Bonaventure, Québec

Bonaventure bezienswaardigheden Bonaventure is een kleine plaats aan de zuidkust van het Gaspé-schiereiland, aan de Baie des Chaleurs. Het rustige Gaspé-schiereiland biedt ruige natuur en is daardoor de perfecte locatie voor buitenactiviteiten. In Bonaventure zelf kun je je verdiepen in het Acadische erfgoed, dat nog volop aanwezig is.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Musée Acadien de Québec

In het Musée Acadien du Québec draait alles om het rijke erfgoed van de Acadiërs, de Franstalige kolonisten die in de zeventiende eeuw in de regio rond de Fundy-baai aankwamen, maar daar even later door de Britten werden verjaagd. De Acadiërs die achterbleven vestigden zich aan de Baie des Chaleurs, waar ze het ‘andere Acadië’ stichtten. Aan de hand van diverse tentoonstellingen kom je meer te weten over dit Acadië en de rol die de Acadische cultuur in het huidige Québec speelt. Tijdens het zomerseizoen doet de achtermuur van het museum dienst als filmscherm. Bovendien vinden er elke woensdagavond in de zomer leuke activiteiten plaats. Achter het museum bevindt zich het toeristencentrum van Bonaventure, dat van juni tot begin oktober geopend is.

Musée Acadien de Québec

Bioparc de la Gaspésie

Breng een bezoek aan Bioparc de la Gaspésie en ontdek de rijkdom van de natuur op het schiereiland. De dierentuin is ingedeeld in de vijf ecosystemen die voorkomen op het Gaspé-eiland, waaronder toendragebieden. Door een wandelroute (circa 1 kilometer) te volgen maak je kennis met dertig lokale diersoorten, waaronder elanden, vossen, beren en wolven. Bovendien zie je meer dan zeventig plantensoorten. Bekijk in het Insectarium opgezette en levende insecten of breng een bezoek aan de kinderboerderij. Er zijn ook rondleidingen mogelijk onder leiding van een natuurgids.

Bioparc de la Gaspésie

Recreatie

Op de Bonaventure-rivier kun je goed kanoën, kajakken en vissen. Het is ook mogelijk om mee te gaan met een boottocht over de Baie des Chaleurs.

Bonaventure-rivier-kajakken

Festival Western Bonaventure

Eind juli staat Bonaventure elk jaar in het teken van een groot western-festival. Naast western-muziek kun je tijdens dit meerdaagse festival genieten van diverse competities, waarbij paarden een grote rol spelen.

Festival Western Bonaveture

Feiten

Provincie Québec
Regio Gaspésie–Îles-de-la-Madeleine
Oppervlakte 107 km²
Hoogte 30 meter
Inwoners 3.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Het Gaspé-schiereiland kent een vochtig landklimaat met warme zomers, koude winters en relatief veel neerslag. Aangezien Bonaventure direct aan de Baie de Chaleurs ligt en de zee veel invloed heeft, is het klimaat hier ’s zomers wat milder dan in landinwaarts gelegen stadjes. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 20 graden Celsius. ’s Winters kan het erg koud worden; het vriest er dan gemiddeld rond de tien graden en er valt veel sneeuw.

Geschiedenis

Van oudsher was de omgeving van Bonaventure het leefgebied van de Mi’kmaq-stam. Met ingang van de zestiende eeuw werd het gebied regelmatig bezocht door Europeanen. De eerste Europese nederzetting ontstond in 1760, toen Acadische vluchtelingen het gebied bereikten. De Acadiërs (afstammelingen van de Franse kolonisten die zich in de zeventiende eeuw in de Franse provincie Acadië hadden gevestigd) waren tijdens de Frans-Indiaanse oorlog door de Engelsen uit hun originele woonplaatsen verjaagd. Ze vonden een nieuwe verblijfplaats in Bonaventura en bouwden hier aan hun toekomst. Een deel van de huidige inwoners is nog steeds van Acadische afkomst.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan