Prince Edward Island National Park, Prince Edward Island

Prince Edward Island National Park Het natuurgebied Prince Edward Island National Park ligt aan de noordkust van het gelijknamige eiland. Het uitgestrekte park is veertig kilometer lang en grenst aan de Golf van St. Lawrence. Zandstranden, duinen, moeraslanden, bossen en de rode zandsteenkliffen vormen het landschap. Door Prince Edward Island National Park lopen diverse wandelroutes, enkele ervan starten bij de plaats Greenwich. Vanaf 1998 werd een deel van het Greenwich schiereiland ('peninsula') aan het park toegevoegd om de unieke duinformaties te beschermen, evenals de zeldzame planten en dieren die daarin voorkomen. Het park bestaat uit drie delen die dicht bij elkaar liggen, maar door water gescheiden worden. Het meest oostelijke deel ligt bij de plaats Cavendish, het middelste bij Calvay-by-the-Sea. Het meest oostelijke deel is Greenwich. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentra

In Prince Edward Island National Park zijn twee bezoekerscentra. Eentje ligt in Cavendish (in het westelijk parkdeel), de ander in Greenwich (in het oosten). Bij de bezoekerscentra krijg je meer informatie over activiteiten in het park, mooie wandelroutes en goed toegankelijke stranden. De centra zijn in de zomermaanden dagelijks geopend. Van Cavendish naar Greenwich is het ongeveer anderhalf uur rijden. Buiten half mei - half oktober zijn de diensten beperkt.

Prince Edward Island National Park

Stranden

Er zijn diverse stranden in Prince Edward Island National Park. Zeven daarvan zijn voorzien van faciliteiten en strandwacht. Houd er rekening mee dat de stranden niet vlak naast elkaar liggen en door water en wegen van elkaar gescheiden kunnen zijn. In het middelste parkdeel vind je Stanhope Beach, Brackley Beach en North Rustico Beach. Het strand van Cavendish vind je in het westen, het strand van Greenwich in het oosten van het park.

Prince Edward Island National Park

Wandelpaden

Er zijn diverse wandelroutes uitgezet in Prince Edward Island National Park. Ze variëren in lengte en omgeving. Populair zijn de Greenwich Dunes Trail (in het oosten) en de Gulf Shore Trail, die 19 kilometer lang is en die je zowel in oostelijke (Brackley Beach) als westelijke richting (North Rustico) kunt volgen. Sommige routes zijn ook voor mountainbikes toegankelijk. De wandelpaden zijn open tussen half mei en half oktober.

Cardigan Greenwich, Prince Edward Island National Park

Cavendish

Deze plaats ligt aan de westzijde van Prince Edward Island National Park. De voornaamste attractie hier is het Green Gables House, een boerenhuis met een groene gevel waarover schrijfster Lucy Moud Montgomery het boek 'Anne of the Green Gables' schreef, ofwel: Anne van het groene huis. De regio Prince Edward Island is nogal trots op het boekkarakter. Zo is er naast een tentoonstelling ook een openluchtmuseum een musical aan haar gewijd. Bij Cavendish vind je ook Cavendish Grove. In dit park groeit de voor Canada symbolische esdoorn, die op PEI relatief zeldzaam is.

Green Gables House, Prince Edward Island National Park

Rustico Bay

Net onder Prince Edward Island National Park ligt de Rustico-baai. De baai wordt omringd door schilderachtige vissersplaatsen waar boten regelmatig krab en kreeft aan land brengen. Vooral North Rustico Harbour (in het westen) is mooi, met haar gerestaureerde haven en een oude vuurtoren. Hier smaakt een verse vissoep of een pannetje mosselen extra goed.

Rustico Bay, Prince Edward Island National Park

Greenwich

Prince Edward Island bestaat uit drie afzonderlijke delen. Het meest oostelijke deel is Greenwich Prince Edward Island. In dit parkdeel vind je een prachtig strand en langgerekte zandduinen, die geleidelijk overgaan in bosland. Door Greenwich lopen diverse wandelpaden, ze brengen je door een kwetsbaar ecosysteem. Vaak bestaat een wandelroute grotendeels uit een 'boardwalk', dat lijkt op een lange brug. Bij Greenwich werden ook enkele opgravingen gedaan van producten die aan de Mi'kmaq toebehoorden, evenals aan Franse en Acadische kolonisten en Schotse, Ierse en Engelse immigranten.

Prince Edward Island National Park

Dalvay-by-the-Sea National Historic Site

Dit historische plaatsje ligt in het middelste deel van Prince Edward Island National Park. Er is een aangenaam strand en een historisch hotel dat in 1895 werd gebouwd in victoriaanse stijl.

 

Prince Edward Island National Park
In 2023 op reis? Kom naar een infodag voor presentaties, camperbezichtiging en adviesgesprek
Meld je gratis aan
Woon je in Zuid-Nederland of Vlaanderen? Kom zondag naar Breda voor onze roadshow!
Snel aanmelden
Kom naar onze extra infodag op woensdag 16 maart in Zwolle.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!