Remembrance Day

Op Remembrance Day, ook wel Armistice Day of Poppy Day genoemd, worden in Canada de oorlogsslachtoffers herdacht die vielen tijdens of na de Eerste Wereldoorlog. De herdenkingen vinden plaats op 11 november om 11.00 uur, meestal bij het plaatselijke herdenkingsmonument. Men legt kransen, leest gedichten voor en houdt twee minuten stilte. Het symbool van Remembrance Day is een klaproos, ook wel poppy genoemd.

Geschiedenis

Op 11 november 1918 werd om elf uur ’s ochtends de Eerste Wereldoorlog beëindigd. Na de officiële beëindiging van de oorlog, met het ondertekenen van het Verdrag van Versailles op 28 juni 1919, besloot koning George V van Engeland dat 7 november 1919 een dag moest worden waarop de gesneuvelde strijdkrachten werden herdacht. Door de jaren heen is de klaproos het symbool geworden van de oorlogsslachtoffers. De velden in Vlaanderen, waar meerdere bloedige veldslagen plaatsvonden, waren bezaaid met klaprozen. De klaproos begint te bloeien wanneer alle andere planten dood zijn en de grond wordt omgewoeld. De klaproos heeft ook een symbolische betekenis: het rood symboliseert het bloed van de overleden soldaten. Het zwarte hart, dat de vorm van een kruis heeft, staat voor rouw, lijden en verlossing.

Remembrance Day in Canada Koning George V

Datum en herdenking

In Canada is Remembrance Day een vrije dag en een wettelijke vakantiedag in zes van de tien provincies. Van 1921 tot 1930 viel Remembrance Day samen met Thanksgiving. In 1931 werd een wet aangenomen waarin stond dat jaarlijks op 11 november een herdenking van de oorlogsslachtoffers zou plaatsvinden. Tegenwoordig worden op Remembrance Day niet alleen de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdacht, maar ook die van de Tweede Wereldoorlog, de Koreaanse Oorlog en alle andere conflicten waar leden van de Canadian Forces aan deelnamen.

Ceremonie

De nationale herdenking vindt plaats bij het National War Memorial in Ottawa. Deze wordt bijgewoond door de gouverneur-generaal van Canada, leden van de koninklijke familie, de minister-president en andere hoogwaardigheidsbekleders. Ook Canadese burgers mogen deze herdenking bijwonen. De ceremonie op Remembrance Day start met het luiden van de klokken in de Peace Tower, waarna de ministers en koninklijke - en speciale gasten het Confederation Square betreden. Bij de opkomst van de gouverneur-generaal speelt een trompettist het signaal ‘Alert’, waarna het lied ‘O Canada’ wordt ingezet. De herdenking start met de ‘Last Post’, saluutschoten en wederom het luiden van de klokken. Tijdens de bijeenkomst wordt het herdenkingslied ‘In Flanders Fields’ gespeeld, worden kransen met klaprozen gelegd en gedichten voorgelezen. Aan het einde van de ceremonie zingt men het koninklijke volkslied, ‘God save the Queen’.

Andere herdenkingen

Ook in andere Canadese plaatsen worden de oorlogsslachtoffers herdacht. Op scholen wordt meestal een bijeenkomst gehouden op de schooldag voor Remembrance Day of op de dag zelf, waarna de kinderen de rest van de dag vrij zijn. De grootste indoor-ceremonie vindt plaats in Saskatoon, Saskatchewan, waar plaats is voor meer dan negenduizend personen. Op Remembrance Day dragen veel mensen stoffen klaprozen op hun kleding.

Graf van de onbekende soldaat

Aan de voet van de National War Memorial in Ottawa ligt het Graf van de Onbekende Soldaat. In het graf liggen de resten van een onbekende Canadese soldaat die tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwam in Frankrijk. Het graf werd ingewijd op 28 mei 2000 en is een eerbetoon aan alle Canadese soldaten die zijn omgekomen in oorlogen en bij conflicten.

Graf van de onbekende soldaat in Ottawa
Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan