Halloween

Halloween is een feestdag in Amerika die traditiegetrouw plaatsvindt op 31 oktober. Kinderen verkleden zich en gaan langs de deuren met de leus ‘trick or treat’ en verzamelen snoepjes. Halloween wordt ook steeds meer een feest voor volwassenen. Ze verkleden zich samen met de kinderen of gaan naar Halloween-feesten. Ook in Canada, Ierland en het Verenigd Koninkrijk wordt het griezelfeest gevierd.

Geschiedenis: de Kelten

Keltische immigranten uit Ierland en Schotland hebben waarschijnlijk gezorgd voor de intrede van Halloween in Amerika. Het woord 'Halloween' schijnt al in de zestiende eeuw voor het eerst gebruikt te zijn, als afgeleide van All Hallows Eve, dat ‘Allerheiligenavond’ betekent. Allerheiligen vindt plaats op 1 november. Deze data hebben alles te maken met de Keltische kalender, waarbij het nieuwe jaar begint op 1 november. Daarom werd er een feest geïntroduceerd om het oude jaar af te sluiten en het begin van een nieuwe fase te vieren: Halloween.

De spookachtige connotatie van Halloween heeft met het Keltische geloof te maken. Alle geesten van de doden zouden tijdens Halloween terugkomen om bezit te nemen van de lichamen van de levenden. De geesten werden gelokt met voedsel dat men voor de deuren legde. Tussen de geesten waren goede, maar ook boze geesten. Om die laatste tegen te houden, droeg men maskers. Dat leverde een spookachtig mysterie op, want ook doden die bezit wilden nemen van levende lichamen verborgen hun gezicht achter maskers. Halloween heeft zich in de loop der eeuwen ook vermengd met christelijke en heidense tradities. Op Allerzielen gingen arme christenen langs de deuren en vroegen om krentenbrood. In ruil voor het krentenbrood zouden ze bidden voor het heil van de overleden familieleden. Er wordt beweerd dat de leus ‘trick or treat’ daar vandaan komt.

Halloween in Amerika

Uitingen

De uitingen van Halloween zijn zeer divers. Het meest bekende symbool is de uitgeholde pompoen met een gezicht, ook wel Jack-o’Lantern genoemd. De pompoenen staan symbool voor de zielen in het vagevuur. Tijdens Halloween gaan kinderen 's avonds verkleed langs de deuren, ze gebruiken dan de leus 'Trick or Treat'. Treat betekent meestal dat de kinderen snoepjes krijgen. Soms moeten ze hiervoor een liedje zingen of een spookverhaal vertellen. De ‘trick’ houdt in dat de kinderen iets uitspoken wanneer ze geen snoepjes krijgen. Halloween-kostuums hebben meestal het dodenrijk, geesten, duivels en heksen als thema. Tieners in Amerika, meestal meisjes, doen vaak hun best om er spookachtig doch sexy uit te zien met Halloween. Tijdens Halloween-feesten zijn het vertellen van spookverhalen en het kijken naar horrorfilms bijna tradities geworden.

Halloween in Amerika
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan