Veterans Day

Veterans Day is een nationale herdenkingsdag waarbij alle Amerikaanse veteranen geëerd en bedankt worden voor hun bewezen diensten. Veterans Day valt jaarlijks op 11 november, de dag dat in 1918 de wapenstilstand werd getekend tussen Duitsland en de geallieerden. Op Veterans Day zijn alle overheidsinstellingen gesloten. Vaak zijn er parades en speciale kerkdiensten, om 11:00 neemt men twee minuten stilte in acht. Veterans Day moet niet verward worden met Memorial Day; op die dag worden alle oorlogsslachtoffers herdacht.

Eerste viering: Armistice Day

Op 11 november 1918 om 11:00 tekenden Duitsland en de geallieerden de wapenstilstand, waarmee de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. President Wilson riep precies een jaar na de wapenstilstand Armistice Day (‘Wapenstilstanddag’) uit om de Amerikaanse soldaten te eren die hadden gevochten voor vrede en recht in de wereld. President Cooldige legde de status van deze dag vast in 1926, maar pas in 1938 werd Armistice Day een officiële herdenkingsdag.

Nieuwe naam

Na de Tweede Wereldoorlog en de Korea-oorlog werden er steeds meer belangrijke herdenkingen georganiseerd. Men herdacht tijdens die bijeenkomsten meer veteranen dan alleen de strijders uit de Eerste Wereldoorlog. Op aandringen van veteranenorganisaties veranderde het Congres op 1 juni 1954 de naam Armistice Day in Veterans Day; het werd een dag om alle voormalige militairen te eren. In 1971 verplaatste de overheid Veterans Day naar de vierde maandag van oktober, waardoor mensen een lang weekend vrij konden zijn. De verwarring die hierdoor ontstond, zorgde ervoor dat Veterans Day werd teruggeplaatst naar 11 november.

Veterans Day in Amerika

Herdenking

Tegenwoordig is de organisatie van de officiële viering van Veterans Day in handen van de Veterans Day National Committee. Het belangrijkste moment is de kranslegging door de president of een plaatsvervanger bij het Monument van de Onbekende Soldaat op Arlington National Cemetery Bij Washington D.C.. De officiële ceremonie begint om 11:00 met twee minuten stilte. Bij de ceremonie zijn oorlogsveteranen aanwezig, en ook vertegenwoordigers van alle onderdelen van de Amerikaanse krijgsmacht. Ter afsluiting van de officiële herdenking wordt vaak het militaire muziekstuk ‘Taps’ gespeeld als eerbetoon aan de gevallen soldaten.

Parades en evenementen

Hoewel Veterans Day een federale feestdag is en in de praktijk alleen overheidsinstanties gesloten zijn, wordt er veel aandacht geschonken aan deze dag. Op veel plaatsen houdt men parades en vlaggenceremonies en op scholen en universiteiten worden speciale programma’s aangeboden waarin militairen centraal staan. Veteranen krijgen op deze dag vaak korting of gratis eten bij verschillende ketens. Over het algemeen hoeven zij ook geen toegangsgeld te betalen bij nationale parken. Wanneer Veterans Day op een doordeweekse dag valt, worden veel evenementen verplaatst naar het dichtstbijzijnde weekend. Als 11 november een zaterdag is, zijn alle overheidsinstellingen gesloten op de vrijdag ervoor. Het openbaar vervoer rijdt op veel plaatsen volgens een vakantieschema.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan