Saguenay, Québec

Saguenay Quebec Aan de rand van de bewoonde wereld in Québec ligt het toeristische Saguenay. Publiekstrekker nummer één is het Saguenay-fjord, een diepe, indrukwekkende kloof die vanaf de St. Lawrence-rivier in westelijke richting het landschap doorklieft. Het fjord, waarvan het water afkomstig is uit Lac St. Jean, strekt zich vanaf Saguenay uit over een afstand van honderd kilometer tot aan Tadoussac. Uit de donkere wateren rijzen torenhoge kliffen op, die soms tot wel 500 meter hoog zijn.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Parc national du Saguenay

Het nationale park omvat grote stukken van het fjord en bestaat uit verschillende delen. Baie-Éternité is de zuidwestelijke parkregio. Hier ligt het Saguenay Fjord Interpretation Centre met tentoonstellingen over het ontstaan van het fjord, de geologie en fauna. De populairste wandelroute van het park start hier: de Statue Trail (7 km round trip). De route brengt je naar mooie uitzichtpunten en een standbeeld dat al sinds 1881 over het fjord uitkijkt. In het naastgelegen deel l’Anse-de-Tabatière bevindt zich het enige uitzichtpunt dat per voertuig (en 500 meter wandelen) te bereiken is. Aan de noordelijke oever, onder de plaats Sacré Coeur, ligt het deel dat Baie-Sainte-Marguerite heet. Hier vind je het Beluga Interpretation Centre, waar de beluga, oftewel witte dolfijn, centraal staat. In de zomer kun je deze dieren in de baai zien. De laatste parkregio is La Baie-de-Tadoussac. Hier ligt het bezoekerscentrum La Maison des Dunes, met tentoonstellingen over de zandduinen en het wildlife.

Saguenay Quebec

Pulperie de Chicoutimi/Musée Regional

Saguenay zelf bestaat uit drie stadsdelen: Chicoutimi, Jonquière en La Baie. In Chicoutimi staat de Pulperie, ooit ’s werelds grootste pulpfabriek, nu een museum over de pulpindustrie. Ook is het Arthur Villeneuve House te bekijken. De kapper/kunstenaar beschilderde het huis zowel van binnen als buiten met prachtige fresco’s. Het museum is van half juni tot en met augustus dagelijks geopend, daarbuiten gelden andere openingstijden.

Chicoutimi, Saguenay

Musée de la Petite Maison Blanche (Little White House Museum)

Terwijl het grootste deel van deze wijk in Chicoutimi weggespoeld werd tijdens een krachtige overstroming in 1996, bleef het witte huis fier overeind. Het werd een symbool voor verzet en moed en is tegenwoordig een toeristische attractie. Om het huis ligt een parkje met een waterval, binnen is een tentoonstelling over de overstroming. Je kunt er van juni tot en met augustus dagelijks rondkijken.

Musée de la Petite Maison Blanche, Saguenay

Soeurs de Notre-Dame du Bon-Conseil

Dit bijzondere klooster in Chicoutimi stamt uit 1894. Sindsdien hebben de zusters een belangrijke rol gespeeld in de educatieve (religieuze) ontwikkeling van de regio Saguenay–Lac Saint-Jean. In het Centre historique kun je een permanente tentoonstelling bekijken over de zusters, de stichter Françoise Simard en hun betekenis voor de stad. In juli en augustus geopend van dinsdag tot zondag, in de overige maanden beperktere openingsdagen en -tijden. Nog geen kilometer verderop staat een van de mooiste bouwwerken van Saguenay: de Cathédrale Saint-Francois-Xavier.

Soeurs de Notre-Dame du Bon-Conseil, Saguenay

Musée du Fjord

Ook La Baie heeft een attractie: het Musée du Fjord. In dit kindvriendelijke, interactieve museum kom je niet alleen meer te weten over de geschiedenis van Saguenay en zijn inwoners, maar maak je ook kennis met de flora en fauna van het Saguenay Fjord en de Ha! Ha! Bay. In een groot aquarium zijn vissen, planten en andere lokale organismen te zien. Het museum is dagelijks geopend van eind juni tot begin september, in de overige maanden gelden andere openingstijden.

Saguenay Quebec

Omgeving

Parc National des Monts-Valin

Binnen een uur rijden bevind je je in het hart van dit nationale park, waar je 's zomers kunt kamperen, kanoën en vissen en 's winters terecht kunt om te ijsvissen, langlaufen en wandelen met sneeuwschoenen (snowshoeing). Het Parc National des Monts-Valin ligt op bijna 1.000 meter hoogte en omvat de hoogste bergen en kliffen van de regio.

Parc National des Monts-Valin, Quebec

Vervoer

In Jonquière, een van de kernen van Saguenay, ligt een busstation van Greyhound en een treinstation, waar VIA Rail de plaats Saguenay met Montréal verbindt via de binnenlanden van Québec. In Saguenay zelf kun je je verplaatsen met de bussen van STS (Société de Transport du Saguenay). Het vervoersbedrijf Intercar verzorgt vervoer naar de regio Lac-Saint-Jean, de Côte-Nordregio, het Palace Station (of Gare du Palais) in Québec en het treinstation in Sainte-Foy (een wijk van de stad Québec).

Feiten

Provincie Québec
Regio Saguenay-Lac-Saint-Jean
Oppervlakte 1.166 km2
Hoogte 166 meter
Inwoners 145.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

De stad en de omliggende regio kent een guur klimaat. Gelukkig is daar in de zomermaanden juni, juli en augustus niet zo veel van te merken. Het weer is in de zomer aangenaam warm, met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Ook mei en september zijn goede maanden om het gebied te bezoeken. Je kunt dan temperaturen tussen de 14 en 17 graden verwachten. Van november tot en met maart is het koud. Zelfs overdag komt de temperatuur dan maar af en toe boven het vriespunt uit. Januari, de koudste maand, kent maxima van -10. In de nacht kan het kwik dalen tot -21.

Geschiedenis

Jacques Cartier was de Fransman die de regio in de zestiende eeuw ontdekte. Hij voer met zijn schip de Golf van St. Lawrence in en ging de huidige Saguenay-rivier op. Al snel trokken Franse soldaten en enkele pioniers naar de streek, die echter zo ruw bleek dat een nederzetting weinig meerwaarde bleek te hebben. Dit veranderde toen Noord-Amerika dichter bevolkt raakte. Ten noorden van de Golf leefden de Inuit en meer naar het zuiden (in de huidige Verenigde Staten) begonnen de Britten zich te vestigen. De Britten en de Fransen begonnen het nut van de handel in te zien. Niet alleen de handel met hun eigen pioniers in de ongerepte delen van het continent was hierbij van belang, maar ook de handel met de indianen en de Inuit was kostbaar. De Fransen bouwden daarom een nederzetting aan de Saguenay-rivier, simpelweg omdat dit het meest noordelijk gelegen toegankelijke gebied van Oost-Canada was. De nederzetting kreeg de naam Chicoutimi.

In de loop der jaren werden er verschillende industrieën opgezet. Naast de normale landbouw werden er bijvoorbeeld eindeloze mogelijkheden in de bosbouw en de houtverwerking benut en in de meer recente tijden heeft Saguenay naam verworven met haar hydro-elektrische projecten in de rivier en haar cluster aan aluminiumverwerkingsindustrieën. Vooral deze laatste sector is groot in Saguenay. Het aluminium, dat in nabije regio’s gewonnen wordt, zorgt nog steeds voor veel werkgelegenheid.

Saguenay zag officieel op 18 februari 2002 het levenslicht, als een samensmelting van de steden Chicoutimi, Jonquière, La Baie, de gemeenten Laterrière, Lac-Kénogami, Shipshaw en een gedeelte van de gemeente Canton Tremblay. Tijdens een referendum, dat duurde van 12 tot en met 14 april 2002, won Saguenay met een kleine meerderheid van Chicoutimi als nieuwe naam van de grote stad.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan