Perce, Québec

Perce Ontario Percé is een van de leukste stadjes op het Gaspé-schiereiland. Beroemd is Perc;e Rock. Bij laagtij is de rots toegankelijk via een zandbank. Vlakbij ligt een andere toeristische trekpleister: Île Bonaventure, waar tienduizenden jan-van-genten zich ophouden. Percé zelf werd rond 1930 populair onder Canadese kunstenaars en ook tegenwoordig zijn er nog veel kunstgalerijen te vinden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Île-Bonaventure-et-du-Rocher-Percé National Park

De twee mooiste bezienswaardigheden van Percé vallen binnen de grenzen van één nationaal park. Vanuit Percé kun je op de boot stappen om Percé Rock en het vogeleiland met zijn jan-van-genten te bekijken. Andere vogels die je veel tegen zult komen zijn papegaaiduikers, aalscholvers en zeekoeten. Tourboten leggen aan op Bonaventure-eiland, zodat opvarenden de vogels van dichtbij kunnen zien en de benen kunnen strekken op een van de wandelpaden. Bonaventure Island is een van de weinige plekken ter wereld waar je een kolonie van meer dan 100.000 vogels van zo dichtbij kunt bekijken. De jan-van-genten komen in de lente aan om te nestelen. In het najaar vertrekken de vogels weer naar de warme wateren van de Golf van Mexico. Op het vasteland in Percé is het Discovery Center gevestigd (in le Chafaud). Het park en de informatiecentra zijn doorgaans geopend van eind mei tot halverwege oktober.

Percé Ontario

Percé Rock

Vlak buiten Percé ligt Percé Rock (Rocher Percé). Vanaf een afstand lijkt deze enorme rotsformatie in de Golf van saint Lawrence op een zeilend schip. Enorm is Percé Rock zeker, de rotsformatie is 433 meter lang, 90 meter breed en 88 meter hoog. Als icoon van Percé schittert Percé Rock op vele ansichtkaarten.

Percé Rock

Tours

Naast de tours naar/op Bonaventure Island en de Percé Rock behoren walvistours, kreeftvisexcursies, diepzeevissen, zeekajakken en scubaduiken tot de mogelijkheden.

Percé Ontario

Hiken

Rond Percé liggen verschillende wandelpaden die je meevoeren het achterland in. De Mont Sainte-Anne en Mont Blanc Trails (een netwerk van verschillende routes) starten in het centrum van Percé en leiden naar verschillende uitzichtpunten. Het punt Belvédère du Mont Sainte-Anne biedt bijvoorbeeld een prachtig uitzicht op de Rock en de Grotto is een waterval met kleine poel. De wandelingen bevatten enkele steile klimmen en afdalingen. De Grand Crevasse-sector is minder geschikt voor jonge kinderen.

Percé Ontario

Feiten

Staat Québec
Regio Gaspésie-Îles-de-la-Madeleine
Oppervlakte 432 km2
Inwoners 4.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Percé kent een gematigd klimaat. Dit houdt in dat de zomers gematigd zijn, met maximumtemperaturen tussen de 22 en 24 graden Celsius. Ook de maanden mei en september zijn geschikte maanden voor een bezoek; de temperatuur ligt overdag dan vaak tussen de 16 en 18 graden. Van december tot en met maart is het winter, overdag komen de temperaturen nauwelijks boven het vriespunt uit.

Geschiedenis

Het huidige Percé maakte deel uit van het leefgebied van de Mi’kmaq, de oorspronkelijke bewoners van de regio. Zij noemen de regio al eeuwenlang ‘Sigsôg’ (steile rotsen) en ‘Pelseg’ (visplaats). De eerste notie van buitenlandse kolonisten stamt uit 1534, toen Jacques Cartier het gebied bezocht. In de eerste jaren van de zeventiende eeuw verkende de ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain het gebied, waarbij hij de bijzondere rotsformatie ‘percé’ noemde, wat ‘doorboord’ betekent in het Frans.   Gedurende de zeventiende eeuw werd het plaatsje gebruikt als katholieke missiepost om de oorspronkelijke bewoners te bekeren. Bovendien was het een gunstige plek voor schepen om te stoppen op hun route naar Québec. Rond het jaar 1800 vestigden de Fransen zich in de regio en werd Percé een vissersdorpje. In de loop van de negentiende eeuw begonnen diverse immigranten uit Ierland en Frans-Canada zich definitief in het gebied te vestigen. Percé werd de belangrijkste visserslocatie op het schiereiland. Begin twintigste eeuw streken er veel kunstenaars en ambachtslieden neer.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan