Rivière-du-Loup, Québec

Riviere-du-Loup Quebec Hoewel het niet helemaal duidelijk is waar de naam van dit stadje (Wolf River) naar verwijst – zeehonden (‘sea wolves’), een indianenstam of een zeventiende-eeuws Frans schip – is één ding zeker: het is een plek die zich van andere onderscheidt. De centrale ligging op de bonthandelaars- en postroutes tussen de oceaan en de St. Lawrence zorgde dat Rivière-du-Loup in de negentiende eeuw uitgroeide tot de grootste stad van Oost-Canada. Het naar Britse voorbeelden opgebouwde stadje is nu overwegend Franstalig.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Îles du Bas-Saint-Laurent (Société Duvetnor)

De grootste attractie is deze voor de kust gelegen archipel. Zeehonden en zeevogels bevolken de eilandjes, die veelal benoemd zijn tot vogelreservaat en ongerepte natuur bieden. Société Duvetnor organiseert excursies vanuit de haven. Ontmoetingen met walvissen, waaronder sneeuwwitte beloega's, zijn niet ongewoon. Het grootste eiland is l'Île aux Lièvres, waar je prima kunt wandelen.

Riviere-du-Loup Quebec

Manoir Fraser

In de negentiende eeuw droeg Rivière-du-Loup de naam Fraserville, vernoemd naar de invloedrijke Schotse familie die de Fraser Manor bewoonde. De Manoir biedt een kijkje in het leven van de welgestelden in de begindagen van de kolonie. Vlakbij staat de St. Bartholomew’s Church, met de begraafplaats waar Lord Fraser begraven ligt. De oudste kerk is de St. Patrice, gelegen aan de Rue Lafontaine. De kerk stamt uit 1833 en beschikt over een mooi orgel. De klokkentoren is 67 meter hoog, met daarbovenop nog eens een groot ijzeren kruis. Achter het altaar is door kunstenaars een prachtige muurschildering aangebracht.

Riviere-du-Loup Quebec

Musée du Bas-Saint-Laurent

In het museum maak je zowel kennis met moderne geëngageerde kunst als met de cultuur en het verleden van de inwoners van Rivière-du-Loup en de regio. Het verleden wordt voornamelijk tot leven gebracht door middel van oude foto’s. Tegenover het museum vind je het toeristenbureau.

Riviere-du-Loup Quebec

Parc des Chutes (Falls Park)

Aan het eind van Rue Frontenac ligt een park met een behoorlijk indrukwekkende dertig meter hoge waterval. Je bekijkt de waterval het beste vanaf een van de twee bruggen over de rivier. Informatieborden vertellen je meer over de stad en de energieopwekking door middel van waterkracht. Rivière-du-Loup was namelijk een van de eerste steden in de wijde omtrek die elektriciteit opwekte. Ten zuiden van Parc des Chutes kun je het kleine Parc de la Croix (Cross Park) bezoeken, waar je een schitterend uitzicht op de stad en de rivier hebt. Het park is vernoemd naar het grote verlichte kruis dat er staat.

Riviere-du-Loup Quebec

Parc la Pointe

Parc la Pointe, gelegen op de oever van de majestueuze St. Lawrence-rivier, strekt zich uit over ongeveer vijf kilometer. Via een wandel- en fietspad verken je ‘La Pointe’. Het park is vaak het toneel van culturele en sportieve evenementen, maar staat bovenal bekend vanwege de prachtige zonsondergangen. Bezoek het St. Lawrence Exploration Center (half juni t/m half september) om meer te weten te komen over de flora en fauna van de rivier. Er zijn interactieve tentoonstellingen en een aquarium. Op het westelijke einde van de oever staat Indian Head, een grote rots in de vorm van een gezicht. Ga je verder door naar de zuidelijke oevers, dan kom je uit in de haven, in de zomer een bruisende plek. Je kunt er aan boord gaan voor een walvistour of een (zeil)boottocht maken naar de eilanden in de rivier. Ook vertrekt hier de veerboot naar Saint Siméon.

Riviere-du-Loup Quebec

Omgeving

Petit Témis Interprovincial Linear Park (Section Nord)

Dit wandel- en fietspad volgt een 135 kilometer lang oud treinspoor naar Edmundston, New Brunswick. Het is leuk er een deel van te wandelen of te fietsen. Bij het toeristenbureau zijn kaarten verkrijgbaar en in de stad zijn fietsenverhuurcentra.

Treinrails

Parc national du Lac-Témiscouata

Na ongeveer twee uur rijden bevind je je in het hart van het nationale park Lac-Témiscouata, het grootste natuurgebied aan de zuidelijke oevers van de St. Lawrence. Het park centreert zich rond het mooiste meer van de regio, het veertig kilometer lange Lac Témiscouata. Je kunt er wandelen, fietsen, zwemmen en kajakken (uitrusting te huur bij de bezoekerscentra). Het eerste bezoekerscentrum ligt aan de toeristische route langs Petit Lac Touladi. Deze weg eindigt bij Lac Témiscouata, waar de camping Anse à William en het Discovery and Visitors Centre liggen. Let op, de eerste negen kilometer van Squatec naar het bezoekerscentrum Lac Touladi zijn onverhard. Een van de mooiste wandelroutes begint bij het Discovery and Visitors Centre: de Montagne-du-Fourneau Trail (5,5 km). Al wandelend heb je de prachtige uitzichten over het meer en de omgeving.

Kajakken op het meer in Quebec

Kamouraska

Een half uur rijden ten zuiden van Rivière-du-Loup ligt Kamouraska. Dit dorp ademt nostalgie en het voelt even alsof je in een ouderwets Frans dorp bent aanbeland. Het dorp, dat weinig bezoekers trekt, staat bekend om haar mooie zonsondergangen die goed te zien zijn boven de St. Lawrence-rivier.

Kamouraska Quebec

Feiten

Provincie Québec
Regio Bas-Saint-Laurent
Oppervlakte 84 km2
Hoogte 56 meter
Inwoners 19.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Van november tot en met maart is het koud in Rivière-du-Loup. De maxima komen in deze maanden zelden boven het vriespunt. Juni, juli en augustus zijn heel aangename maanden. De temperatuur ligt dan rond de 20 graden, vaak net iets erboven. Ook mei (ongeveer 14 graden) en september (net iets waremer) zouden wat het weer betreft nog geschikt zijn voor een bezoek aan deze streek. De stad heeft niet echt een droog seizoen, de neerslag valt redelijk gelijkmatig over de maanden verdeeld.

Geschiedenis

Rivière-du-Loup werd officieel in 1673 gesticht, toen het stadje en het gehele omringende gebied geschonken werd aan heer Charles-Aubert de la Chesnaye, een van de meest welvarende koopmannen van zijn tijd. De stad begon pas echt te groeien rond het begin van de negentiende eeuw en nam nog eens flink in omvang toe door de aanleg van de Grand Trunk-spoorweg halverwege de negentiende eeuw. Diverse landheren drukten hun stempel op de geschiedenis van de stad, maar Alexander Fraser heeft uiteindelijk het meeste betekend voor de gemeenschap. Het stadje heette tussen 1850 en 1919 dan ook Fraserville. In de Fraser Manor stap je terug in de tijd en beland je in dit tijdperk. Vandaag de dag is het een belangrijk dienstencentrum, een toeristentrekpleister en de hoofdstad van de Lower St. Lawrence-regio.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan