Labour Day

Labour Day is een nationale feestdag in Canada en de VS die plaatsvindt op de eerste maandag van september. De dag staat in het teken van de arbeiders en symboliseert voor velen het einde van de zomer. Het Labour Day-weekend grijpt men vaak aan op er op uit te gaan. Ook zijn er festiviteiten zoals parades en picknicks.

Geschiedenis

Labour Day is een feestdag in Canada en de Verenigde Staten. De eerste viering van de feestdag was ergens in december 1872, toen een stakende stoet arbeiders in Toronto een parade vormde uit protest tegen de 58-urige werkweek. De arbeiders behoorden voornamelijk tot de Toronto Typographical Union, een vakbond voor werknemers in de drukwerkindustrie. De wetgeving met betrekking tot vakbonden was rond deze tijd erg gedateerd, en de Canadese politicus en uitgever George Brown maakte hier gebruik van door de politie op de parade af te sturen. Vierentwintig leidinggevenden van de Toronto Typographical Union werden gearresteerd. Uit protest tegen de arrestaties werd op 3 september 1873 een soortgelijke demonstratie gehouden door arbeiders uit zeven verschillende vakbonden die door de straten van Ottawa marcheerden. De Trade Union Act werd op 14 juni goedgekeurd, waarna de werkweek werd teruggedraaid naar 54 uur.

De Amerikaan Peter J. Mcguire, medeoprichter van de American Federation of Labor, ging in 1882 naar een arbeidersfestival in Toronto om een toespraak te houden. Na zijn terugkeer in New York City organiseerde hij op 5 september 1882 een parade die was gebaseerd op de Canadese festiviteiten. In 1894 werd Labour Day in zowel Canada als de VS uitgeroepen tot een nationale feestdag.

Labour Day in Canada

Traditie

Tegenwoordig worden er op Labour Day parades en picknicks georganiseerd door de vakbonden. De oudste Labour Day-parade vindt sinds 1921 plaats in Grand Falls-Windsor, Newfoundland. De festiviteiten duren vaak drie dagen, de parades vinden vaak plaats op maandag. Veel Canadezen kijken op televisie naar de Labour Day Classic: een wedstrijd uit de Canadese Football League tussen diverse grote teams. In Digby, Nova Scotia vindt op Labour Day het motorfestijn Wharf Rat Rally plaats. Andere (plaatselijke) festiviteiten op deze dag bestaan voornamelijk uit vuurwerkshows en tentoonstellingen. Veel Canadezen maken gebruik van de gelegenheid om er een weekendje op uit te gaan. Labour Day markeert tenslotte het einde van de zomer en het begin van het nieuwe schooljaar.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan