First Canadian Place

De First Canadian Place (FCP), ook wel First Bank Tower genoemd, staat in hartje Toronto. Het is met 289 meter het hoogste gebouw in Canada. First Canadian Place is in beheer van Brookfield Office Properties. Het is voornamelijk een kantorenpand en geen toeristische attracties. Wie er toch een kijkje wil nemen, kan terecht op de eerste drie verdiepingen voor restaurants en winkels.

Gebouw

Ontwerp

First Canadian Place is ontworpen door architectenbureau Bregman + Hamann. Het is een, voor die tijd, typisch rechttoe rechtaan ontwerp in de vorm van een langwerpige vierkante box. De architecturale stroming die hierbij hoort, is de Internationale Stijl. Het ontwerp van de First Canadian Place is bijna exact hetzelfde als dat van het AON Center in Chicago, dat drie jaar eerder af was. De 74 verdiepingen zijn van dezelfde afmetingen en het gebouw is bekleed met hetzelfde Italiaanse marmer. De afmetingen werden zo bepaald omdat de architecten na een lange studie van vele Noord-Amerikaanse wolkenkrabbers deze vorm het meest profijtelijk vonden qua lichtinval en luchtcirculatie. FCP onderscheidt zich door een nadruk op de horizontale bekleding, terwijl het AON Center de verticaliteit benadrukt.

Stalen kern

First Canadian Place was het eerste gebouw in Canada dat gebouwd werd met een sterke kern van waaruit een stalen frame ondersteuning biedt aan de verdiepingen en de bekleding. Hierdoor was het aantal ondersteunende kolommen minimaal en ging er dus minder waardevolle kantoorruimte verloren. De bouw verliep voorspoedig en door slimme innovaties werden miljoenen dollars op de constructiekosten bespaard. Dit kwam ook voordelig uit toen het gebouw in 1997 inwendig werd gerenoveerd.

Renovatie

Marmeren platen

De renovatie van het exterieur werd in 2012 afgerond, na een drie jaar durend project. Alle 45.000 witte marmeren platen werden vervangen door nieuwe van hetzelfde soort. Zodoende zijn de onderhoudskosten van het oude marmer vervallen. Ook de nabije omgeving en de plint van het gebouw zijn vernieuwd, tegen een totaal kostenplaatje van om en nabij 100 miljoen dollar. Op 25 oktober 2012 werd FCP feestelijk heropend.

De reden dat de bekleding werd vervangen had niet alleen te maken met renovatie en vernieuwing, maar ook met veiligheid. In 2007 was tijdens een hevige storm een marmeren plaat van 1 bij 1,2 meter losgeraakt en op het dak van de laagbouw gevallen. Als reactie daarop werd besloten de omringende straten af te zetten als voorzorgsmaatregel. Uiteindelijk zou deze gebeurtenis mede leiden tot de grootschalige renovatie. Er werd eenzelfde soort marmer gebruikt, dat dit keer achter glazen platen werd verwerkt. Zo kan de wind er minder vat op krijgen en krijgt de gevel een glanzende look.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan