Olympisch Stadion Montréal

olympic stadium montreal Het Olympisch Stadion Montréal werd gebouwd voor de Olympische Zomerspelen van 1976. Het is qua capaciteit het grootste stadion van Canada en werd na de Olympische Spelen de thuisbasis van de baseballclub The Montreal Expos. De (zeer problematische) bouw van het stadion kostte uiteindelijk 1,5 miljard dollar.

Bezoeken

Je kunt het Olympisch Stadion bezoeken aan de 4141 Avenue Pierre-de Coubertin in Montréal. Van buitenaf is het gebouw indrukwekkend om te zien. Nog indrukwekkender is het om een concert of sportwedstrijd bij te wonen.

Geschiedenis

Stadion met verstelbaar dak

Olympic Stadium Montréal werd ontworpen door de Franse architect Roger Taillibert. Het stadion moest een verstelbaar dak krijgen dat in de winter gesloten kon worden. Het dak werd bevestigd aan een overhellende toren met daarin sportzalen. Voor de bouw van dit stadion en andere accommodaties voor de Olympische Spelen werd in eerste instantie ruim 300 miljoen dollar uitgetrokken. Door de ambitieuze bouwplannen bleek dit bij lange na niet genoeg. Problemen bij de bouw, stakende werknemers en een zeer strenge winter vertraagden het bouwproces. Het resultaat was een openingsceremonie waarbij de hijskranen boven het stadion uitstaken.

Traag, trager, traagst

Begin jaren tachtig werd de bouw voortgezet. Door een grote brand tijdens de verbouwing moest een groot deel van de toren opnieuw worden opgebouwd. Onfortuinlijk genoeg stortte een deel van de toren in tijdens een wedstrijd! Pas in 1987 (11 jaar na de spelen!) waren het stadion en de toren voltooid. Toen het dak in gebruik werd genomen, scheurde het als gevolg van een ontwerpfout. Ook bleek het op verschillende plaatsen lek, waardoor er tijdens regelmatig grote plassen op het veld lagen.

Nog meer problemen

Tijdens een renovatie in 1991 was het geluk opnieuw niet aan de zijde van het stadion. Het aantal stoelen werd met 12.000 verminderd en er viel een betonplaat op een loopbrug aan de buitenzijde van het stadion. Niemand raakte gewond, maar de rest van het seizoen konden The Montreal Expos geen thuiswedstrijden meer spelen. Men besloot het dak voortaan maar gesloten te houden om verdere ravage te voorkomen. Pas eind 1998 kreeg het Olympisch Stadion Montréal zijn huidige dak; een ondoorzichtig blauw plafond ter waarde van 26 miljoen dollar.

Je voelt hem al aankomen: ook dit dak bleek niet sterk genoeg. Auto's en bezoekers werden tijdens de jaarlijkse Montréal Auto Show bedolven onder de sneeuw toen het dak instortte. Bij de reparatie werden leidingen geïnstalleerd die de sneeuw op het dak laten smelten.

Vergrote begroting

De uiteindelijk kosten van het Olympische Stadion in Montréal bedroegen, mede als gevolg van de bouwproblemen, 1,5 miljard dollar. De Canadese bevolking draaide voor deze kosten op en moest nog jarenlang een verhoogde belasting betalen.

Van Montreal Expos naar Metallica

Olympisch Stadion Montréal is na de Spelen voor diverse doeleinden gebruikt. Het werd het thuisbasis van honkbalclub The Montreal Expos en voetbalclub Montreal Manic. Ook waren er veel concerten en andere evenementen, zoals de Drum Corps International-finale in 1981 en 1982; een muzikaal en visueel spektakel waarbij muziekkorpsen en dansers het veld kleurden. Andere bijzondere bezoekers waren Paus Johanns Paulus II, Guns 'N' Roses en Metallica. Dat laatste concert ging niet helemaal over rozen: tijdens het concert in 1992 braken er rellen uit omdat het concert veel korter duurde dan ingepland. De zanger van Metallica liep brandwonden op en Axl Rose (zanger van Guns 'N' Roses) hield het na een paar minuten voor gezien in verband met keelpijn. De fans werden woest en trokken de straten van Montréal in, waar ze auto’s omver gooiden, ramen insloegen, winkels plunderden en brand stichtten. Het kostte het stadsbestuur van Montréal veel moeite om de menigte in het gareel te krijgen.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan