Fastfood in Amerika en Canada: Sonic

Al meer dan 50 jaar heeft de Sonic Corporation een dominante positie in de business van drive-in restaurants. Het succes van het drive-in restaurant is het klassieke ‘made-to-order’ principe, waarin snelle en vriendelijke services bij het bestellen van je eten garant staan. Vandaag de dag is de Sonic Corporation de grootste keten in haar marktsegment in de gehele Verenigde Staten. Het bedrijf is echter nog steeds in groei en verspreidt zich steeds sneller en verder. De restaurantketen heeft vandaag de dag meer dan 3 500 restaurants in 43 Amerikaanse staten. Dagelijks heeft het restaurant ongeveer drie miljoen klanten die ze voorzien van fastfood. Vandaag de dag is Cliff Hudson de voorzitter van de raad van bestuur en CEO (Chief Executive Officer) van Sonic.

Sonic

Geschiedenis

Na de Tweede Wereldoorlog keerde Troy M. Smiths Sr. terug naar zijn geboortestad Seminole, Oklahoma. Hier was hij dagelijks werkzaam als melkboer, maar veranderde van baan en ging brood rondbrengen in de buurt. Toen hij dit na een tijdje ook wel had gezien, kocht Smith een café genaamd ‘The Cottage Café’. Niet veel later verkocht hij het en opende hij een restaurant genaamd ‘Troy’s Pan Full of Chicken. Toen hij eenmaal bezig was in deze business ging het snel. In 1953 ging Smith met een partner in zee en kocht vijf hectare land. De mannen begonnen op het land een steakhouse, wat erg goed ging lopen. In het steakhouse verkochten ze onder andere limonade, hamburgers en hotdogs. De naam van het restaurant was toen der tijd ‘Top Hat Drive-in’.

Van origine parkeerden de klanten overal op het terrein om vervolgens naar het restaurant te lopen waar zij hun bestellingen deden. Toen Smith op een dag naar Louisiane afrees, zag hij een drive-in waar de klanten eten en drinken bestelden vanuit de auto. Hij realiseerde zich dat dit concept zijn verkoop zou kunnen laten stijgen, wanneer hij dit zou toepassen op zijn eigen steakhouse. Toen hij terugkeerde naar zijn eigen grond, zette Smith het in werking. Het drive-in concept bleek zeer succesvol en het restaurant werd populair. Toen op een dag entrepreneur Charles Woodrow Pappe (bij toeval) stopte bij de drive-in was hij erg onder de indruk. Smith maakte een praatje met hem en in 1956 schudden de twee elkaar de hand om de eerste franchise van het restaurant te gaan openen. Dit werd werkelijkheid in het jaar 1956 toen de franchise werd geopend in het plaatsje Woodward, Oklahoma. In 1958 werden er nog twee drive-ins gebouwd, waarvan een in Enid, Oklahoma en een in Stillwater, Oklahoma. De slogan van Sonic werd ‘Service with the Speed of Sound’ (service met de snelheid van het geluid). Voor die tijd was het concept revolutionair, omdat de klant niet meer lang hoefden te wachten op hun maaltijd, maar het snel kreeg. Zelfs zo snel dat zij hiervoor niet eens hun auto hoefden te verlaten. Tegenwoordig is de slogan vervangen door ‘Sonic, America’s Drive-in’.

Sonic heeft zich gespecialiseerd in de Made-to-order fastfood sector. Het bedrijf staat bekend om haar speciale menu-items en persoonlijke service, want Sonic verkoopt niet alleen fastfood snacks, maar kent ook sandwiches en heeft een verscheidenheid aan drankjes.

In April 2003 ging de restaurantketen nog een stapje verder en ging ook ontbijt aanbieden. Naast deze lancering van het ontbijtmenu kwam er ook ‘Full Menu All Day’ mogelijkheid waarin niet alleen het ontbijt gedurende de gehele dag kon worden besteld, maar ook de hamburgers en bijgerechten konden de gehele dag door worden bestelend (zelfs in de ochtend).

In 2004 kwamen er ook salades op het Sonic menu te staan, zoals de Grilled Chicken Salad, Popcorn Chicken Salad en de Santa Fe Grilled Chicken Salad. Deze gevarieerde keuze aan salades is erg populair bij de bezoeker.

In december 2008 begon Sonic met een nieuw systeem waarin de klant de mogelijkheid heeft zelf een driedelige maaltijd samen te stellen.

Menu

Het menu van Sonic bevat diverse items zoals handgemaakte uienringen, hamburgers, hotdogs en corndogs. Maar naast deze vluchtige ‘redelijk ongezonde’ snacks, heeft Sonic ook gezondere keuzes zoals verschillende soorten salades (zonder uienringen). Door de jaren heen, en voornamelijk in haar begin jaren, hadden de franchise restaurants van Sonic ook hun eigen regionale gerechten op het menu staan.

Erg lekker en opvallend is dat sommige gerechten op het menu de Ched ‘R’ Peppers hebben. Deze peper maakt het eten wat pittiger voor de liefhebber. Ook de Tater Tots zijn een echte aanrader. Tater Tos zijn gefrituurde en knapperige aardappels met een cilindrische vorm. Dit is niet hetzelfde als friet, zoals de omschrijving je misschien laat denken, Nee, om te weten wat het precies is, zul je het moeten proberen in een van de restaurantketens.

Naast de hamburgers, salades en andere gerechten heeft Sonic ook de nodige zogeheten ‘soft drinks’, in smaken als vanille, chocolade, kersen, aardbei , appel et cetera. Deze smaken kunnen toegevoegd worden aan je drankje. Een erg populaire mix van smaken is het drankje ‘Ocean Water’. Dit is een sprite (of 7-up) gemengd met een kokossmaakje. Deze unieke mogelijkheid zorgt ervoor dat je alles kunt mengen zoals je als klant wenst. Het gaat zelfs zo ver dat je maarliefst 398 929 verschillende drank combinaties kunt proberen. De slogan van het bedrijf betreft de drankjes is dan ook ‘Your Ultimate Drink Stop’ en adverteren ze met ‘Je kan iedere dag een nieuw drankje proberen voor de komende 462 jaar’.

Kortom, heb je zin in een snack of een snelle maaltijd, dan is het restaurant van Sonic een prima keuze. Wat dit restaurant zo anders maakt dan al die andere fast-food restaurant in Amerika is vooral de gevarieerde keuze aan drankjes. Je kunt daadwerkelijk samenstellen wat je wilt, waar je op dat moment zin in hebt, wat je altijd alles hebt willen proberen of wat jou het lekkerst lijkt. Deze optie is een van de redenen dat Sonic zo populair is bij de klanten.

Meer informatie is te vinden op Sonic's officiële website.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan