Victoria Day

In Canada wordt ieder jaar op de maandag vóór 25 mei Victoria Day gevierd. Deze nationale feestdag is vergelijkbaar met de Nederlandse viering van Koningsdag. Net als in Nederland staat Victoria Day namelijk in verband met de verjaardag van de vorst(in). Daarnaast luidt de feestdag het begin van de zomer in. Het drie dagen durende feestweekend betekent het einde van de vorst en het begin van de lente.

Ontstaan van Victoria Day

Victoria Day is gewijd aan koningin Victoria, zij regeerde over Groot-Brittannië van 1837 tot haar dood in 1901. Al lang voordat de Britse koloniën samen Canada gingen vormen, werd Victoria Day gevierd in Noord-Amerika. Na de dood van de koningin werd de feestdag omgedoopt tot Victoria Day. Halverwege de twintigste eeuw besloot men om Victoria Day voortaan te vieren op de maandag voor 25 mei, zodat er een lang weekend zou ontstaan. Op deze dag worden tegenwoordig zowel de verjaardag van Victoria als van de huidige vorst(in) van Canada gevierd. Het is vergelijkbaar met Koningsdag in Nederland.

Victoria Day staat in grote delen van Canada ook bekend als het 2-4 weekend. Deze naam heeft meerdere betekenissen. Het komt onder andere van 24 mei, de dag waarop het vroeger gevierd werd. De tweede betekenis heeft te maken met de verplaatsing van de feestdag naar de maandag voor 25 mei. Hiermee werd er een lang weekend gecreëerd, een weekend van 4 in plaats van 2 dagen. Het is daarmee een populaire feestdag geworden onder jongeren, die kratjes bier kopen. Deze worden 2-4 genoemd vanwege de 24 flesjes.

Victoria Day in Canada

De viering

Hoewel Victoria Day een nationale feestdag is in Canada, verschilt het per provincie of het een betaalde vrije dag is. In de meeste provincies zijn de Canadezen vrij en sluiten veel banken, scholen, winkels en restaurants. In de Franstalige provincie Québec wordt Victoria Day niet gevierd, zij vieren sinds 2003 Patriot's Day en herdenken de opstand van Québec tegen de Britten in 1837.

Waar Victoria Day gevierd wordt, hangen de vlaggen uit en zijn er parades, optochten en vuurwerkshows. In iedere provinciale hoofdstad worden om 12:00 eenentwintig geweerschoten gelost. De grootste optochten worden gehouden in Victoria, British Columbia. Op deze dag sluiten skiparken hun deuren en maken restaurants, recreatieparken en reisorganisaties zich klaar voor het zomerseizoen. Winterhuisjes worden leeggehaald en de Canadezen vieren het einde van de vorst en het begin van de lente.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan