Baie Comeau, Québec

Daniel Johnson Dam Baie-Comeau is de grootste stad aan de noordoever van de St. Lawrence-rivier. Het heeft zijn bestaan te danken aan Robert McCormick, die er een enorme pulp- en papierfabriek neerzette. Hij maakte gebruik van de waterkracht van de Manicouagan- en Outardes-rivieren, die op hun beurt weer deel uit gingen maken van een gigantische waterkrachtcentrale. Baie-Comeau is verder het vertrekpunt van de veerboot naar Matane, dat aan de overkant van de fleuve ligt. Heb je een hele dag over, volg dan Route 389 naar de kolossale Daniel Johnson Dam of Route 138 langs de kust richting Sept-Îles.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stad

Er zijn een aantal kerken te bezoeken, waaronder de St. Andrew Anglican Church en de St. Amélie Church. Als je op zoek bent naar kunst en handwerk, ga dan bijvoorbeeld eens naar de Boutique Écobois L’Art D’éco. Hier vind je onder andere meubels en andere voorwerpen die gemaakt zijn van resthout en tweedehands materiaal. Ook leuk is de Très’Arts D’ici, een combinatie van een souvenirwinkel, een galerie en een open studio, waar kunstenaars laten zien hoe ze te werk gaan.

Daniel Johnson Dam

Heb je een hele dag over, volg dan Route 389 naar de kolossale Daniel Johnson Dam, behorende tot een groot energieopwekkingscomplex. De dam is meer dan 200 meter hoog en 1.300 meter lang. Er zijn rondleidingen van eind juni tot eind augustus, daarbuiten kun je deelnemen op afspraak. Volg je Route 389 verder, dan bereik je Labrador City en Wabush. Het landschap onderweg is fascinerend, met meren, toendra en de Groulx Mountains met pieken van meer dan duizend meter hoog.

Labrador City, Newfoundland

Omgeving

Je kunt vanuit Baie Comeau de prachtige Route 138 volgen. Daar kom je de volgende bezienswaardigheden tegen:

Baie-Comeau tot Sept-Îles

De tweehonderd kilometer van Route 138 tussen Baie-Comeau en Sept-Îles leiden je door dunbevolkte gebieden. Het landschap bestaat uit baaien, bossen en stranden. In Godbout, een klein houthakkersplaatsje, kunnen kunst- en geschiedenisliefhebbers terecht in het Musée Amérindienne et Inuit. Phare de Pointe-des-Monts, een rood-witgestreepte vuurtoren uit 1830, vraagt ook om een stop. In het bijbehorende museum staat het leven van de vuurtorenwachters centraal. Sept-Îles heeft een van Canada’s drukste havens. Deze laatste noemenswaardige plaats aan de kust  is aantrekkelijk vanwege zijn uitstekende musea en mooie eilandenarchipel. In Musée Shaputuan draait het om de inheemse bevolking, Musée Régional de la Côte Nord behandelt de geschiedenis van de kustregio en Le Vieux Poste is een gerestaureerde bonthandelaarspost uit de zeventiende eeuw.

Na Sept-Îles

De route wordt eenzamer. Veruit de populairste attractie van deze regio is het uitgestrekte Reserve de parc national de l'Archipel-de-Mingan, dat te bezoeken is vanuit Havre-Saint-Pierre en Longue-Pointe-de-Mingan. Stap op de boot om de verschillende eilanden te verkennen. Ook veel zeekajakkers bezoeken dit leefgebied van walvissen, zeehonden en papegaaiduikers. Grote zandstenen rotspilaren, ook wel ‘flowerpots’ genoemd door de vegetatie op de top, heten je welkom. Het ongeveer honderd inwoners tellende Kegashka is het eindpunt van de route.

Kustweg 138, Mingan Archipel

Klimaat

Omdat Baie-Comeau aan een baai ligt die vrij diep het land inloopt, kent de stad kenmerken van een zeeklimaat, hoewel een landklimaat overheerst. Overdag ligt de gemiddelde temperatuur in de zomer rond de 20 graden Celsius, terwijl het ’s nachts ongeveer 5 graden is. ’s Winters ligt de gemiddelde temperatuur overdag tussen de –5 en –10 graden Celsius, terwijl het ’s nachts kan afkoelen tot tussen de 15 en 20 graden onder nul. Toch is dat voor een landklimaat niet extreem koud; je ziet de temperende werking van de zee terug in de temperaturen. Ook zorgt de zee ervoor dat er vrij veel neerslag valt.

Geschiedenis

In 1936 werd de stad Baie-Comeau gesticht, een eindje ten oosten van de Missie van Saint Eugène de Manicouagan. Hier opende Robert R. McCormick, de uitgever van de Chicago Tribune, een papiermolen. Baie-Comeau groeide snel, vooral toen er twee waterkrachtcentrales, een aluminiumfabriek en een aantal enorme graanpakhuizen gebouwd werden.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan