelijke sporters welkom waren, bevonden zich een postgebouw, een ziekenzaal, sauna’s, wasruimten en verschillende restaurants. De mannen sliepen per twee in een van de achthonderd bungalows. De vrouwelijke atleten werden ondergebracht in het luxe Chapman Park Hotel.

Omdat Los Angeles in de buurt van Hollywood ligt, woonden veel filmsterren de Spelen bij. Zo brachten onder andere Charlie Chaplin, Marlène Dietrich en Clark Gable een bezoek aan een van de wedstrijden.

Hoewel de Spelen veel geld kostten, brachten ze ook veel op. In totaal zagen twee miljoen mensen de sporters live in actie en werd er een winst gemaakt van een miljoen dollar; een enorm hoog bedrag in die tijd.

Prestaties

In 1932 werd er voor het eerst gebruik gemaakt van de fotofinish. Deze kwam tijdens de honderd meter-sprint van de Amerikaanse atleten Eddie Tolan en Ralph Metcalfe goed van pas: beiden liepen een tijd van 10.38 volgens de elektronische tijdsopname. De aankomstfoto moest uitwijzen wie de gouden medaille verdiende. Na het ontwikkelen van de foto, wat zeven uur duurde, bleek dat Tolan drie centimeter voor Metcalfe over de finish stapte.

De Spelen van 1932 worden ook wel de Spelen van alleskunner Didriksen genoemd. De Amerikaanse Mildred ‘Babe’ Didriksen wordt nog steeds gezien als een van de grootse sportvrouwen van de vorige eeuw. Ze behoorde tot de top op het gebied van atletiek, basketbal, honkbal en golf. In Los Angeles behaalde ze goud op de onderdelen speerwerpen en hordelopen. Bij het hoogspringen werd ze tweede, omdat haar techniek – eerst met het hoofd over de lat en dan pas met de rest van het lichaam – als onreglementair werd aangemerkt. Didriksen had nog veel meer medailles binnen kunnen halen, maar destijds mochten vrouwen slechts aan maximaal drie onderdelen deelnemen.

Het zwemtoernooi verliep totaal anders dan verwacht. De Amerikaanse mannen waren favoriet, maar de Japanners hadden enkele jaren getraind met behulp van onderwaterfotografie. Ze wisten op één medaille na alle titels binnen te halen. Ook plaatsten ze een nieuw wereldrecord op de 4 x 200 meter. De jonge Aziaten tikten aan na een tijd van 8.58.4, twaalf seconden voordat de Amerikanen de eindstreep haalden en 21 seconden voor de Hongaren, die de bronzen medaille ontvingen.

Nederlandse atleten in Los Angeles

Ondanks dat Nederland op kleine schaal vertegenwoordigd was, wisten de 24 sporters samen zeven medailles te behalen. Wielrenner Jacques van Egmond behaalde een gouden medaille op het onderdeel sprint en een zilveren medaille op het onderdeel tijdrit. Ruiter Charles Ferdinand Pahud de Mortanges haalde met zijn militaryteam een zilveren medaille binnen en wist op individueel niveau een gouden medaille te behalen op het onderdeel military. Andere zilveren medailles waren voor zeiler Bob Maas, de dames estafetteploeg op het onderdeel 4 x 100 meter vrije slag en zwemster Willy den Ouden (slechts veertien jaar oud!) op het onderdeel 100 meter vrije slag.

1929: Valentijnsdag Bloedbad1933: Grote Depressie & New Deal

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan