Hautes-Gorges-de-la-Rivière-Malbaie National Park

Hautes Gorges Malbaie National Park in Quebec, Canada Hoge rotswanden, diepe valleien, steile hellingen, loofbossen en de slingerende rivier Malbaie. Je vindt het allemaal in het Hautes-Gorges-de-la-Rivière-Malbaie National Park. Het park is bereikbaar via het dorp Saint-Aimé-des-Lacs. Je kunt er kanoën, wandelen en fietsen. Het vervoer gaat voornamelijk per pendelbus. Het park is het hele jaar open. Overnachtingsmogelijkheden bevinden zich voornamelijk rond de plaatsen La Malbaie en Clermont (30-45 minuten rijden).

Bezienswaardigheden en activiteiten

Bezoekerscentra

Vanaf Saint-Aimé-des-Lacs is het ongeveer een half uur rijden naar het Félix-Antoine-Savard bezoekerscentrum. Om de natuur zoveel mogelijk te beschermen, is er weinig autoverkeer mogelijk in Hautes-Gorges-de-la-Rivière-Mailbaie. Vanaf het Félix-Antoine-Savard bezoekerscentrum rijden er pendelbussen naar het andere bezoekerscentrum van het park: het Le Draveur-bezoekerscentrum. Dit is een rit van 8 kilometer. De pendelbussen zijn gratis en rijden bijna continu. De bus stopt onderweg regelmatig bij de start van verschillende wandelpaden. Vlak achter het Le Draveur-bezoekerscentrum bevindt zich de materiaalverhuur waar je kano's en fietsen kunt huren. Ook is hier een brochure verkrijgbaar met informatie over de natuur en de wilde dieren in het park.

Bezoekerscentrum

Wandelen

Het park heeft zo’n 30 kilometer aan wandelpaden variërend van makkelijk tot moeilijk. Fanatieke hikers kunnen naar de Acropole-des-Draveurs klimmen, de hoogste piek in het gebied van 1.048 meter hoog. De klimtocht wordt beloond met een prachtig uitzicht. Het is een tocht van 10,4 kilometer lang. Door zijn hoogteverschillen ben je al gauw 4 tot 6 uur bezig om de top te bereiken. Op de top groeien weinig bomen. Het dorre plateau toont veel gelijkenissen met het Noordpoolgebied en er worden regelmatig Kariboes gespot door wandelaars. Ook de Ruisseau Blanc Falls is een echte must-see. Vanaf L’Equerre in het noordoosten van het park voert het wandelpad La Chute-du-Ruisseau-Blanc van een kilometer je naar de voet van deze spectaculaire 45 meter hoge waterval. Bij de Le Cran Campground start de wandeling naar Les Rapided. Dit pad loopt voor een groot gedeelte langs de Malbaie-rivier met zijn stroomversnellingen. De wandeling is 9 kilometer lang (one-way) en duurt ongeveer drie uur. Heb je niet zo veel tijd om het park te ontdekken? Vanaf de Des Erables-dam start een korte wandelroute van 0,2 kilometer. In 15 minuten bereik je een uitkijkpunt waarbij je een prachtig uitzicht hebt over de vallei.

Acropole des Draveurs Hautes Gorges National Park

Fietsen

Je kunt op de fiets van het Félix-Antoine-Savard-bezoekerscentrum naar het Le Draveur-bezoekerscentrum fietsen. Dit is een asfaltweg van 8 kilometer. Vanuit daar loopt er een 8 kilometer lange onverharde weg langs de rivier Malbaie naar L’Equerre. De route is voorzien van verscheidene picknickplaatsen. Fietsen zijn te huur bij het Félix-Antoine-Savard-bezoekerscentrum of bij de materiaalverhuur.

Hautes Gorges National Park Quebec

Boottochtjes

Aan de oevers van de Malbaie-rivier zijn verschillende soorten vogels te vinden zoals de grote blauwe reiger en de visarend. Ook zijn er in de moerassige gebieden langs de rivier vaak bevers en elanden te zien. Via excursies op het water kun je de prachtige omgeving van de Malbaie-rivier verkennen en de wilde dieren aanschouwen. Een leuke tocht op de rivier is die naar het punt L’Equerre. Vanwaar je de Ruisseau Blanc Falls kunt bereiken. Tijdens de tocht vaar je langs de Des Erables-dam. Deze oude dam is niet meer in gebruik. Ter hoogte van de dam zijn er aan de oevers van de rivier verschillende historische elementen te zien. Je kunt een kajak of kano huren om deze tocht te maken. Deze zijn te huur per uur, halve dag of hele dag. Voor kleine groepsexcursies is de rabaska-kano erg geschikt. Tijdens de Riverboat-ontdekkingscruise vaar je anderhalf uur over de rivier terwijl de kapitein en de parkwachter van alles vertellen over het park. Een tip is een cruise in de schemering. De natuur in het park is dan op zijn mooist en de wilde dieren komen in de schemering vaker tevoorschijn. Let erop dat je een uur voor vertrek aanwezig moet zijn.

Boottocht Malbaie

Vissen

Op verschillende plekken in het park mag er gevist worden op forel mits je in het bezit bent van een geldige visvergunning. Je kunt met een boot de rivier op of in de rivier waden. Daarnaast is het mogelijk om stroomopwaarts bij de Des Erables-dam te vissen of te vliegvissen. Ook in Lac Noir, gelegen in het westen van het park, mag gevist worden. Hier moet je echter wel met een speciaal voertuig naartoe rijden.

Forelvissen
In 2023 op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Woon je in Zuid-Nederland of Vlaanderen? Kom zondag naar Breda voor onze roadshow!
Snel aanmelden
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!