Montmagny, Québec

Montmagny Quebec Montmagny is een kleine stad aan de St. Lawrence-river, waar 21 eilandjes samen een archipel vormen. Diverse eilanden zijn per boot te bezoeken. Montmagny staat ook wel bekend als de Canadese hoofdstad van de sneeuwgans. In oktober wordt er een groot festival georganiseerd rondom de trek van de sneeuwganzen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Montmagny Bird Sanctuary

Op de zuidelijke oever van de St. Lawrence-rivier ligt een groot drassig gebied waar diverse beschermde vogelsoorten leven. De opvallendste vogels zijn de sneeuwganzen, die slechts op bepaalde plaatsen in Canada voorkomen. Van eind september tot begin november komen er duizenden ganzen naar Montmagny. 

Montmagny Quebec

Isle-aux-Grues

Vanaf Montagny kun je over een brug naar het nabijgelegen Isle-aux-Grues. Het maakt deel uit van een archipel van 21 eilanden in de St. Lawrence. Er zijn verschillende wandelmogelijkheden op het eiland en ook aan het water is genoeg ruimte voor recreatie. Vanaf dit eiland kun je met de boot naar het kleinere Isle-au-Canot. Ook hier is de natuur prachtig.

Montmagny Quebec

Grosse Île

Grosse Île was vanaf het begin van de twintigste eeuw een aankomstpunt voor immigranten. De meesten waren van Ierse afkomst, in een tijd dat Ierland meermaals getroffen werd door cholera-uitbraken. Toen in Québec duidelijk werd dat er grote getalen mogelijk besmette Ieren onderweg waren, besloot de plaatselijke bevolking een quarantaine-station op Grosse Île te bouwen. Hoewel Québec hierdoor de dans ontsprong, ging het er op het eiland zelf dramatisch aan toe. Na een grote uitbraak van cholera brak er ook nog eens de tyfus uit, waardoor duizenden Ieren stierven. Pas halverwege de twintigste eeuw werden adequate voorzieningen getroffen om de immigranten fatsoenlijk op te vangen en ziektes te genezen. In 1937 werd het station gesloten. Om de vele omgekomen Ieren te herdenken, werd in 1998 een glazen monument opgericht met de namen van duizenden omgekomen Ieren. Tegenwoordig is het mogelijk om (onder leiding van een gids) een tour te maken langs de historische gebouwen, begraafplaatsen, het monument en het Keltische kruis op het eiland. De 2,5 kilometer lange Mirador Trail leidt je door het mooie bos van Grosse Île, dat diverse zeldzame plantsoorten herbergt.

Montmagny Quebec

Festivals

Midden oktober staat Montmagny helemaal in het teken van de sneeuwgans. Tijdens het meerdaagse Festival de l'Oie Blanche kun je genieten van diverse evenementen, liveoptredens, dansdemonstraties en natuurlijk het spotten van ganzen. Een ander leuk festival in Montmagny is het International Accordion Festival, dat jaarlijks in september plaatsvindt.

Montmagny Quebec

Omgeving

Musée maritime du Québec

Ongeveer 25 kilometer boven Montmagny is in L'Islet het Musée maritime du Québec een bezoek waard. De geschiedenis van de kuststreek staat hier centraal. Er zijn tentoonstellingen en schepen te bekjiken, waaronder een ijsbreker.

Klimaat

's Winters kan het behoorlijk koud worden in Montmagny: de gemiddelde dagtemperatuur in januari ligt rond de -12 graden. Halverwege maart stijgt het kwik weer tot boven het vriespunt en blijft het oplopen tot een maximum van 19 graden in juli. Hogere temperaturen in de zomer vormen echter geen uitzondering: op hete dagen kan het ook 25 graden worden. De meeste neerslag valt in het zomerseizoen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan