Fastfood in Amerika en Canada: Chili's

Chili´s, ook wel bekend als Chili´s Grill & Bar, is de naam van een restaurantketen dat grotendeels gevestigd in de Verenigde Staten en Canada. De keten kent haar trots door te staan voor het serveren van heerlijk eten en het hebben van een warme gastvrijheid. Vandaag de dag heeft Chili’s restaurants over de wereld, maar ondanks dat blijven blijft de keten eten serveren in ruil voor bescheiden tarieven. Chili’s is ondanks haar internationale karakter niet overal bekend. Zij zijn nog steeds aan het groeien, maar heeft de afgelopen decennia ook enkele tegenslagen gekend. Toch blijft het een populaire gelegenheid om even een snelle hap te nemen.

Chilis

Geschiedenis

Chili’s eerste locatie was een verbouwd postkantoor of poststation aan Greenville Avenue te Dallas, Texas. Dit restaurant werd geopende op 13 maart 1975 door Larry Lavine. Lavine, de bedenker van het concept, wilde een informeel full-services dinner restaurant opstarten. Hij stelde een menu samen waarop hij verschillende soorten hamburgers aanbood tegen een betaalbare prijs. Chili’s bleek hierin succesvol te zijn, want begin jaren tachtig waren er maarliefst 22 locaties bijgekomen in dezelfde regio.

In 1983, verkocht Lavine het restaurant aan een bedrijfsman genaamd Norman E. Brinker, wie voorheen de eigenaar van de Pillsbury Restaurant Group was, en zijn vrouw genaamd Nancy Brinker. Zij richten het Brinker International op in 1990. Tegenwoordig hebben de twee samen zo’n 1 500 restaurants wereldwijd met meer dan 77 000 werknemers.

Tegenwoordig heeft Chili’s vestigingen in 50 Amerikaanse staten en op 24 internationale bestemmingen, inclusief Canada, El Salvador, Peru, Venezuela, Bahrein, Koeweit, Saoedi-Arabië, Egypte, Duitsland, Mexico, Guam en het Verenigd Koninkrijk. Op 16 maart 2006 werd zelf in Zuid-Korea een restaurant geopend. Het speciale aan deze locatie is dat dit op Osan Air Base was. Deze locatie is specifiek bedoeld voor de militaire gemeenschap.

3 augustus 2004 was een speciale dag voor de restaurant keten, dit was namelijk de dag dat het 1000ste restaurant werd geopend. Op 7 maart 2008 werden er in Australië vijf Chili’s restaurant gesloten. De website werd uit de lucht gehaald en de werknemers en staf werd verteld dat zij een andere baan moesten gaan zoeken. Na de sluiting kreeg Chili’s een boete opgelegd van zo’n 300 000 dollar, nadat gebleken was dat de werknemers onderbetaald werden en de staf onderdruk werd gezet om de Australian Workplace Agreements te ondertekenen. Deze overeenkomsten zijn geformaliseerde overeenkomsten die tot stand zijn gekomen tijdens onderhandeling tussen de werkgever en werknemer.

Tot op vandaag de dag is er geen enkele aanwijzing dat een van deze vijf winkels weer open zal gaan. In juni 2011, werden Chili’s restaurants gesloten in Abu Dhabi door de Food Control Authority vanwege onhygiëne.

Chili’s heeft zich naast deze fouten ook van hun goede kant laten zien. Zij zijn namelijk supporter en sponsor van de St. Jude Children’s Research Hospital.

Advertising

Chili’s; Welcome to Chili’s! is een jingle die gebruikt werd voor de reclames van de restaurant keten. In samenwerking met Tom Faulkner en Guy Bommarito werd het liedje voor de reclame geschreven. Het lied is in Amerika enorm bekend en staat in de top tien lijst van ‘songs most likely to get stuck in your head’, ofwel, een liedje dat je niet meer uit je hoofd krijgt. Daarnaast gebruikt Chili’s televisieseries om hun restaurantketen in te promoten. Zo kwamen zij voor in een aflevering van de Amerikaanse sitcom Scrubs en de NBC serie The Office.

Menu

Het menu van Chili’s is beïnvloed door de Texaanse en Mexicaanse keuken. Chili’s heeft een gevarieerd menu. Er zijn talloze opties van soep, salades, sandwiches, taco, kip, vis, ribs, steaks, desserts en kindermenu’s. Er is voor ieder wat wils. Ook is er voldoende keuze aan drankjes in de restaurants. Naast de frisdranken zijn er ook alcoholische dranken verkrijgbaar als bier en wijn.

Ook Chili’s gaat mee met haar tijd en probeert de gezonde kant ook een kans te geven binnen de keten. Ze hebben een Guiltless Grill menu option waarin minder vet en minder calorieën zitten. Daarnaast zijn er nog de kleine ‘Sweet Shots’ wat een klein nagerecht is om de maaltijd mee af te sluiten.

Chili’s denkt ook aan de vegetariërs door het introduceren van de ‘veggie burger’. Dit is een soort van hamburger die geen vlees bevat. De ‘burger’ kan gemaakt worden van groenten, sojavlees, peulvruchten enzovoort.

Meer informatie is te vinden op Chili's officiële website.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan