Beaupre, Québec

Sainte Anne de Beaupre Beaupré en het omliggende gebied (Côte-de-Beaupré, oftewel de kust van Beaupré) is een historisch gebied waar je kunt genieten van rijke geschiedenis en mooie natuur. Proef de delicatessen in de vele specialiteitenzaken, ga op wandelen of ziplinen in de Canyon Sainte-Anne of maak een pelgrimstocht naar de beroemde kerk Sainte-Anne-de-Beaupré, die ook wel het ‘Lourdes van Nieuw-Frankrijk’ wordt genoemd.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Basilique Sainte-Anne-de-Beaupré

Als je de Saint Lawrence-rivier in noordoostelijke richting volgt, kom je na een half uur rijden uit bij de Basilique Sainte-Anne-de-Beaupré, een prachtige kerk die ook wel het ‘Lourdes van Nieuw-Frankrijk’ genoemd wordt. De geschiedenis van de witte basiliek met de twee grote torens gaat terug tot het jaar 1658. Het is al eeuwen een bedevaartsoord. Aan de wand hangen wandelstokken van pelgrims die na hun bezoek weer konden lopen. Bij de parkeerplaats van de basiliek ligt het Musée de Sainte-Anne (open tussen begin juni en half oktober), waar je allerlei kerkschatten kunt bekijken.

Sainte Anne de Beaupre

Centre d'Intrepretation de la Côte-de-Beaupré

Maar ook op cultureel gebied is er van alles te doen in Beaupré. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van het gebied, ga dan vooral eens naar het Centre d’Interpretation de la Côte-de-Beaupré, het geschiedenismuseum.

Musea Beaupre

Musea

Ook leuk is het Cuivres d’Art Albert Gilles Inc., een koperkunstmuseum, of het Atelier Paré, een museum met houtsculpturen, waar lokale legenden door middel van beelden worden verteld.

Musea Beaupre

Ateliers en galeries

Er zijn ook allerlei ateliers en galeries in de stad, zoals bijvoorbeeld de Galerie d’Art de Pomme de Pin en het Atelier La Paruline. Sowieso is door de gehele stad heen haar geschiedenis te herkennen, in haar oude huizen, groentekelders, traditionele broodovens en de beroemde zogenaamde sugar shacks, waar je allerlei zoete producten als esdoornsiroop en karamel kunt proeven.

Sugar Shack

Omgeving

Canyon Sainte-Anne

Zo’n zes kilometer ten oosten van de stad vind je de Canyon Sainte-Anne, een ravijn waarin een waterval van 74 meter hoog te vinden is. De Rivière Sainte-Anne du Nord stort hier al eeuwen naar beneden en heeft ondertussen een gat van 15 meter diep in de rots geslagen. Je kunt de waterval en het indrukwekkende ravijn bezichtigen via wandelpaden en voetbruggen. Niet spannend genoeg? Je kunt de canyon ook oversteken door middel van een parcours met staalkabels en ziplines. De Grand Canyon is geopend van begin mei tot half oktober.  Tien kilometer stroomopwaarts vind je bij Saint-Ferréol-les-Neiges de Sept-Chutes.

Sainte Anne de Beaupre

Jean-Larose Falls

Aan de voet van Mont-Sainte-Anne liggen de Jean-Larose Falls. De waterval bestaat uit drie delen van 12, 19 en 41 meter hoog, die elk in verschillende bassins uitmonden. Via een korte wandeling omhoog kun je aan de voet van de waterval komen. Een uitdagender wandeling is de Mestachibo Trail van twaalf kilometer lang. Het eindpunt is de kerk van Saint-Férréol-les-Neiges. De wandelroute volgt de Sainte-Anne du Nord-rivier en biedt onderweg prachtige uitzichten, onder andere op de Saint Anne Canyon en rivier. Onderweg steek je twee hangbruggen over

Sainte Anne de Beaupre

Côte-de-Beaupré

De omgeving van Beaupré is sowieso de moeite waard om te ontdekken. Côte-de-Beaupré kent meer dan 200 kilometer aan wandelpaden, van uitdagende meerdaagse hikes tot ontdekkingspaden speciaal voor kinderen.

Côte-de-Beaupré

Recreatie

Het is leuk om een boottocht over de rivier de baai op te maken. Avontuurlijk aangelegd? In de omgeving wordt veel aan canyoning gedaan, een sport waarbij je de loop van een rivier door een kloof volgt. In de winter kun je hier fantastisch skiën, snowboarden en langlaufen. En als je de bergen te hoog vindt om te beklimmen, dan kun je ook de cabinebaan naar de top van de Mont-Sainte-Anne nemen.

Canyoning Beaupré

Klimaat

Net als veel andere steden aan de St. Lawrence-rivier, kent Beaupré een landklimaat dat redelijk gematigd wordt door de invloed van de zee. ’s Zomers ligt de maximumtemperatuur overdag tussen de 20 en 25 graden Celsius. ’s Nachts koelt het af naar zo’n 10 tot 15 graden. ’s Winters vries het vaak. Er valt dan ook veel sneeuw.

Geschiedenis

De stad Beaupré ligt in een glooiend landschap, met op de achtergrond de eerste heuvels van de Laurentides, een niet al te hoge bergketen in het zuiden van Québec. De stad ligt aan de monding van de Rivière Sainte-Anne du Nord in de St. Lawrencerivier, tegenover het Isle d’Orlean en enkele kleinere eilanden.  In 1658 stichtten de een kapel gewijd aan Sint Anne, de moeder van de maagd Maria en de patroonheilige van zeelieden. Het land werd hun geschonken door Etienne de Lessard. Deze eerste kerk werd gebouwd door zeelieden, omdat met enige regelmaat er schepen op weg naar Québec City vergingen bij het Ile-Oeuf. Zij konden dus wel een patroonheilige in de nabijheid gebruiken. Het kleine heiligdom stond in een plaats die Le Petit Cap heette, een klein dorpje vlakbij de St. Lawrence rivier, dat later uitgroeide tot Beaupré. In 1660 werd de oorspronkelijke kapel verwoest door een overstroming ten gevolge van een springvloed, maar binnen het jaar begon men een nieuwe kapel te bouwen. Deze keer gebeurde dat op een ander stuk land, dat wederom door Etienne de Lessard werd geschonken. Dit kavel lag verder landinwaarts en bovendien boven zeeniveau, wat de veiligheid nogal ten goede kwam. De huidige Sainte-Anne-de-Beaupré is de vijfde kerk die in Beaupré gebouwd is.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan