Bell

bell logo

Wanneer we iemand bellen, denken we allang niet meer aan een van de uitvinders van de telefoon: Alexander Graham Bell. Samen met een van zijn financiers werd hij de oprichter van Bell Telephone Company in 1877. In de loop der jaren volgden vele vernieuwingen, rechtszaken en fusies. Vandaag de dag is Bell Canada samen met haar dochterondernemingen nog steeds een van de grootste aanbieders van telefonie, internet en televisie in Canada.

Korte beschrijving

Bell Canada wordt op 29 april 1880 opgericht door Charles Fleetford Sise onder de naam ‘The Bell Telephone Company of Canada’. De naam ‘Bell Canada’ wordt voor het eerst geïntroduceerd op 7 maart 1968. Het bedrijf is gericht op telecommunicatie en media en voorziet vele Canadezen in zowel vaste als mobiele telefonie, internet en televisie. Bell Canada is in de volksmond bekend onder de naam ‘Bell’ en maakt deel uit van het overkoepelende ‘Bell Canada Enterprises’. Dat bedrijf heeft niet alleen aandelen in media (CTV Television Network), maar bijvoorbeeld ook in de Montréal Canadiens ijshockeyclub. In 2011 stond BCE 262e in de Forbes Global 2000, een top-2000 van welvarendste bedrijven over de gehele wereld.

Geschiedenis

Alexander Graham Bell (3 maart 1847 – 2 augustus 1922) verhuist in 1871 met zijn ouders naar Canada. Vader Bell is spraakleraar voor dove kinderen, Alexander wordt zijn assistent en gaat lesgeven aan doofstommen. Hij raakt geïnteresseerd in geluid en elektriciteit en doet onderzoek naar de elektrische overdracht van geluid. Daarbij krijgt hij financiële steun van de vaders van twee leerlingen. Begin 1876 krijgt Bell zowel in Canada als de Verenigde Staten patent op de ‘telefoon’. 75% van de Canadese rechten geeft hij aan zijn vader, Melville Bell. Het apparaat dat hij heeft bedacht, bestaat uit een microfoon aan de ene kant van de lijn en een luidspreker aan de andere kant. Het is geschikt om op korte afstand te communiceren. De eerste legendarische woorden die hij erdoor sprak, zijn: ‘Mr. Watson, come here, I want to see you’. Bell wordt ervan verdacht dat hij het idee van deze telefoon heeft gestolen van uitvinder Elisha Gray. Ondanks de rechtszaken die tegen hem worden aangespannen, wordt hij hiervoor nooit veroordeeld.

Melville Bell staat aan de wieg van de telefoonbusiness in Canada. Samen met Thomas Henderson gaat hij telefoons verleasen. Het zijn houten kastjes met ijzeren draadjes die een verbinding kunnen maken tussen twee stations, zoals thuis en het werk of de winkel en een fabriek. Alexander Bell houdt ondertussen publieke demonstraties en lezingen om zijn nieuwe uitvinding onder de aandacht te brengen bij een algemeen en wetenschappelijk publiek. In 1877 richt Bell samen met zijn financier Hubbard ‘The Bell Telephone Company’ op. Het eerste apparaat dat zij verhuren is de ‘Blake magneto wall set’: een apparaat dat bestaat uit drie boxen die zijn gemonteerd aan een muurplaat. In de bovenste box zitten bellen en de ‘mageneto generator’ die wordt gebruikt om een signaal door te sturen. De middelste box bevat een transmitter en in de onderste box huist de batterij. De hoorn waarmee geluiden kunnen worden ontvangen, hangt aan een haak naast de magneto. Gaandeweg worden steeds meer belangrijke vernieuwingen aangebracht, zoals in 1879 de ‘carbon microfoon’, waarvan het patent aanvankelijk bij een groot telegrafiebedrijf ligt. Dit maakt het mogelijk om over langere afstanden te bellen zonder dat men in de hoorn hoeft te schreeuwen om aan de andere kant van de lijn duidelijk verstaanbaar te zijn.

In 1879 wil vader Bell zijn patent verkopen om te helpen in het succesvolle bedrijf van zijn zoon, maar het blijkt lastig een Canadese koper te vinden. De uiteindelijke eigenaar wordt William Forbes, mede-eigenaar van de ‘National Bell Telephone Company’ in Boston. Dit bedrijf heeft nu de Canadese telefoonpatenten in handen en stuurt in 1880 Charles Fleetford Sise naar Montréal om een nationale organisatie te stichten. Tot dan toe zijn er diverse losse organisaties en het doel is nu om de conflicterende belangen met elkaar in overeenkomst te brengen door bundeling van kracht en kennis. Dit leidt tot de oprichting van ‘The Bell Telephone Company of Canada’ op 29 april 1880. 1 juni wordt de eerste algemene meeting gehouden voor aandeelhouders in het Queen’s Hotel in Toronto.

Op 15 mei 1881 wordt de eerste lange afstandslijn aangelegd tussen Hamilton en Toronto. Ongeveer een maand later wordt een succesvolle telefoonkabel aangelegd tussen Windsor en Detroit. Zo komen er steeds meer mogelijkheden om over langere afstand te communiceren. In juli 1927 komt de telefoon op de markt zoals wij die als ‘oud model’ kennen: het onderdeel met een draaischijf met negen getallen en een hoorn die op twee haken er bovenop ligt. De telefoon met de drukknoppen komt op 15 juni 1964 ter wereld.

De eerste telefoon naar geheel Canadees ontwerp komt op 1 december 1968 op de markt. Het gaat om de ‘Contempra’ set in vele kleuren waarbij een soort piramide het onderstel van de hoekige hoorn vormt. In de hoorn zitten drukknoppen of een draaischijf. Het model zelf doet al enigszins denken aan een (grote) draadloze telefoon. De mobiele telefonie waar wij nu allen gretig gebruik van maken komt rond oktober 1997 op de markt. In dat jaar lanceert Bell Mobility een draadloos netwerk in Toronto, Ottawa, Montréal en Québec City. De eerste mobiele internetbrowser van Noord-Amerika wordt gelanceerd in mei 1999.

Je denkt nu misschien: waar is Alexander Graham Bell himself gebleven? Hij heeft zich uiteindelijk teruggetrokken uit de organisatie vanwege de vele rechtszaken die tegen hem werden aangespannen door vermeende ideeëndiefstal en de voortdurende strijd die hij moest voeren. Hij werd bijvoorbeeld aangeklaagd door Antonio Meucci, die al in 1834 het eerste werkende telefoonmodel in Italië zou hebben ontworpen, door Philipp Reis die in 1860 de “telephon” uitvond die over een afstand van 100 meter werkte en door Elisha Gray die een paar uur te laat was voor het aanvragen van het patent, maar aan wie Bell vermoedelijk deels zijn idee had ‘ontleend’.

Producten / diensten

Simpel gezegd is Bell Canada tegenwoordig leverancier van televisie, internet en thuis- en mobiele telefonie. Het motto is ‘meer redenen om te lachen’. Dit motto komt onder andere naar voren in de vorm van ‘Bell Fibe TV’: de beste televisieservice die er volgens Bell mogelijk is. Bij de Bell Fibe TV kun je namelijk zelf kiezen welke kanalen je wilt.

Zoals het een goed bedrijf tegenwoordig betaamt, doet Bell ook het een en ander aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Zo zegt het bedrijf rekening te houden met het milieu door het verzenden van elektronische rekeningen, het recyclen van batterijen uit mobiele telefoons en e-solutions, waarbij bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van een virtueel kantoor en virtuele vergaderingen. Bells missie is naar eigen zeggen ‘delight’: ze wil klanten helpen met haar producten, diensten en klantsupport. Bells producten en diensten moeten toegankelijk zijn, plezierig, gebruiksvriendelijk en een hulp in het dagelijks leven. Verder zegt Bell belang te hechten aan goed en rechtvaardig contact met klanten, aandeelhouders, werknemers en andere betrokkenen. Het bedrijf hecht veel waarde aan de privacy van haar klanten.

Bijzonderheden

  • In februari 2010 verzorgt Bell het communicatienetwerk dat de beelden van de Olympische en Paralympische Winterspelen in Vancouver over de hele wereld verspreidt;
  • De decibel (dB) is vernoemd naar Alexander Graham Bell, die ondanks de vele beschuldigingen toch wordt gezien als de belangrijkste grondlegger van de telefonie.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan