Parc de la Gaspésie, Québec

Parc National de la Gaspésie Bij een bezoek aan het Gaspé-schiereiland mag je het Parc National de la Gaspésie eigenlijk niet overslaan. Het spectaculaire natuurpark omvat de Chic-Choc en McGerrigle Mountains. Je kunt er geweldig wandelen, kamperen en kajakken (op  Lac Cascapédia). Bijzonder zijn de kariboes die er leven, het is de enige kudde ten zuiden van de St. Lawrence-rivier. In het Interpretation Center aan Route 299 is meer informatie beschikbaar. Het nationale park ligt dicht bij Sainte-Anne des Monts aan de noordkust van het Gaspé-schiereiland. Vanaf Bonaventure rijd je er in ongeveer 2,5 uur naartoe.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wandelen

Gaspésie prijst zichzelf aan als een uitstekende locatie voor wandelliefhebbers. In het park zijn dan ook vele routes uitgezet, uiteenlopend van korte, gemakkelijke routes tot meer inspannende ontdekkingstochten. Let wel op dat veel wandelroutes alleen toegankelijk zijn in het zomerseizoen.

Excursie

Het is ook mogelijk om mee te gaan met een excursie, waarbij je onder leiding van een gids de International Appalachian Trail loopt. Je kunt kiezen voor een excursie van twee of vier dagen. Overnachtingen, maaltijden, vervoer naar het vertrekpunt en het vervoeren van bagage van de ene locatie naar de andere is inbegrepen. De excursie wordt alleen georganiseerd van begin juli tot begin oktober.

Wintersport

In de winter is Gaspésie een ideale locatie voor wintersporters. Je kunt er skiën, langlaufen of met sneeuwschoenen door het park lopen. Ook snowboarden behoort tot de mogelijkheden.

Watersport

Ook voor watersporters is er genoeg te doen in het park. Zo kun je er zwemmen, kanoën, meegaan met onderwaterexpedities en raften.

Vervoer

Het is mogelijk om tussen 24 juni en 30 september vanaf 08:00 uur ’s ochtends tot 15:45 uur in de middag een bus te nemen vanaf het toeristencentrum in St. Anne des Monts naar het park. In het park zelf vertrekken vanaf het bezoekerscentrum shuttlebussen naar de verschillende wandelroutes.

Feiten

Provincie Québec
Oppervlakte 802 km²
Hoogte 220 tot 1270 meter
Opgericht 14 april 1937 (geopend in 1950)
Bezoekers per jaar 377.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Parc de la Gaspésie ligt vrij zuidelijk in Québec en heeft een aantal hoge bergen, waardoor het in de winter in het park vrij koud kan zijn en er sprake is van de nodige sneeuwval. In de zomermaanden kunnen de temperaturen oplopen tot maximaal 23 graden Celsius.

Natuur, flora & fauna

Flora

Parc de la Gaspésie telt meer dan 25 bergen, waarvan enkele hoger zijn dan 1000 meter, waaronder Mont Albert. De Appalachenbergketen eindigt in het park. Daarnaast vind je vele meren, uitgestrekte naaldbossen en toendragebieden in het park.
 

Fauna

In Gaspésie leven veel rendieren, waarvoor het park als beschermd gebied in eerste instantie ook werd opgericht. Door de opmars van de coyote nemen de aantallen rendieren echter steeds meer af. Verder leven er meer dan 150 verschillende vogelsoorten in het park en nog een aantal bijzondere dieren, waaronder zwarte beren, elanden, kariboes en witstaartherten.

Geschiedenis

In 1937 werd besloten om van een groot natuurgebied op het Gaspé-schiereiland een provincionaal park te maken. Op die manier konden de panoramische uitzichten van Mont Albert en het Tabletopmassief, de zalm in de Rivier Saint-Anne en de vele rendieren in het gebied beschermd worden. Daarnaast was het de bedoeling dat het toerisme in het gebied bevorderd werd. In de daarop volgende jaren werd er hard gewerkt aan de creatie van het park, maar de opening van het park moest worden uitgesteld tot 1950 vanwege de tussenkomst van de Tweede Wereldoorlog. In 1981 werden de grenzen van het park opnieuw vastgesteld, waardoor het zijn huidige omvang van iets meer dan achthonderd vierkante kilometer kreeg. Door de uitbreiding konden de flora en fauna in het park nog beter beschermd worden.

Nieuw! ViaTioga: reizen op maat binnen Europa. Boek nu en gebruik je Coronavoucher.
Bekijk de reizen
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!