Quebec City, Québec

Quebec city Québec, de hoofdstad van de gelijknamige Franstalige provincie, is de enige stad in Noord-Amerika die door een stadsmuur wordt omgeven. Hierdoor is het een van de best bewaarde koloniale steden ter wereld. Het historische centrum ('le vieux Québec') staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Franse sfeer is nog overal te proeven.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Vieux-Québec (Old Town)

De koloniale binnenstad is goed bewaard gebleven door de hoge stadsmuur en vestingwerken (‘Les Remparts’). In het westelijke deel van Vieux-Québec is de stadsmuur het meest intact gebleven. Old Town is verdeeld in Haute-Ville (Upper Town) en Basse-Ville (Lower Town) en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zoals de naam al aangeeft is Haute-Ville het hoger gelegen stadsgedeelte. Vroeger was dit deel voornamelijk voorbehouden aan hogere sociale klassen, waaronder adellijken en priesters. Basse-Ville was juist de woonplaats van de ‘gewone lieden’ en is een drukke wirwar van straten en gebouwen. De twee gedeelten zijn verbonden via de steile trap ‘Escalier Casse-Cou’ en de ‘funiculaire’, een kabelspoorweg tussen het Terrasse Dufferin (Haute-Ville) en Rue Petit-Champlain (Basse-Ville). In de winter, van half december tot ongeveer half maart, wordt de rodelbaan bij de Terrasse Dufferin geopend. Op de baan, die inmiddels al een eeuw oud is, kun je snelheden van 70 km per uur bereiken!

Haute-Ville

Old Town

Château Frontenac

Hoewel de naam en het uiterlijk van dit kolossale gebouw anders doet vermoeden, is Château Frontenac nooit een kasteel geweest. Het is namelijk een hotel, dat ontworpen werd in opdracht van de Canadian Pacific Railway. Onderaan begint het Terrasse Dufferin, een brede boulevard langs de St. Lawrence-rivier. Je kijkt mooi uit over de rivier en de oude vestingwerken. In de zomer zijn er veel straatartiesten en kunstenaars te vinden.

Chateau Frontenac

La Citadelle

Een ander gebouw dat behoorlijk de aandacht trekt is La Citadelle, een stervormig bastion dat tot de grootste vestingen van Noord-Amerika behoort. Je hebt er een schitterend uitzicht over de stad. De citadel heeft nog steeds een militaire functie: in de zomermaanden kun je er om tien uur ‘s morgens de wisseling van de wacht van het 22e regiment bekijken. Hiervoor dien je eerst een ticket te kopen bij het Musée Royal 22e Régiment. Dit kaartje biedt meteen toegang tot het museum en een rondleiding door de Citadelle. Het museum beschikt over een uitgebreide collectie van (militaire) historische voorwerpen en kunstwerken.

La Citadelle

Parc des Champs-de-Bataille (Battlefields Park/Plains of Abraham)

Het grootste en bekendste park in Québec is Parc des Champs-de-Bataille, gelegen ten zuiden van de Citadelle. Het park vormde in 1759 het decor van een bepalende veldslag tussen het Franse en Britse leger: de Slag om Québec, die werd gewonnen door de Britten. Het wordt nog steeds als een groot verlies beschouwd door de Franse Québécois. Het motto van de provincie - ‘je me souviens’ (ik herinner me) - gedenkt de cruciale gebeurtenis. In het westen van het park ligt het Musée National des Beaux-Arts du Québec, dat een mooi overzicht van vierhonderd jaar kunst in de provincie Québec biedt. In het Musée du Fort, gelegen tegenover Château Frontenac, leer je aan de hand van een multimediaal diorama meer over de veldslag uit 1759.

Parc des Champs-de-Bataille, Quebec

Hôtel du Parlement

Dit grote parlementsgebouw uit eind negentiende eeuw ligt net buiten de stadsmuur en vormt nog steeds de zetel van het provinciale bestuur. Het is bereikbaar via de Port Saint-Louis, de mooiste stadspoort van Québec. In het bezoekerscentrum vind je meer informatie over het gebouw en de werkzaamheden van de provinciale regering. Hier vertrekken tevens meerdere keren per dag gratis rondleidingen door het gebouw.

Parlement Building

Basilique-Cathédrale Notre-Dame-de-Québec

Deze neoclassicistische rooms-katholieke kathedraal dateert in de huidige vorm uit de achttiende en negentiende eeuw. De kerk heeft de oudste zetel van Noord-Amerika in de rooms-katholieke kerk. Bekijk het kerkmuseum, de mooie gebrandschilderde ramen en de crypte, die dienstdeed als eerste begraafplaats van Québec. Er liggen meer dan 900 mensen begraven, onder wie twintig bisschoppen en vier gouverneurs van Nieuw-Frankrijk. Rondleidingen door de kerk en de crypte zijn alleen op afspraak mogelijk.

Basse-Ville

Old Town

Place-Royale

Place-Royale is het oudste en meest Europees ogende stuk van de stad. Het is namelijk de plaats waar ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain in 1608 een fort stichtte, de allereerste permanent bewoonde Franse nederzetting in Noord-Amerika. Voor meer informatie over dit fort en de eerste inwoners van Québec kun je terecht in het Musée de la place Royale. Geschiedenisliefhebbers moeten ook zeker een kijkje nemen in de kleine Église Notre-Dame-des Victoires uit het einde van de zeventiende eeuw. De laatste noemenswaardige bezienswaardigheid aan Place-Royal is het architectonisch belangrijke Maison Chevalier, een huis uit 1752 dat opengesteld is voor publiek.

Place Royale, Old Town, Quebec

Musée de la Civilisation

Dicht bij Place-Royale ligt het Musée de la Civilisation, waar je een goede indruk van de cultuur van Franstalig Canada krijgt. Het moderne gebouw vormt een mooie mix met de omringende historische gebouwen.

Musée de la Civilisation, Quebec

Rue du Petit-Champlain

Met zijn vele restaurants, boetiekjes en kunstnijverheidszaken is de smalle Rue du Petit-Champlain de bekendste straat van Basse-Ville. Het vormt de hoofdstraat van Petit-Champlain, de oudste commerciële wijk van Noord-Amerika. Sta even stil bij huisnummer 102, waarop de geschiedenis van de wijk staat afgebeeld. De Rue du Petit-Champlain is tevens de locatie van de eerder genoemde Escalier Casse-Cou (‘Breakneck Stairs’) en het eind-/beginpunt van de funiculaire (bij huisnummer 16).

Rue

Omgeving

Chute Montmorency (Montmorency Falls)

De Chute Montmorency, twaalf kilometer ten noorden van Québec, is 84 meter hoog en 46 meter breed. Langs de waterval lopen trappen waardoor je het natuurspektakel vanuit verschillende perspectieven kunt bewonderen. Verder vind je er een hangbrug en een kabelbaan.

Montmorency Falls Quebec

Île d'Orléans

Vlak bij de watervallen ligt een lange brug die de oversteek vormt naar het 32 kilometer lange Île d’Orléans in de Saint Lawrence-rivier. Het eiland is bekend vanwege zijn oude koloniale bouwwerken, de fruitteelt en het afwisselende landschap. Route 368 loopt over het hele eiland en voert je langs kleine boerendorpjes en mooie boomgaarden.

Eiland van Orleans

Basilique Sainte-Anne-de-Beaupré

Als je de Saint Lawrence-rivier in noordoostelijke richting volgt, kom je na een half uur rijden uit bij de Basilique Sainte-Anne-de-Beaupré, een prachtige kerk die ook wel het ‘Lourdes van Nieuw-Frankrijk’ genoemd wordt. Nog eens tien minuten rijden verder stuit je op de Grand Canyon des Chûtes Saint-Anne. Het middelpunt van de canyon bestaat uit de 74 meter hoge St. Anne-waterval. 

Basiliek van Sainte-Anne-de-Beaupré

Parc national de la Jacques-Cartier

Op circa een uur ten noorden van Québec ligt het grote nationale park Jacques-Cartier. Het park is een van de mooiste valleien in de omgeving die uitgesleten is door gletsjers. De beboste hellingen vormen een mooi contrast met de vallei. Er is meer dan honderd kilometer aan wandelroutes uitgezet. Andere activiteiten zijn kajakken en raften over de Jacques Cartier-rivier, fietsen en het spotten van wildlife. Elanden, herten en stekelvarkens worden vaak gespot.

Jacques-Cartiers National Park

Route 138

Langs de noordoever van de St. Lawrence-rivier loopt een van Canada's mooiste autoroutes. De combinatie van Frans-Canadese historie en natuurschoon zorgt voor een onvergetelijke trip. Walvissen, pittoreske dorpjes, vuurtorens en zeevogelkolonies maken deel uit van het landschap. Je komt onder meer langs Sainte-Anne-de Beaupré, Baie-Saint-Paul, La Malbaie en Tadoussac. Ook doorkruis je dunbevolkte gebieden als Baie-Comeau en Sept-Îles.

Route 1138 Quebec

Vervoer

Het is mogelijk om met de ferry naar de andere kant van de Saint-Lawrencerivier te gaan, wat ’s avonds een prachtig gezicht geeft over de mooi verlichte stad Québec. In de stad zelf kun je het beste reizen met de bus: de RTC heeft bussen in alle richtingen en naar alle (buiten)wijken. Québec is ook aangesloten op de spoorwegen van Canada. Met VIA Rail zijn nabijgelegen steden zoals Montréal en Toronto gemakkelijk te bereiken. Je kunt ook kiezen voor een reis met een langeafstandsbus.

Feiten

Provincie Québec
Regio Capitale-Nationale
Oppervlakte 484 km²
Hoogte 98 meter
Inwoners 500.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Québec heeft een vochtig landklimaat. Dit houdt in dat de zomers warm en soms vochtig zijn, met maxima tussen de 22 en 25 graden Celsius. De winters worden gekenmerkt door veel sneeuwval, wind en koude temperaturen. Overdag is het gemiddeld -5 tot -8 en ’s nachts tussen de -13 en -18. De herfst en lente in Québec zijn kort en mild. Vanaf het eind van de herfst tot het begin van de lente kan het flink sneeuwen: er valt gemiddeld meer dan drie meter sneeuw per jaar. Québec is daarmee een van de steden in Canada met de meeste sneeuw.

Geschiedenis

De streek rondom Québec werd al lang door indiaanse jagers en vissers bewoond toen de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier er in 1535 voet aan land zette. Québec werd officieel op 3 juli 1608 gesticht door Samuel de Champlain als eerste permanente nederzetting van de Franse kolonie Nieuw-Frankrijk. De nederzetting ligt, evenals het huidige Québec, aan de voet van de Kaap Diamant en een versmalling in de Saint Lawrence-rivier. Het werd beschouwd als een strategische locatie en gunstige uitvalbasis voor verdere ontwikkeling van de kolonie. De versmalling in de rivier gaf de stad ook haar naam: Kebek, een woord uit de Algonquin-taal, dat ‘vernauwing’ betekent. In 1629 was Québec drie jaar lang in handen van de Engelsen, die vanuit het zuiden verschillende pogingen deden om de Franse kolonie in handen te krijgen. Door de Vrede van Utrecht, die getekend werd in 1713, werd er een einde gemaakt aan de zogenaamde Queen Anne's War, een van de vele oorlogen die Engeland tegen Frankrijk voerde om gebieden in Noord-Amerika te veroveren.

Na verloop van tijd nam de druk van de Engelsen weer toe. In 1759, tijdens de Zevenjarige Oorlog, belegerden de Engelsen de stad opnieuw. Vanaf boten op de rivier voerden zij twee maanden lang bombardementen uit. Op 13 september versloegen Engelse troepen de Fransen tijdens een veldslag vlak buiten de stadspoorten. Bij het Verdrag van Parijs in 1763 werd de stad definitief door de Engelsen ingelijfd. De voormalige hoofdstad van Nieuw-Frankrijk werd nu de hoofdstad van de Britse kolonie Québec.

Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, die in 1775 uitbrak, werd de stad aangevallen door de Amerikaanse revolutionairen, die hoopten dat Canada zich bij hen zou aansluiten. Hun poging strandde. Québec maakte rond 1800 grote economische bloei door de vele schepen die, beladen met goederen, reizigers, immigranten en grondstoffen, heen en weer voeren tussen Québec en Groot-Brittannië. Door de grote toestroom aan Engelse en Ierse immigranten, werd de stad steeds meer Engelstalig. 

In het midden van de negentiende eeuw stagneerde de economische bedrijvigheid. Een oorzaak daarvan was onder andere de industriële revolutie, waardoor de houthandel en de bouw van houten schepen minder belangrijk werden. Door de aanleg van spoorwegen en het bevaarbaar maken van de Saint Lawrence-rivier voor zeeschepen tot aan de stad Montréal verloor Québec zijn strategische handelspositie. Montréal nam deze positie over en werd rond 1850 ook het financiële en industriële centrum van Canada.

Als gevolg van deze ontwikkeling trokken veel Engelstaligen verder naar het westen, terwijl de bevolking van de stad Québec aangevuld werd door Franstalige boeren van het platteland. De stad werd met andere woorden weer steeds meer Franstalig. In 1985 werd de oude stad van Québec op de lijst van werelderfgoed van de UNESCO geplaatst als een van de best bewaarde koloniale steden ter wereld.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan