New Year's Day

New Year’s Day of nieuwjaarsdag is een feestdag op 1 januari. Het nieuwe jaar begint volgens de Gregoriaanse kalender en de oudejaarsvieringen zijn ten einde. Veel Amerikanen herdenken het jaar dat achter hen ligt en bedenken goede voornemens voor het nieuwe jaar, dat geluk en succes moet brengen. Veel Amerikanen zijn op deze dag vrij. De dag is vergelijkbaar met nieuwjaarsdag in Nederland.

Geschiedenis

New Year’s Day is van origine een religieus feest. De Romeinen wijdden deze dag aan Janus, de god van poorten, deuren en begin. Deze god had twee gezichten: één keek naar voren en één naar achteren. De maand januari is naar Janus vernoemd. De meeste landen in het westen stelden 1 januari al als nieuwjaarsdag in voordat ze de Gregoriaanse kalender invoerden, maar ook in landen waar Nieuwjaar op een andere dag valt, wordt de jaarwisseling groots gevierd.

New Year's Day in Amerika

New Year’s Eve

De laatste dag van ieder jaar is in Amerika tegenwoordig vrijwel net zo belangrijk als New Year’s Day zelf. De viering van beide dagen is vergelijkbaar met hoe wij dat in Nederland doen. Veel mensen bezoeken een feest of festival en blijven daar tot in de vroege uurtjes. Op Times Square in New York City vindt de 'ball drop' plaats: één minuut voor het begin van New Year’s Day daalt een enorme, felverlichte kristalbal langzaam af vanaf de top van een paal. Wanneer de bal valt en de grond raakt, is het nieuwe jaar begonnen. Er zijn echter ook veel Amerikanen die thuis blijven en een etentje organiseren of met de hele familie televisie kijken en lekkere hapjes eten (geen oliebollen weliswaar). Om middernacht is er vuurwerk en proost men met champagne op het nieuwe jaar.

Tradities op New Year’s Day

Op New Year’s Day zoeken de meeste Amerikanen familie, vrienden en/of buurtgenoten op om hen een gelukkig nieuw jaar te wensen. Verder kijken veel Amerikanen naar de ‘Tournament of Roses Parade’ in Pasadena, Californië. De parade heeft duizenden deelnemers, variërend van fanfares tot zangers. De koningin van de optocht zit op een speciale bloemenwagen. Het thema wisselt jaarlijks. Ook vinden op New Year’s Day belangrijke sportwedstrijden plaats, zoals de ‘Orange Bowl’ en de ‘Fiesta Bowl’. Een andere traditie is het beeld van Vadertje Tijd met een sjerp waarop het oude jaartal staat. Hij draagt de sjerp over aan ‘Baby New Year’, een baby of peuter die symbool staat voor het nieuwe jaar. Volgens de mythologie groeit ‘Baby New Year’ in één jaar van kind tot bejaarde. Kinderen die geboren worden op New Year’s Day worden ook wel ‘New Year babies’ genoemd. In de Verenigde Staten reiken ziekenhuizen vaak prijzen uit aan de eerstgeborene in het nieuwe jaar.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan