Baie-Saint-Paul, Québec

Baie Saint Paul Quebec Baie Saint Paul is een klein plaatsje op de noordelijke oever van de St. Lawrence-rivier. Er is van alles te zien en doen in deze kleurrijke stad. Door de mooie lichtinval, vooral in de namiddag, streken veel kunstenaars in de regio neer. Baie-Saint-Paul is een echte kunstenaarskolonie met goede musea, boetiekjes en galeries. Maak als je hier bent ook zeker een uitstap naar het Parc National des Grands-Jardins, dat verschillende ecosystemen kent en het leefgebied is van kariboes, beren en elanden. De omgeving is erg geschikt om te wandelen, fietsen en walvissen te spotten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Rue Saint Jean Baptiste

Een leuke plek om rond te struinen, is de Rue Saint Jean Baptiste. In deze winkelstraat vind je allerlei galeries, kunst- en kunstnijverheidzaakjes en cafeetjes. Voor meer kunst kun je terecht in het Musée d'art contemporain (museum voor hedendaagse kunst) in de Rue Ambroise-Fafard.

Baie Saint Paul Quebec

Petite Rivière Saint Francois

Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van dit gebied, neem dan een kijkje in Petite Rivière Saint Francois. Dit dorpje ligt zo’n twintig minuten rijden ten westen van Baie-Saint-Paul. Het is gesticht in 1675 en sindsdien is er eigenlijk niet zo heel veel veranderd, zoals te zien is aan de prachtige oude huizen aan de hoofdstraat.

Parc National des Grands-Jardins

Dit beschermde natuurgebied wordt getekend door rotsachtige, beboste bergen, naaldbomen en heldere rivieren. Delen van de Charlevoix-regio, waar Baie-Saint-Paul deel van uitmaakt, zijn door UNESCO uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. In Parc National des Grands-Jardins leven onder meer zwarte beren, elanden en kariboes. De Charlevoix-regio is een immense krater, die miljoenen jaren geleden ontstond toen er een vuurbal insloeg en een krater van ruim vijftig kilometer doorsnee achterliet. Het park is een populaire plek om te wandelen, kanoën, kajakken of klimmen. Je kunt namelijk een klim maken over de via ferrata op de Mont-du-Lac-des-Cygnes beklimmen (8,4 km round-trip), je staat dan op de rand van de krater. Vraag in het bezoekerscentrum om meer informatie.

Baie Saint Paul Quebec

L'Isle-aux-Coudre

De omgeving van Baie-Saint-Paul is uitermate geschikt voor korte en lange wandel- en fietstochten. Je kunt bijvoorbeeld de veerpont naar het Isle-aux-Coudres nemen, waar je te voet of op de fiets een tocht over het eiland kunt maken. Er zijn hier meerdere dingen te bezichtigen, waaronder Les moulins de L'Isle-aux-Coudre, een wind- en watermolenmuseum waar nog steeds meel wordt gemalen en ter plekke wordt verwerkt in brood en pasteien.

Baie Saint Paul Quebec

Walvisexcursie

Ben je geïnteresseerd in zeedieren, dan kun je vanuit Baie Saint Paul meedoen aan een walvisexcursie. Met een boot ga je de wateren van de St. Lawrence-rivier op, op zoek naar de majestueuze zeedieren.

Feiten

Provincie Québec
Regio Capitale-Nationale
Oppervlakte 564 km²
Hoogte 10 meter
Inwoners 7.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Baie St. Paul kent een landklimaat dat redelijk gematigd wordt door de invloed van de zee, die via de baai de stad bereikt. In de zomers ligt de gemiddelde temperatuur overdag tussen de 20 en 25 graden Celsius. ’s Nachts koelt het af naar ongeveer 10 tot 15 graden. In de winters ligt de gemiddelde temperatuur overdag tussen het vriespunt en -7 graden. ’s Nachts vriest het harder, tot wel 15 graden onder nul. Er zijn echter uitschieters mogelijk in beide richtingen; ’s zomers kan het ook gerust warmer dan 30 graden Celsius worden. Het is er betrekkelijk vochtig en er kunnen in de zomer flinke onweersbuien plaatsvinden. In de winter valt er veel sneeuw.

Geschiedenis

Baie St. Paul is een klein stadje aan de St. Lawrence-rivier bij de monding van de Gouffre ligt, tegenover het Isle aux Coudres. Van oudsher woonden hier de St. Lawrence-Irokezen. Dit volk was een deels agrarische samenleving, waarbij de belangrijkste gewassen pompoen en mais waren. In de zestiende eeuw werd dit volk waarschijnlijk verjaagd door de Mohawk-indianen.

Baie St. Paul is een van de oudste Europese nederzettingen in het gebied. In eerste instantie werd de baai 'Baie de l’Islet' genoemd, totdat de bekende ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain het omdoopte tot 'Baie du Gouffre'. De naam 'Baie Saint Paul' verschijnt voor het eerst in 1641 op een kaart van Jean Bourdon, maar het is niet duidelijk waar de naam precies vandaan komt.

In de zeventiende eeuw kwamen er voor het eerst kolonisten wonen, onder wie de familie Simard en Bouchard, die het bos exploiteerden en later ook het land bebouwden. In 1681 werd de eerste kerk gesticht.

Vervoer

Baie St. Paul ligt aan de Highway 138 en de 362. Er rijden langeafstandsbussen naar Quebec City en La Malbaie. Er zijn allerlei overnachtingsmogelijkheden in de omgeving, en ook lekker eten hoef je niet ver te zoeken. Of je nu naar een goedkope snackbar wilt of juist een luxe restaurant, Baie St. Paul heeft het allemaal.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan